Claudiu Zamfir

Fonduri europene 2018: Termen nou și apicultori excluși din Programul Național Apicol

Thumbnail

Crescătorii de albine trebuie să depună mai repede cererile pentru fondurile europene și de la stat din Programul Național Apicol, în anul 2018, iar condițiile se schimbă, a anunțat, joi, Ministerul Agriculturii, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Termenul limită de depunere până la data de 15 august se înlocuiește cu 1 august, „din cauza timpului redus pentru efectuarea până la data de 15 octombrie atât a controalelor administrative și la fața locului,  cat și a plății sprijinului, având în vedere numărul mare de apicultori solicitanți ai sprijinului” - spune ministerul.

De asemenea, Guvernul a decis joi să excludă de la acest ajutor anumiți beneficiari pe motiv că aceștia și-ar crea condiții artificiale de finanțare.

Astfel, „pentru evitarea creării condițiilor artificiale”, Guvernul a introdus condiția ca furnizorii de:

  • medicamente,
  • mătci,
  • familii de albine sau
  • stupi

să nu poată fi şi beneficiari ai produsului pentru care sunt furnizori în Programul naţional apicol pentru perioada 2017-2019.

Tot „pentru evitarea creării condițiilor artificiale, în cadrul Programului, solicitantul care este și furnizor constituit sub o altă formă de organizare decât cea prin care solicită sprijin nu este eligibil”, a mai decis Guvernul.

Alte modificări făcute joi de Guvern asupra Programului Național Apicol:

  • În conformitate cu prevederile Regulamentelor Europene, pentru anul 2018, cursul de schimb utilizat este cel stabilit de Banca Centrală Europeană (BCE) la data de 29 decembrie 2017.
  • Pentru achiziționarea prin intermediul cooperativelor de maturator, centrifugă, topitor de ceară cu abur din inox, se introduce un termen de transmitere a proceselor verbale încheiate între cooperativă și membrii acesteia, respectiv anual, după plata ajutorului, până la 1 martie, și se reglementează sancțiunea aplicată în cazul în care nu  sunt transmise în termenul prevăzut.
  • În cazul achiziţionării de medicamente pentru tratarea varoozei şi nosemozei, atât pentru apicultura convenţională, cât şi pentru apicultura ecologică, se reglementează numărul maxim de medicamente care se pot deconta, respectiv 3 medicamente diferite, în vederea controlului eficient al utilizării fondurilor alocate prin Program.
  • În vederea autorizării furnizorilor de medicamente este necesar să se specifice că aceștia trebuie să fie autorizați sanitar veterinar pentru a putea comercializa medicamente, iar ca document justificativ să se prezinte copia documentului care atestă autorizarea sanitară veterinară.
  • Având în vedere că se decontează 25% din totalul stupilor cu familii de albine deplasați în pastoral, în documentul care atestă aceasta trebuie să fie meționat numărul de stupi deplasați în pastoral.
  • În scopul stabilirii eligibilității furnizorilor de cutii este necesară introducerea  documentului de autorizare pentru comercializare a cutiilor, respectiv copia certificatului de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului a furnizorilor de cutii.
  • Pentru exactitatea reglementării, în cazul achiziţionării de mătci şi/sau familii de albine pentru apicultura convenţională sau ecologică se redefinesc dimensiunile minime/maxime ale efectivului deținut în vederea achiziționării de mătci şi/sau familii de albine.
  • Se reglementează decontarea cheltuielilor în funcție de efectivul deținut, conform adeverinței ANZ, pentru toate măsurile”.

În Programul Național Apicol cescătorii de albine din România vor avea la dispoziție fonduri nerambursabile de circa 97,6 milioane de lei (aproximativ 21,6 milioane euro) în anii 2017-2019. Până la data de 1 august , la Centrele judeţene şi la Centrul Municipiului Bucureşti ale/al Agenției de Plăți și Intervenție în gricultură (APIA) se depun Cererile de plată pentru accesarea Programului Național Apicol (PNA).

Bugetul total a fost împărțin în mod egal pe fiecare dintre cei 3 ani de finanțare, câte 32,5 milioane de lei, din care jumăate vin de la Uniunea Europeană și jumătate de la bugetul de stat.

Solicitanții eligbili în acest program sunt:

  • apicultorii, persoane fizice şi juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale. Acestia vor putea lua bani pentru: combaterea agresorilor şi a bolilor specifice stupilor, în special a varoozei, pentru raţionalizarea transhumanţei, precum și pentru măsuri de asistenţă pentru repopularea şeptelului apicol din Uniunea Europeană.
  • cooperativele agricole recunoscute. Acestea vor putea lua bani pentru asistenţă tehnică pentru apicultori şi organizaţiile de apicultori.

Cu aceste fonduri nerambursabile, apicultorii vor putea face investiții în diverse utilaje necesare activității, mătci, medicamente. Aceste investiții vor fi asigurate parțial din fondurile nerambrsabile, beneficiarii urmând să contribuie și ei, în procentaje diferite în funcție de natura cheltuielilor.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, din subordinea Ministerului Agriculturii, este autoritatea competentă pentru derularea operaţiunilor financiare legate de gestionarea fondurilor alocate.

Mai multe despre acest program, pe pagina oficială, AICI.

Parallax

Vizualizari
8818
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri