Răzvan Tătaru

Intel, amendă de peste 376 milioane EUR de la UE, pentru practici anticoncurențiale

Instalație luminoasă cu logo-ul Intel

Compania americană Intel a fost amendată cu peste 376 milioane euro de Uniunea Europeană pentru abuzul de poziție dominantă din anii 2002-2006.

Intel a primit o amendă de 376,36 milioane euro de la Comisia Europeană pentru practici anticoncurențiale, care au constat în plăți către trei companii de calculatoare pentru anularea sau întârzierea lansării de dispozitive cu cipuri ale competitorilor săi, între anii 2002 și 2006.

„Prin decizia de astăzi, Comisia a reimpus o amendă companiei Intel, doar pentru practicile sale de restricții directe. Amenda nu se referă la practicile de reduceri condiționate ale Intel. Suma amenzii, care se bazează pe aceiași parametri ca decizia Comisiei din 2009, reflectă domeniul de aplicare mai restrâns al încălcării, în comparație cu acea decizie”, a scris Comisia Europeană pe site-ul oficial.

Autoritatea europeană a acuzat Intel de abuz de poziție dominantă în piață în anul 2009 prin:

  • acordarea de reduceri integrale sau parțiale producătorilor de computere, cu condiția ca aceștia să cumpere toate sau aproape toate cipurile x86 de la Intel (reduceri condiționate);
  • plata de sume de bani către producătorii de computere pentru a opri sau a întârzia lansarea de produse specifice care conțin cipuri x86 ale concurenților și pentru a limita canalele de vânzare disponibile pentru aceste produse (restricții directe).

Atunci, Intel a primit cea mai mare amendă pe care Comisia a dat-o unei firme la momentul respectiv, conform TechCrunch, în valoare de 1,06 miliarde euro.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a declarat, în 2022, că investigațiile asupra reducerilor condiționate sunt incomplete, dar a confirmat că restricțiile directe prezentate în caz sunt, într-adevăr, ilegale. De aceea, amenda a fost anulată în instanță, pe motiv că nu putea fi determinată o sumă referitoare numai la restricțiile directe.

Parallax

Vizualizari
1047
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri