Redacția StartupCafe.ro
Firmele românești reunite în Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) solicită Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) „soluții concrete pentru stoparea creșterii nejustificate și continue a tarifelor polițelor RCA” și reclamă că plafonarea nu este o soluție corectă.
COTAR susține că plafonarea nu este o soluție corectă, mai ales „dacă se prelungește la infinit, în lipsa unei strategii pe care noua conducere a Autorității o promitea în momentul numirii prin votul din Parlament”, conform unui comunicat transmis marți StartupCafe.ro.
Curtea Supremă de Justiție a UE desființează plafonarea prețurilor la alimente din Ungaria. Același lucru s-ar putea întâmpla, foarte curând, în privința plafonării polițelor RCA din România, spune COTAR.
„Curtea Supremă de Justiție Europeană a explicat că plafonarea nejustificată a prețurilor este contrară legislației UE, iar România a plafonat tariful RCA și a prelungit plafonarea deja de mai multe ori”, afirmă Confederația.
„Îl întrebăm pe domnul Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF, dacă a aflat care sunt deciziile Curții Supreme de Justiție Europene. Curtea invalidează orice fel de plafonare prin care se împiedică un comerciant să stabilească în mod liber prețurile de vânzare și cantitățile oferite spre vânzare ale produselor pe baza unor considerente economice, fără o justificare corespunzătoare. Având în vedere ca la 30 Septembrie expiră cele 3 luni prin care Guvernul a prelungit plafonarea tarifelor RCA începută în Aprilie 2023, ASF trebuie să vină măcar acum cu o soluție, fără să mai susțină continuarea plafonării. Lipsa acestei soluții și interzicerea, în același timp, a prelungirii plafonării, în plină campanie electorală, ar fi o lovitură dată de conducerea ASF chiar celor care au votat-o în Parlament!”, a declarat Vasile Ștefănescu, președinte COTAR.
COTAR susține că la audierile din Parlament, care au precedat numirea în funcție, vicepreședintele ASF „nu a știut să răspundă la o întrebare tehnică și a declarat că ASF ar putea influența valoarea polițelor de asigurare obligatorie a mașinii, dar nu a explicat cum s-ar putea face acest lucru”.
Confederația cere ASF să explice, în cel mai scurt timp, ce măsuri a luat Autoritatea de la instalarea în funcție a vicepreședintelui ASF pentru a contracara explozia prețurilor RCA, „chiar și în perioada în care Guvernul a decis plafonarea tarifelor la nivelul celor din 28 februarie 2022”.
COTAR susține că a atras atenția parlamentarilor că vicepreședintele ASF nu va putea gestiona situația pieței RCA.
„Prestația actualului vicepreședinte al ASF este chiar mai dezastruoasă decât ceea ce noi am anticipat și tinde să atingă apogeul la finalul lunii Septembrie, odată cu eliminarea plafonării, dacă această măsură nu se va mai putea prelungi”, reclamă COTAR, care mai cere înlocuirea vicepreședintelui ASF cu un specialist care să rezolve situația de criză.