Redactia StartupCafe.ro

Lista schimbărilor de taxe plănuite de guvernanți (Profit.ro)

Thumbnail

Colegii de la Profit.ro au aflat principalele modificări fiscale pe care guvernanții le plănuiesc în această perioadă, la nivel tehnic deocamdată, dar vor urma și deciziile politice.

Măsurile vor fi discutate în coaliția de la guvernare, PNL-PSD-UDMR.

Pe scurt, lista măsurilor fiscale arată astfel:

  1. Statul vrea să ia contribuții sociale (CAS și CASS) de la mai mulți contribuabili și pentru o bază de taxare mai mare. Astfel, în cazul altor venituri decât salariile, se lucrează la 2 plafoane noi pentru plata contribuțiilor. Pe lângă actualul plafon, echivalentul a 12 salarii minime pe economie, s-ar putea introduce un plafon de 6 salarii minime, respectiv de 24 salarii minime.
  2. Sume mai mari de plată pentru activități independente și profesii liberale, diminuarea plafonului maxim al normei de venit pentru persoanele cu activități independente.
  3. Majorarea TVA la băuturile cu zahăr mult, inclusiv cele carbogazoase, de la 9% la 19%.
  4. Eliminarea impozitului specific plătit de unele companii HoReCa și trecerea acestora pe impozitul pe profit de 16%.
  5. Multe microîntreprinderi vor fi puse să plătească impozit pe profit de 16%. În prezent, impozitul pe venitul microîntreprinderii de 1% (micro cu salariați) sau 3% (micro fără salariați) se aplică pentru firmele care au făcut venituri de maximum 1 milion de euro, dar guvernanții se gândesc să scadă acest plafon mai întâi la 500.000 de euro, apoi la 300.000 de euro și în final la 100.000 de euro.
  6. Microîntreprinderile fără salariați nu vor mai beneficia de plata impozitului pe venit de 3%.
  7. Reducerea facilităților acordate salariaților din construcții și sectorul agro-alimentar: diminuarea plafonului maxim de salariu scutit de taxe, de la 30.000 de lei la 15.000 de lei. Etapizat, li se vor cere și contribuții la sănătate.
  8. Creșterea consistentă a impozitului (local) pe locuințe.

Citește toate informațiile departe pe Profit.ro...

Parallax

Vizualizari
2570
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.598
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.95

publishing: 3.1

expertise: 0.09

rating: 1.598

Articole publicate : 976
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri