Claudiu Zamfir

Închisoare de până la 15 ani pentru mari fraude la TVA- pedepse propuse de Ministerul Finanțelor într-un proiect de lege

frauda-tva-dreamstime

Ministerul Finanțelor propune oficial pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru anumite fapte de fraudă la taxa pe valoare adăugată (TVA), potrivit unui proiect de lege de modificare a Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

Astfel, în Legea 241/2005 urmează să fie introdus un nou articol:

Art. 9^1 Constituie infracțiune si se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani și interzicerea unor drepturi, orice acțiune sau inacțiune comisă în cadrul unor scheme frauduloase cu caracter transfrontalier având ca efect diminuarea cu cel puțin 10.000.000 de euro a resurselor bugetului Uniunii Europene prin:

  • a) utilizarea sau prezentarea de declarații sau documente false, incorecte sau incomplete privind TVA;
  • b) nedivulgarea de informații privind TVA atunci când aceste informații trebuie divulgate potrivit legii;
  • c) prezentarea de declarații corecte privind TVA pentru a masca în mod fraudulos neplata sau constituirea unor drepturi necuvenite la rambursări de TVA.

Guvernanții trebuie să introducă aceste pedepse în lege pentru ca România să transpună în legislația națională Directiva europeană 1371 din anul 2017. Autoritățile române aveau termen 6 iulie 2019 să introducă aceste măsuri, iar din decembrie 2021 Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement împotriva țării noastre, pentru netranspunerea completă a directivei UE, România riscând să fie trimisă în fața Curții de Justiție a UE, care poate decide sancțiuni.

Măsurile anti-fraudă sunt necesare pentru combaterea fraudei cu TVA la nivel european în special în contextul operaționalizării Parchetului European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.

Propunerea de lege de la Ministerul Finanțelor are nevoie de aprobarea Guvernului și adoptarea de către Parlament. Ulterior, legea rezultată va trebuie promulgată de președintele Iohannis și publicată în Monitorul Oficial pentru a se putea aplica.

Parallax

Vizualizari
2460
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri