Claudiu Zamfir
Corespondență de la Bruxelles: Uniunea Europeană are nevoie să înființeze o autoritate pentru muncă la nivel comunitar, pentru a ajuta la respectarea obligațiilor angajatorilor pe piața muncii în toate statele UE, a declarat, marți, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. El a participat la Forumul Economic de la Bruxelles, unde a stârnit amuzamentul participanților printr-unul dintre gesturile pentru care e celebru: i-a dat ușor cu palma pe obraz unui oficial european, un gest părintesc în loc de salut.
Când a fost invitat pe scenă, la Brussels Economic Forum, șeful Direcției Generale pentru Finanțe și Economie a Comisiei Europene, Juncker i-a dat părintește cu palma pe obraz lui Marco Buti, stârnind râsete în sală. Funcționarul european îi întinsese mână să-l salute, dar șeful său a preferat acest gest de afecțiune, celebru deja (min. 5.55). Junker a uimit pe toată lumea la un summit UE, când, tot în glumă, i-a ars o palmă zdravănă premierului ungar, Viktor Orban, pe care l-a și numit în glumă dctator.
Discursul președintelui Comisiei Europene nu a mai fost însă la fel de glumeț. „Nu ar trebui să subestimăm criza existențială prin care am trecut. Criza mondială care a început în SUA în 2007-2008 ne-a lovit puternic. A fost de departe cea mai grea criză economică și socială din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace. De aceea, când am preluat mandatul, am spus că nu putem să ne comportăm de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Nu putem merge ca de obicei (business as usual - eng.). A trebuit să ne învățăm lecția și să facem o schimbare” - a spus Jean Claude Juncker.
El și-a susținut propunerea făcută ofical în martie 2018, de a a înființa o Autoritate Europeană a Muncii (AEM) începând din anul 2019, în ciuda opoziției unor voci din UE.
„Știu că sunt oameni în Europa cărora nu le place această propunere. Avem o autoritate bancară, de ce să nu avem și o autoritate de muncă?” - a spus Juncker.
Dacă va fi aprobată de Parlamentul European și de Consiliul UE (statele membre), viitoarea autoritate de muncă va avea 3 principale obiective:
De asemenea, Juncker a susținut încă o dată pachetul mai larg al CE pentru piața muncii, inclusiv pentru elimnarea discriminării femeilor: „Plata egală pentru munca egală trebuie să devină realitate”, „condiții corecte de muncă”, „echilibru între job și viața privată”.
O altă propunere a Comisiei Europene pe care Jean Claude Juncker a susținut-o marți se referă la combaterea optimizarea fiscală pe care o practică marile companii pentru a plăti taxe mai mici în UE.
”Companiile noastre depind de un teren de joc nivelat. De aceea trebuie să folosim instrumentele pe care le avem la dispoziție să ne asigurăm că marile companii își plătesc taxele acolo unde își realizează profiturile. Și propunerea noastră privind impozitul pe profit este de a nivela terenul de joc pentru toate afacerile și de a ajuta guvernele să combată optimizarea fiscală agresivă”, a spus Juncker marți.
Combaterea practicilor agresive de tax planning a fost inclusă, în martie 2018, între prioritățile Comisiei Europene.
Președintele CE a amintit și de „Planul Juncker”, prin care sunt încurajate investițiile private în statele UE, cu împrumuturi bancare cu garanții europene. „Investițiile și-au revenit. Estimăm că am declanșat peste 290 de miliarde de euro investiții, am creat 300.000 de joburi și am susținut în jur de 634.000 de afaceri mici până acum. Până în 2020 planul este așteptat să majoreze produsul intern brut al UE cu 0,7% și să creeze 700.000 de joburi în total” - a făcut el bilanțul.