CZ

Producători români de jocuri video: Noile măsuri anunțate de Guvern majorează cheltuielile cu salariații din domeniu

Thumbnail

Antreprenorii reuniți în Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România (RGDA) se opun mutării contribuțiilor sociale de la angajator la angajat și altor măsuri fiscale anunțate de Guvern pentru anul 2018, reclamând că acestea vor aduce cheltuieli suplimentare pentru o mare parte dintre cei 6.000 de salariați din acest domeniu.

Într-un comunicat remis marți StartupCafe.ro, firmele de gaming se plâng că măsurile anunțate de Guvern vor avea ”un impact semnificativ asupra sectorului IT, din care face parte și industria jocurilor video”.

Ce spune Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România:

  • Noile măsuri (precum mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat sau contribuția asiguratorie pentru muncă) vin în contextul în care la începutul anului a fost schimbat regimul de plată al contribuțiilor pentru pensii și sănătate pentru o parte importantă a salariaților din industria de gaming.

 

  • Schimbările vor introduce cheltuieli suplimentare pentru o mare parte a celor peste 6000 angajați din acest sector (fie ca acestea vor fi suportate de companii sau de angajat).

 

  • ‘’RGDA își dorește un parteneriat autentic și puternic cu instituțiile statului și un dialog constant dintre mediu public și privat tocmai pentru a evita astfel de decizii neașteptate și cu efecte negative asupra performanței și competitivității industriei noastre ce se află în plină ascensiune (cifra de afaceri a crescut de la 114 milioane de dolari în 2014 la 145 milioane de dolari in 2016)‘’, menționează Cătălin Butnariu, președintele Asociației Romanian Game Developers Association.

 

  • Cu prezența la noi în țară a unor companii mari la nivel mondial dar și cu rapida ascensiune a unor studiouri locale ce au înregistrat succese pe plan internațional cu producțiile lor, industria dezvoltatorilor de jocuri din România are un potențial de creștere uriaș ce are însă nevoie de un cadru fiscal favorabil și mai ales stabil.

Firmele de jocuri video se alătură astfel poziției exprimate anterior de Asociatiei patronale a industriei de software (ANIS), care a reclamat majorarea cu 10% a cheltuielilor firmelor cu salariile angajaților din acest sector, ca urmare a măsurilor anunțate de Guvern pentru anul 2018.

”Conform calculelor pe care ANIS le-a validat cu companiile membre, măsura de trasferare a contributiilor catre angajat genereaza o creștere între 5 si 7,5% a fondului de salarii ale companiilor, in conditiile in care pastreaza salariile nete ale angajatilor. Daca adaugam si taxa de solidaritate de 2,25%, impactul poate ajunge pana la 10%” - a declarat vineri pentru HotNews.ro Teodor Blidarus, presedintele ANIS.

”În afară de faptul ca aceste modificări sunt anunțate extrem de târziu în raport cu momentul aplicării lor și companiile sunt in situatia de a-și adapta continuu calculele făcute fie și pe 1 an, ele transmit un semnal de instabilitate fiscală - și intern, si extern - ceea ce descurajează intențiile de investiții ale companiilor” - a mai spus el.

Parallax

Vizualizari
2258
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri