Claudiu Zamfir
Patronii din România își vor putea stabili în apartamente sediile sociale ale firmelor fără să mai fie nevoie de acordul vecinilor și avizul asociației de proprietari, dacă nu desfășoară activitate la sediu, potrivit unei legi aprobate de Parlament.
Legea de modificare a Legii 31/1990, a societăților, a fost adoptată miercuri de Camera Deputaților ca for decizional, cu 220 de voturi pentru și 81 contra. Pentru a intra în vigoare, legea mai are nevoie să fie promulgată de președinte și publicată în Monitrul oficial, după care în termen de 2 luni Guvernul mai trebuie să modifice normele de aplicare existente.
Noua lege adaugă un nou punct, (6) la art. 17 al Legii 31/1990:
„Avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuință, prevăzut de Legea nr. 230/2007 (art. 42) privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, nu este necesar atunci când administratorul sau, după caz, administratorii declară pe propria răspundere faptul că la sediul social nu se desfășoară activitate”
De asemenea se elimină limitările de funcționare a mai multor firme în același imobil. Noua lege abrogă astfel alin (4) al art. 17 din Legea 31/1990, care prevede:
„La același sediu vor putea funcționa mai multe societăți numai dacă imobilul, prin structura lui și suprafața sa utilă, permite funcționarea mai multor societăți în încăperi diferite sau în spații distinct partajate. Numărul societăților ce funcționează într-un imobil nu poate depăși numărul de încăperi sau spații distincte obținute prin partajare”.
În plus, noua lege elimină art. 14 al legii 31/1990, care prevede o serie de restricții pentru firme:
Lege Sediu by Claudiu on Scribd