Claudiu Zamfir

6 prevederi care au rămas în OUG-trenuleț după ce Guvernul a bătut în retragere cu scăderea pragului la microîntreprinderi

Thumbnail

Guvernul a retras măsura propusă inițial, de scădere de la 1 milion euro la 500.000 euro a pragului cifrei de afaceri pentru încadrarea firmelor la impozitul pe venitul microîntreprinderii, în urma intervenției mediului de afaceri și a presei, în dezbaterea publică, a declarat, vineri, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Practic, Ministerul Finanțelor a venit joi cu un proiect de ordonanță de urgență care cuprindea trecerea microîntreprinderilor cu cifra de afaceri de peste 500.000 euro de la impozit pe venit de 1% sau 3% la impozit de 16% pe profit. A doua zi, vineri, în ședința de guvern, ministerul a introdus proiectul de OUG fără această prevedere, în urma reacției patronilor IMM.

O măsură mult discutată evident, se referă la acea coborâre a plafonului impozitului la microîntreprinderi. Îmi cer scuze, pentru că am lucrat până la ora 04:00. Această măsură a fost retrasă din OUG, după cum ştiţi azi-dimineaţă a fost publicată noua formă a ordonanţei şi aici vreau să mulţumesc mediului economic, în primul rând, dar şi presei, pentru că acesta este, de fapt, scopul unei dezbateri publice, acesta este scopul punerii unui act normativ în transparenţă decizională. Actul normativ, este adevărat, se elaborează intern în urma unui dialog, dar, după ce este pus în transparenţă decizională intră în mod oficial în dezbatere publică şi iată că în urma dezbaterii publice se găsesc soluţii, care să nu efecteze sau să aibă incidenţă asupra mediului economic” - a explicat Câciu, după ședința de guvern.

Alte măsuri din așa-numita ordonanță-trenuleț au fost menținute, potrivit lui Câciu:

  1. O măsură care a fost discutată în mediul public s-a aprobat astăzi, respectiv reîncriminarea ca infracţiune a faptei de neplată a stopajului la sursă, şi aici iar vreau să mulţumesc mediului economic, care a înţeles, mediului economic din punctul meu de vedere cel care într-adevăr ţine această ţară în spate, deci cel curat şi cel care se sacrifică pentru a produce locuri de muncă şi bunăstare, atât cât se poate în contextul actual de criză, că a ajutat ca formularea să nu fie una ambiguă, drept pentru care articolul pe care l-aţi avut în transparenţă decizională a fost modificat şi, dacă îmi permiteţi dvs. îl voi citi pentru presă. Ceea ce va rămâne în zona aceasta să zicem mai sancţionatorie: reţinerea şi neplata, respectiv încasarea şi neplata în cel mult 60 de zile de la termenul de scadenţă prevăzut de lege a impozitelor şi/sau contribuţiilor prevăzute în anexa la prezenta lege şi aveţi o anexă la ordonanţă.
  2. S-a mai introdus un termen de conformare şi acesta este foarte important de menţionat, această prevedere va intra în vigoare de la 1 martie 2022 pentru a putea să intrăm în normalitate cu privire atât la predictibilitatea politicilor publice, dar şi la ceea ce înseamnă conformarea voluntară a mediului economic cu regimul fiscal.
  3. O măsură așteptată de toată lumea a fost TVA-ul de 5% redus la locuințe cu pragul care ajunge la 140.000 de euro. Prin acest act normativ s-a adoptat faptul că se acceptă TVA de 5% pentru achiziția a unei singure locuințe. Plafoanele anterioare rămân în vigoare, respectiv plafonul de 90.000 de euro de până acum. Acolo nu există o condiționare cu privire la numărul de locuințe care se pot cumpăra. Ele sunt în corelare până la urmă cu programul ”Noua casă”, cel puțin această măsură cu TVA-ul redus.
  4. S-au introdus o serie de măsuri care vor conduce nu numai la transparentizarea veniturilor publice, dar mai ales la creșterea colectării. Introducerea sistemului așa-numit radar al mărfurilor astfel încât orice marfă care intră pe teritoriul României, indiferent de zona din care provine, este intracomunitară, țări terțe sau din producție internă sau care se transportă pe teritoriul României va fi monitorizată și intenția este de fiscalizare a transportului de mărfuri.
  5. Avem o clarificare a legislației cu privire la acordarea tichetelor cadou astfel încât să nu mai avem situațiile care au apărut în urma controalelor Agenției Naționale de Administrare Fiscală și să punem o povară, din punctul meu de vedere, nejustificată asupra unor antreprenori. Începând de la 1 ianuarie tichetele cadou se pot acorda doar propriilor angajați. Acordarea de către terți a tichetelor cadou se interzice.
  6. O măsură discutată și în mediul public este introducerea contribuției de sănătate pe pensiile care depășesc valoarea de 4.000 de lei, doar pentru diferența care depășește acest nivel. Pentru a preîntâmpina și întrebări, dar oricum voi răspunde la toate întrebările care sunt necesare pentru a lămuri acest aspect. Aici este vorba și de acele pensii despre care în mediul public se discută de ani de zile cu caracter special sau pensii de serviciu care depășesc această valoare și am spus-o întotdeauna: cred că România nu este într-o situație fericită din perspectiva finanțării sistemului de sănătate și în contextul în care 80% dintre români câștigă sub 4.000 de lei cred că ceilalți ar putea să-și plătească contribuția de sănătate astfel încât să beneficieze evident și de serviciile de sănătate la nivelul la care se plătește. În marje nominale, după creșterea aplicată prin punctul de pensie, discutând de ceea ce afectează sistemul public de pensii, vă spun că sumele sunt de ordinul a 39 de lei, 45 de lei, 50 de lei, dar din creștere, și nu din ceea ce primea persoana până acum.

 

Parallax

Vizualizari
2920
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri