Raluca Abrihan

Microîntreprinderile pot alege între impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri. Condiţii: capital social de minim 45.000 lei şi cel puţin 2 angajaţi

Thumbnail

Guvernul a aprobat joi prin Ordonanță de Urgenţă o nouă regulă fiscală potrivit căreia microîntreprinderile cu venituri de până la 1 milion de euro pot să opteze pentru plata impozitului pe profit dacă îndeplinesc două condiții: un nivel de capital social de minimum 45.000 lei şi care au cel puțin doi salariați. Ce prevedea Codul Fiscal înainte şi ce s-a modificat.

După modificările aduse Codului Fiscal, la începutul anului 2018, plafonul de încadrare la impozitul pe venitul microîntreprinderii a fost majorat de la 500.000 de euro la 1 milion de euro - cifră de afaceri.

Firmele care se încadrau în acest plafon plăteau, în loc de impozit pe proft de 16%, un impozit pe venit, de 1% dacă au cel puțin un salariat, și de 3% dacă nu au niciun salariat.

Sunt peste 450.000 de firme în România care au cifra de afaceri sub un milion de euro.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă aprobată joi, firmele care au capital social de minimum 45.000 de lei și minimum 2 salariați vor putea opta pentru trecerea la impozit pe profit de 16%.

Ordonanța introduce o nouă regulă fiscală, potrivit căreia microîntreprinderile pot să opteze pentru plata impozitului pe profit prin îndeplinirea a două condiții, și anume un nivel de capital social minim de 45.000 de lei, aproximativ 10.000 de euro sau care au cel puțin doi salariați. Deci acestea sunt opțiunile pe care le au microîntreprinderile – a declarat premierul Viorica Dăncilă, în şedinţa de Guvern.

Microîntreprinderile care optează pentru plata impozitului pe profit vor beneficia de facilităţi, respectiv "scutirea de la plata impozitului pentru profitul reinvestit, scutirea de la plata impozitului pe profit în cazul în care desfăşoară exclusiv activitate inovare, cercetare, dezvoltare", a de clarat Nelu Barbu, purtătorul de cuvând al Guvernului, citat de Agerpres.

"Măsura a fost luată pentru a încuraja investiţiile în aceste domenii strategice - inovarea, cercetarea şi dezvoltarea", a completat Barbu.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a adăugat că se introduce şi o măsură pentru transportatorii de mărfuri şi persoane prin reducerea accizei la motorină. "Mai exact se diminuează cu 183,62 de lei pe 1.000 de litri, respectiv cu 217,31 lei pe tonă nivelul accizei pentru motorina utilizată drept carburant pentru motor în sectorul transport  urilor de mărfuri, respectiv transportul de persoane. Condiţiile, procedura şi termenele de restituire se vor stabili ulterior prin hotărârea Guvernului".

Parallax

Vizualizari
5928
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
nr. OG ?
Dan
Nistor
Util. Multumesc!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri