Redactia StartupCafe.ro

Ghid ANAF 2023: Stabilirea rezidenței fiscale pentru impozitarea persoanelor care vin sau pleacă din România

sosiri-aeroport-dreamstime

ANAF a publicat luni un ghid privind stabilirea rezidenței fiscale, adresat persoanelor fizice rezidente/nerezidente, care părăsesc/sosesc în România și în cazul cărora este necesară stabilirea/modificarea rezidenței fiscale, respectiv impozitarea veniturilor obținute.

Dacă o persoană fizică nerezidentă nu face dovada rezidenței într-un stat cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri sau este rezident al unui stat cu care România nu are încheiată convenție și îndeplinește condițiile de rezidență prevăzute de lege, se va considera că este rezident în statul român, potrivit ghidului ANAF.

În acest caz, persoana respectivă are obligație fiscală integrală în România, fiind supusă impozitului pe venit pentru venitul obținut din orice sursă, atât din România, cât și din afara României, începând cu data de la care aceasta devine rezidentă în România, acesteia fiindu-i eliberat la cerere certificatul de rezidență fiscală.

În certificatul de rezidență fiscală organul fiscal central competent va certifica anul/anii, respectiv perioada din an, pentru care persoana fizică este rezidentă în România, menționează Agenția Națională de Administrare Fiscală.

Principalele elemente care sunt luate în considerare pentru stabilirea rezidenței, potrivit Codului fiscal, sunt:

  1. domiciliul în România;
  2. locuința permanentă din România a persoanei fizice, locuință care poate fi în proprietate sau închiriată sau care rămâne disponibilă oricând pentru această persoană și/sau familia sa;
  3. centrul intereselor vitale amplasat în România;
  4. persoana fizică este prezentă în România pentru o perioadă sau mai multe perioade ce depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.

Alte elemente care sunt luate în considerare la stabilirea rezidenței în România sau în statul străin (dar numai împreună cu elementele menționate anterior):

  • autovehicul înregistrat în România/statul străin;
  • permis de conducere emis de autoritatea competentă din România/statul străin;
  • pașaport emis de autoritatea competentă din România/statul străin;
  • persoana este asigurată la sistemul asigurărilor sociale din România/statul străin în toată perioada în care stă în străinătate/România;
  • persoana este asigurată la sistemul asigurărilor sociale de sănătate din România/statul străin în toată perioada în care stă în străinătate/România.

Descarcă Ghidul ANAF pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanelor fizice 2023

Parallax

Vizualizari
9507
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.598
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.95

publishing: 3.1

expertise: 0.09

rating: 1.598

Articole publicate : 971
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri