Claudiu Zamfir

Se elimină Split TVA - ordonanță apărută în Monitorul Oficial

Thumbnail

Sistemul Split TVA va fi eliminat de la 1 februarie 2020, după ce Guvernul a publicat în Monitorul Oficial de luni, 23 decembrie 2019, o ordonanță de urgență în acest sens.

Ordonanța de urgență 78/2019 prevede abrogarea OUG 23/2017, prin care s-a introdus sistemul Split TVA.

Abrogarea intră în vigoare la data de 1 a celei de a doua luni următoare publicării noii ordonanțe în Monitorul oficial, adică de la 1 februarie 2020.

Începând de luni, 23 decembrie 2019, organele fiscale nu mai operează înscrieri în Registrul persoanelor care aplicau plata defalcată a TVA.

Până la 1 februarie 2020, contul de TVA poate fi executat silit de către orice creditor, indiferent de natura creanței, mai prevede noua OUG 78/2019.

Până pe 10 februarie 2020, unitățile Trezoreriei, la care au deschise conturi de TVA firmele care au aplicat mecanismul split TVA, transferă disponibilul existent în soldul conturilor de TVA în contul de disponobil al titularului deschis la aceeași untate de Trezorerie. Transferul se face automat, fără nicio altă formalitate în raport cu titularul contului.

Tot până pe 10 februarie 2020, firmele care au aplicat split TVA, dar care nu au deschis la Trezorerie contul vor comunica unității Trezoreriei contul curent deschis la o bancă, în care se transferă sumele respective. În caz contrar, ANAF solicită aceste informații titularilor de cont, pe care le transmite apoi Trezoreriei.

Thumbnail

Reamintim că din octombrie 2017 guvernul a introdus mecanismul opțional de plată defalcată a TVA, iar de la 1 ianuarie 2018 sistemul split TVA a devenit obligatoriu pentru anumite firme. Comisia Europeană a cerut însă imperativ României să renunțe la aplicarea obligatorie a sistemului split TVA.

Astfel, în prezent, au obligația aplicării mecanismului plății defalcate a TVA persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care se află în cel puţin una dintre următoarele situaţii:

    a) la 31 decembrie 2017 înregistrau obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Codul de procedură fiscală, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, dacă aceste obligaţii nu au fost achitate până la data de 31 ianuarie 2018;

    b) începând cu data de 1 ianuarie 2018 înregistrează obligaţii fiscale reprezentând TVA, restante conform art. 157 din Codul de procedură fiscală, neachitate în termen de 60 de zile lucrătoare de la scadenţă, cu excepţia celor a căror executare silită este suspendată în condiţiile art. 235 din Codul de procedură fiscală, în cuantum mai mare de 15.000 de lei în cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei în cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor;

    c) se află sub incidenţa legislaţiei naţionale privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă.

Citește și:

Legea split TVA - descarcă forma finală și vezi cum se va aplica firmelor mici

Parallax

Vizualizari
8422
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri