Denisa Crăciun

Ce spun investitorii străini (FIC) despre modificările fiscale

directionare impozit pe profit

„Este vital ca autoritățile, împreună cu mediul de afaceri, să analizeze întreg cadrul fiscal respectând o perspectivă pe termen lung care să sprijine consolidarea finanțelor publice atât în beneficiul statului, cât și al mediului privat”, spune Consiliul Investitorilor Străini (FIC), în contextul modificărilor fiscale. 

În plus, orice măsuri fiscale trebuie „să fie fundamentate pe analize de impact și bazate pe diferite scenarii, astfel încât să fie evitată repetarea greșelilor din trecut”, spun membrii FIC într-un comunicat transmis, luni, StartupCafe.ro. 

Redăm în continuare poziția Consiliului Investitorilor Străini cu privire la modificările fiscale. 

Membrii Consiliul Investitorilor Străini (FIC) susţin abordarea strategică, pe termen mediu şi lung a domeniilor cheie, aşa cum este cazul şi regimului fiscal, care trebuie analizat din perspectiva rezultatelor înregistrate la nivelul colectării şi contribuţiei la bugetul de stat, dar şi a dezvoltării economice şi identificarea acelor elemente care trebuie ajustate şi a soluţiilor durabile pentru statul român, companii şi cetăţeni. În special, în contextul macroeconomic dificil marcat de efectele celor mai recente crize (pandemie, piaţa energiei, inflaţie, încetinirea economiei etc.), este importantă identificarea măsurilor pentru redresare, ce vor asigura un echilibru economic şi social fără să producă dezechilibre mai mari pe termen mediu.

Declarațiile cu privire la nivelul deficitului bugetar aduc neclaritate și incertitudine pentru investitori, iar amploarea deviațiilor veniturilor și cheltuielilor de la nivelurile anticipate conduc la îngrijorări din punct de vedere al sustenabilității bugetare. În timp ce considerăm că trebuie avute în vedere și supuse discuției mai multe soluții pentru asigurarea bugetului de stat, în aceeași măsură considerăm necesară analizarea impactului asupra economiei pentru a limita împovărarea excesivă a contribuabililor și totodată, asigurarea că sumele bugetare destinate investițiilor și achiziției de bunuri, servicii și lucrări, vor fi cât mai puțin afectate, pentru a asigura continuitatea creșterii economice.

În ciuda provocărilor economice actuale, un aspect pozitiv înregistrat anul trecut îl reprezintă investițiile străine: conform datelor Băncii Mondiale, intrările de investiții străine directe (ISD) au reprezentat 3,9% din PIB în anul 2022. Orice ajustare legislativă trebuie să aibă în vedere păstrarea acestui trend pozitiv care reprezintă o resursă importantă pentru economie și consolidarea bugetului de stat.

FIC consideră necesară o abordare holistică a cadrului fiscal, a politicilor fiscal-bugetare, a administrării fiscale, a politicilor de salarizare, care să conducă la identificarea unor măsuri durabile pentru buget și economie, la asigurarea echității fiscale, la îmbunătățirea colectării, la ajustarea dezechlibrelor și reducerea zonelor gri. Este vital ca autoritățile, împreună cu mediul de afaceri, să analizeze întreg cadrul fiscal respectând o perspectivă pe termen lung care să sprijine consolidarea finanțelor publice atât în beneficiul statului, cât și al mediului privat. Orice măsuri fiscale trebuie să fie fundamentate pe analize de impact și bazate pe diferite scenarii, astfel încât să fie evitată repetarea greșelilor din trecut.

FIC rămâne în continuare la dispoziția Guvernului pentru consultări asupra direcțiilor strategice pentru consolidarea sistemului fiscal și pentru asigurarea predictibilității ca element central pentru stimularea investițiilor în România. Considerăm că doar prin dialog și transparență putem identifica cele mai bune soluții pentru bugetul de stat și pentru economia reală.

Parallax

Vizualizari
354
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri