Claudiu Zamfir

Facebook și Instagram riscă să fie suspendate în Europa, în lipsa unui nou acord UE-SUA de transfer de date (raport Meta)

Thumbnail

Serviciile Facebook și Instagram riscă să fie suspendate în Europa, dacă SUA și UE nu stabilesc un nou cadru legal de transfer transatlantic de date, se plânge Meta, compania-mamă a rețelelor sociale, într-un raport oficial consultat de StartupCafe.ro.

Raportul depus de Meta Platforms, Inc. la Comisia americană de supraveghere a pieței de capital (SEC), pe 3 februarie 2022, face referire la riscurile privind afacerile companiei lui Mark Zuckerberg, care reunește rețelele sociale Facebook, Instagram, serviciul de mesagerie WhatsApp și celelalte business-uri din jurul lor.

Rețelele sociale Facebook și Instagram, dar și alte servicii Meta sunt afectate în Europa de Regulamentul General de Protecție a Datelor Personale (celebrul GDPR) și de anularea Privacy Shield, cadrul de reglementare SUA-UE a transferului transatlantic de date personale.

„Dacă nu se adoptă un nou cadru transatlantic de transfer de date și nu ne putem baza în continuare pe clauzele contractuale standard (SCC) sau pe mijloace alternative de transfer de date din Europa către Statele Unite, probabil că nu vom mai putea oferi în Europa o serie dintre cele mai importante produse ale noastre, inclusiv Facebook și Instagram, fapt care ne-ar afecta în mod semnificativ și negativ afacerile, situația financiară și rezultatele operațiunilor” - se plânge Meta.

Cadrul de reglementare a transferului de date UE-SUA, Privacy Shield, introdus în 2016, a fost invalidat în anul 2020 de Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

În plus, celelalte prevederi legale pe care Meta se bazează pentru a transfera astfel de date, cum ar fi Clauzele Contractuale Standard (SCC), au fost supuse controlului de reglementare. De exemplu, CJUE a luat în consiedare validitatea SCC-urilor ca bază pentru transferul datelor utilizatorilor din Uniunea Europeană în Statele Unite, în urma unei contestații introduse de Comisia Irlandeză pentru Protecția Datelor (IDPC), Meta având sediul central pe Europa în Irlanda.

În august 2020, Meta a primit un proiect preliminar de decizie din partea autorității irlandeze, care a concluzionat preliminar că soluția legală a Meta în ceea ce privește datele utilizatorilor europeni nu îndeplinește condițiile de conformitate cu GDPR. Astfel, IDPC a propus, preliminar, ca trasferul de date din UE în SUA să fie suspendat.

Compania americană a contestat la Înalta Curte Irlandeză decizia preliminară a autorității de protecție a datelor personale, în septembrie 2020.

În mai 2021, instanța a respins contestațiile procedurale ale Meta Platforms Ireland, iar ancheta s-a reluat. „Credem că o decizie finală în această anchetă poate fi emisă din prima jumătate a anului 2022” - spune compania, în raport.

În acest context, compania lui Zuckerberg se teme că își poate pierde din utilizatori, dacă nu va mai putea oferi în Europa unele dintre cele mai importante produse și servicii ale sale, „inclusiv Facebook și Instagram”.

„Veniturile noastre din publicitate pot fi, de asemenea, afectate negativ de o serie de factori, inclusiv limitări ale capacității noastre de a oferi în Europa unele dintre cele mai importante produse și servicii, inclusiv Facebook și Instagram, ca urmare a unor decizii ale autorităților europene de reglementare, ale instanțelor sau ale legiuitorilor, potrivit cărora ar fi invalid cadrul nostru legal bazat pe SCC sau alte baze juridice, pentru a transfera datele utilizatorilor din Uniunea Europeană în Statele Unite” - se mai arată în raportul Meta.

Parallax

Vizualizari
1338
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri