Claudiu Zamfir

Firmele de tehnologie, ca Google, Facebook sau Amazon, ar putea fi taxate pe încasări, nu pe profit, în Uniunea Europeană. Startupurile, posibil afectate

Thumbnail

Companiile de tehnologie, ca Google, Amazon sau Facebook, ar putea fi taxate în interiorul Uniunii Europene asupra veniturilor, ci nu asupra profiturilor, potrivit opțiunii preferate de Comisia Europeană în reforma taxării. În schimb, startupurile și firmele cu marje mici de profit din venit ar risca să fie afectate, s-a plâns mediul de business.

Comisia Europeană a informat companiile din sectorul tehnologiei privnd opțiunea sa de reformă fiscală, transmite Reuters, citată de News.ro.

Uniunea Europeană lucrează la o reformă fiscală care are rolul să crească impozitele datorate de companii precum Amazon, Google şi Facebook. Statele mari din UE susţin că aceste companii plătesc impozite prea mici prin redirecţionarea profiturilor obţinute în UE către state cu fiscalitate redusă, cum ar fi Luxemburg şi Irlanda.

Un prim proiect al propunerii, obţinut de Reuters, arată că o soluţie structurală ar implica taxarea profiturilor obţinute din activităţi digitale în ţările unde sunt obţinute. În prezent, aceste profituri sunt impozitate în ţările unde sunt înregistrate sediile centrale ale companiilor respective.

Cu toate acestea, negocierea modificărilor ar putea dura foarte mult timp şi din acest motiv Comisia a prezentat şi un proiect de soluţie temporară: taxarea veniturilor companiilor, indiferent unde sunt obţinute profiturile.

Proiectul propunerii urmează să fie publicat pe 21 martie, iar Comisia a organizat o întâlnire miercuri, la Bruxelles, cu reprezentanţii companiilor de tehnologie, între care Amazon, Google şi Facebook.

Companiile au anunţat că preferă o soluţie bazată pe taxarea perofiturilor, care ar proteja startup-urile, a spus un oficial al Comisiei, după întâlnire.

Propunerea de taxare a veniturilor este respinsă în mare parte de companiile care lucrează cu marje scăzute şi care de obicei plătesc taxe foarte scăzute sau chiar deloc pentru că profiturile sunt mici.

Grupul de comerţ online Amazon ar putea fi una dintre companiile cele mai afectate de o astfel de măsură.

Unele companii americane ar putea, totuşi, să compenseze taxele mai mari plătite în statele UE cu facturile fiscale din SUA. În condiţiile în care reforma fiscală din SUA obligă multinaţionalele să plătească un impozit global de 10,5% pe profitul din străinătate, multinaţionalele ar putea să îşi transfere domiciliile fiscale în UE, unde costurile sunt mai reduse faţă de cele din SUA.

Proiectul iniţial prevede că taxa temporară ar putea fi de 1-5% din veniturile brute, iar aceasta ar fi aplicată companiilor cu venituri de peste 750 de milioane de euro (922 milioane dolari) la nivel mondial şi cu venituri din operaţiuni digitale de cel puţin 10 milioane de euro pe an.

În România oricum firmele cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro pe an plătesc impozit pe venitul microîntreprinderii de 1% dacă au angajați, respectiv 3% fără angajați, la care se adaugă și condiții legate de capital. Celelalte plătesc impozit pe profit de 16%.

Parallax

Vizualizari
664
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri