Claudiu Zamfir

Drepturi de autor: Ai pagină Facebook sau blog de firmă? Atenție la lungimea frazelor copiate din presă!

Thumbnail

Parlamentarii vor să scurteze fragmentele maxime pe care le pot prelua copy-paste din presă firmele, pe paginile lor de Facebook sau pe bloguri, în scop comercial.

Vorbim despre Directiva europeană 790/2019 privind dreptul de autor şi drepturile conexe pe piaţa unică digitală. Acum, autoritățile române trebuie să dea o lege internă, care să transpună această directivă UE în legislația românească.

Anul acesta, Guvernul (Câțu, demis între timp) a apucat să facă un proiect de lege pentru transpunerea acestei directive. Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe s-a dus la Parlament, să-și urmeze cursul legislativ normal. Senatorii au modficat deja proiectul de lege și l-au trimis la Camera Deputaților, care este forul decizional. Textul se află acum la comisiile Camerei.

Sunt multe schimbări interesante. Una dintre ele se referă la condițiile în care pot fi preluate și distribuite pe internet (rețele sociale, cum ar fi Facebook, pe bloguri etc.) articole din presă.

Printre altele, directiva UE prevede că pot fi folosite în scop comercial „extrase foarte scurte dintr-o publicație de presă”, fără acordul deținătorului dreprturilor de autor.

În proiectul său de lege, guvernul român a stabilit exact ce înseamnă „extrase foarte scurte” și anume maximum 200 de caractere. Apoi, senatorii au scurtat la 120 de caractere lungimea extrasului care poate fi distribuit în scop comercial, pe internet, fără acordul publicației de la care s-a preluat.

Practic, dacă va rămâne legea așa și după intervenția deputaților, o firmă nu va mai putea să preia fără acord, decât maximum 120 de caractere (litere și caractere speciale) dintr-un articol de presă, fără să plătească depturi de autor publicației.

Așa a ieșit din Senat textul propus:

„Art. 94, ind. 1, (1) Editorul unei publicații de presă are dreptul patrimonial exclusiv de a autoriza sau de a interzice utilizarea online a propriilor publicații de presă de către prestatorii de servicii ai societății informaționale prin:
a) reproducerea directă sau indirectă, temporară sau permanentă, prin orice mijloc și sub orice formă, în totalitate sau în parte, precum și stocarea permanentă ori temporară a acesteia pe dispozitive de orice natură și în orice formă;
b) punere la dispoziția publicului, prin mijloace cu fir sau fără fir, prin internet, alte reţele de calculatoare sau prin orice alt procedeu similar, astfel încât acestea să poată fi accesate, în orice loc și în orice moment ales, în mod individual, de către public.
(2) Drepturile prevăzute la alin. (1) nu se aplică în următoarele cazuri:
a) utilizarea publicațiilor de presă în scop privat sau necomercial de către utilizatori individuali;
b) actele de introducere de hyperlinkuri, precum și simplele fapte raportate în publicațiile de presă;
c) utilizarea unor cuvinte individuale sau a unor extrase foarte scurte, de maximum 120 de caractere, dintr-o publicație de presă, în măsura în care nu afectează eficacitatea drepturilor prevăzute la alin. (1), în sensul că, utilizarea extraselor respective nu duce la înlocuirea publicației de presă sau nu determină publicul să nu mai acceseze publicația de presă”.

Aceste drepturi de autor vor expira totuși „după 2 ani de la publicarea publicaţiei de presă, respectivul termen calculându-se începând de la data de 1 ianuarie a anului care urmează datei în care respectiva publicaţie de presă a fost publicată” - mai prevede proiectul de lege. Prin urmare, articolele de presă vechi vor putea fi folosite fără probleme.

O altă prevedere a proiectului de lege stipulează:

„Se consideră că prestatorul de servicii online de partajare de conţinut realizează un act de comunicare publică sau un act de punere la dispoziţia publicului atunci când acordă publicului acces la opere protejate prin drept de autor sau la alte obiecte protejate încărcate de către utilizatorii săi”.

Astfel, platformele online, precum Facebook sau Youtube (să dăm numai două exemple mari), trebuie să depună eforturi pentru a da jos conținutul distribuit neautorizat de utilizatori, imediat ce titularii drepturilor de autor le notifică.

Iată ce prevede proiectul de lege:  

„Prestatorii de servicii online de partajare de conținut au obligația de a depune, toate eforturile pentru a obţine autorizaţiile necesare, iar în cazul în care nu au obţinut aceste autorizaţii aceştia răspund pentru actele de comunicare publică neautorizate, inclusiv pentru punerea la dispoziția publicului, a operelor protejate prin drept de autor sau a altor obiecte protejate, cu excepţia cazului în care prestatorii de servicii demonstrează că:
a) au depus toate eforturile pentru a obţine o autorizaţie;
b) au depus, în conformitate cu cele mai ridicate standarde de diligenţă profesională din domeniu, toate eforturile pentru a asigura indisponibilitatea operelor şi a altor obiecte otejate specifice în privinţa cărora titularii de drepturi au oferit prestatorilor de servicii informaţii relevante şi necesare;
c) au acţionat cu promptitudine, la primirea unei notificări suficient de justificate din partea titularilor de drepturi, pentru a opri accesul la operele sau alte obiecte protejate notificate sau pentru a le elimina de pe site-urile lor, şi au depus toate eforturile pentru a preveni viitoare încărcări a acestora în conformitate cu lit. b)”.

Acum, până pe 12 decembrie 2021, 3 comisii din Camera deputaților trebuie să facă un raport privind acest proiect de lege: Comisia pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, precum și Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor.

Pe urmă, proiectul de lege se duce la plen, care ia decizia finală. Ulterior, legea va avea nevoie să fie promulgată de președintele Iohannis și publicată în Monitorul oficial.

Citește proiectul de lege ieșit din Senat:

Proiect Lege Drepturi Autor-Senat 2021 by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
2504
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri