Redacția StartupCafe.ro

Se vor introduce exemple de întreprinderi legate în normele Codului fiscal la impozitarea microîntreprinderilor - proiect

control

Ministerul Finanțelor vine cu noi prevederi în privința întreprinderilor legate, astfel că va modifica normele Codului Fiscal, potrivit HotNews.ro.

De la 1 ianuarie 2024 s-a redus numărul de firme pentru care un acționar/asociat care deține, în mod direct sau indirect, peste 25% din părțile sociale, poate aplica impozitul pe microîntreprinderi la una singură.

Acum, Ministerul Finanțelor vine și cu modul de calcul al procentelor respective, conform sursei citate.

O persoană juridică română cu asociați/acționari care dețin, în mod direct sau indirect, 25% sau mai puțin de 25% din valoarea/numărul titlurilor sale de participare sau al drepturilor de vot, vor trebui să verifice, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, condițiile pentru aplicarea impozitului pe venitul microîntreprinderilor.

Astfel, deținerea indirectă se referă la situația în care o persoană deține o cotă-parte din capitalul social sau din totalul drepturilor de vot la o persoană juridică, prin intermediul unei alte persoane juridice la care persoana respectivă deține titluri de participare sau drepturi de vot.

Deținerea indirectă se calculează prin înmulțirea procentelor deținerilor, începând cu procentul deținerii sale directe la prima persoană juridică română deținută și continuând cu procentele de deținere, pe lanțul de persoane juridice, până la cea pentru care se verifică statutul de microîntreprindere.

1. Persoana juridică română, PJ1, prezintă la sfârșitul anului precedent dețineri directe și/sau indirecte la alte trei persoane juridice române, respectiv PJ2, PJ3 și PJ4.

  • Societatea PJ1 deține direct 70% din valoarea/numărul titlurilor sale de participare sau al drepturilor de vot la societatea PJ2;
  • Societatea PJ1 deține indirect 35% din valoarea/numărul titlurilor sale de participare sau al drepturilor de vot la societatea PJ3 (70%x50%=35%);
  • Societatea PJ1 are în PJ4 o deținere totală de 41%, formată din deținerea directă, de 20%, și din deținerea indirectă, de 21% (70%x50%X60%=21%).

Citește mai departe și vezi și alte exemple pe HotNews.ro...

Parallax

Vizualizari
160
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.59
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.97

publishing: 3.08

expertise: 0.07

rating: 1.59

Articole publicate : 1, 251
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri