Claudiu Zamfir

Firmele vor putea crește salariul minim cu 200 de lei, cu scutire de impozit pe majorare

Thumbnail

Firmele și alțiangahatori privați din România vor putea să crească voluntar salariile angajaților încadrați cu minimum pe economie cu 200 de lei, această sumă în plus urmă fie scutită de la plata impozitului și a contribuțiilor sociale, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență emis, miercuri, de Ministerul Finanțelor.

Măsura „200 de lei în plus pentru salariul minim (creștere voluntară scutită de taxe)” face parte din programul „Sprijin pentru România” și trebuie aprobată de Guvern și publicată apoi în Monitorul Oficial.

Ministerul Finanțelor propune astfel neimpozitarea și neincluderea în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii a sumei de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor, pentru creșterea voluntară a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, prevăzut în contractul individual de muncă. „Reglementarea regimului fiscal derogatoriu are ca scop combaterea consecințelor sociale negative cauzate de creșterea prețurilor” - spune Ministerul Finanțelor, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

De la 1 iunie 2022, pentru suma rezultată din majorarea salariului de bază de la nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, respectiv 2.550 lei lunar, fără a include sporuri și alte adaosuri, la suma de 2.750 lei lunar, nu se datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii - a precizat ministerul.

De această măsură vor beneficia și persoanele nou angajate în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanței de urgență și până la 31 decembrie 2022, inclusiv, pentru care nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei.

Regimul fiscal prevăzut de proiectul de OUG se aplică în perioada în care salariul majorat/de încadrare, după caz, este menținut la nivelul de 2750 lei, pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor realizate în intervalul 01 iunie - 31 decembrie 2022, inclusiv, proporțional cu perioada din lună în care salariații au beneficiat de majorarea salarială de 200 de lei sau sunt încadrați în muncă la un nivel al salariului stabilit, fără a include sporuri si alte adaosuri, de 2750 lei, în cazul persoanelor nou angajate până la data de 31 decembrie 2022, inclusiv.

Totodată, prin actul normativ sunt aduse o serie de modificări și completări Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală necesare pentru reglementarea obligației de raportare de către furnizorii de servicii poștale a informațiilor specifice referitoare la trimiterile poștale pentru care destinatarul achită expeditorului, prin intermediul rețelei poștale, contravaloarea bunului livrat.

Prin această măsură Ministerul Finanțelor spune că „se urmărește identificarea beneficiarilor reali care eludează taxele și impozitele datorate, prin încasarea sub formă de rambursuri prin intermediul furnizorilor de servicii poștale, a veniturilor obținute din tranzacții efectuate în mediul on-line”.

Descarcă de AICI proiectul de OUG.

Parallax

Vizualizari
12578
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri