Claudiu Zamfir

PE: Operatori de drone obligați să se înscrie într-un registru național, pentru identificare

Thumbnail

Afacerile cu drone, inclusiv din România, vor fi influențate de noi regelementări ale Uniunii Europene: operatorii de astfel de aparate ar putea fi obligați să se înscrie într-un registru național, pentru a fi identificați, mai ales în urma unor incidente, porivit unei propuneri de regulament UE adoptate marți de Parlamentul European.

Propunerea de regulament european privind regulile comune în domehiul aviației civile și ale Agenției Uniunii Europene de Siguranță Aviatică a fost adoptată de plenul parlamentului European, cu 558 de voturi pentru, 71 împotrivă și 48 de abțineri, în urma unui raport întocmit de europralementarul român Marian Jean Marinescu.

Pentru a intra în vigoare, regulamentul are nevoie să fie adoptat și de Consiliul Uniunii Europene (miniștrii Transporturilor din statele membre UE) și publicat în Jurnalul Oficial al UE.

Ce cuprinde proiectul de regulament în forma în care a trecut de Parlamentul European:

  • Va fi necesar ca dronele să fie proiectate într-un mod care să permită operarea lor fără a reprezenta un pericol pentru oameni. Ţinând cont de riscuri precum cele legate de greutatea aparatului sau de zona de operare, dronele vor avea nevoie de caracteristici suplimentare precum posibilitatea de aterizare automată în cazul în care operatorul pierde contactul cu drona sau sisteme de evitare a coliziunilor.

 

  • Operatorii de drone vor fi nevoiți să cunoască toate regulile care li se aplică şi să poată să utilizeze o dronă în condiţii de siguranţă, fără a reprezenta un pericol pentru oameni şi pentru utilizatorii spaţiului aerian. Aceasta înseamnă că unii operatori de drone vor trebui să fie instruiţi înainte de a utiliza o dronă.

 

  • Pentru a putea identifica operatorii de drone în cazul unui incident, aceştia vor trebui să fie incluşi în registre naţionale, iar dronele lor vor trebui marcate pentru identificare. Această regulă nu se aplică operatorilor de drone de deminesiune cele mai mici.

 

  • Pornind de la aceste principii-cheie, Comisia Europeană va fi responsabilă să dezvolte reguli mai detaliate la nivel european, precum stabilirea altitudinii maxime şi a limitelor de distanţă pentru zborul dronelor şi ce categorii de drone şi operare a dronelor vor avea nevoie de certificare în funcţie de riscurile pe care le ridică. Aceste reguli vor determina şi ce operatori vor avea nevoie de instruire suplimentară, de înregistrare şi ce drone vor avea  nevoie de sisteme de siguranţă suplimentare.

Potrvit Parlamentului European, în prezent majoritatea dronelor sunt concepute şi utilizate conform unor reguli care diferă de la un stat la altul, ceea ce poate afecta dezvoltarea pieţei.

Până acum, dronele cântărind mai puţin de 150 kg au fost reglementate la nivel naţional, ceea ce însemna condiţii de siguranţă şi de construcţie diferite pentru producători şi operatori.

Tehnologia privind utilizarea dronelor în sectorul aviaţiei civile ar putea ajunge la 10% din piaţa aviatică la nivelul UE în următorii 10 ani (circa 15 miliarde euro / an). Conform datelor Comisiei Europene, industria dronelor poate crea în jur de 150.000 de locuri de muncă în UE până în anul 2050.

Parallax

Vizualizari
2018
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri