Claudiu Zamfir

Director din Ministerul de Finanțe: Există o stăruință la nivelul Comisiei Europene de a reduce plafonul de impozitare la microîntreprinderi

iulian ardeleanu.jpeg

Comisia Europeană insistă ca România să scadă plafonul cifrei de afaceri pentru încadrarea firmelor la impozitul pe venitul microîntreprinderii, a declarat Iulian Ardeleanu, directorul general al Direcției de legislație fiscală din Ministerul Finanțelor. 

Oficialul din Ministerul de Finanțe a vorbit în fața contabililor și consultanților fiscali prezenți la evenimentul Digital Accounting Summit Romania 2024, organizat de TaxDome, sâmbătă, la București. 

„Legat de micro, să știți că Ministerul de Finanțe a făcut o analiză detaliată cu privire la microîntreprinderi, jalonul PNRR 206, am încercat să prezentăm Comisiei Europene și ne-am zbătut să arătăm cifrele în funcție de profitabilități, am luat situațiile financiare, am împărțit pe trașșe de venituri, am demonstrat cât s-a plătit impozit efectiv pe micro. Cumva am vrut să punem în antiteză ce venituri s-ar obține suplimentar dacă aceste microîntreprinderi ar trece la plătitori de impozit pe profit. Diferențele nu sunt mari, am încercat să aducem argumente. Cu toate acestea, există o stăruință la nivelul Comisiei Europene de a reduce acest plafon. O să vedem. În Planul fiscal e trecut că decizia de reducere a plafonului va fi în sarcina colaiției sau a cui va guverna societatea în perioada următoare” - a explicat Ardeleanu. 

Reamintim că Guvernul ar trebui să reducă de la 500.000 de euro la 88.500 de euro pragul cifrei anuale de afaceri pentru încadrarea firmelor la impozit pe venitul microîntreprinderii, de 3%, în loc de impozitul pe profit de 16%, potrivit jalonului 206 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Efectul protestului contabililor: „Am învățat că trebuie să dialogăm mai mult cu profesia dumneavoastră”

De asemenea, directorul Ardeleanu a spus că Ministerul Finanțelor a învățat să dialogheze mai bine cu profesioniștii din contabilitate, după greva contabililor-antrerprenori declanșată în 8 iulie 2024, ca urmare a deciziei Guvernului de a introduce sistemul decontului precompletat eTVA. 

„Aș vrea să prezint și câteva cifre legate de outcome-ul cel puțin discutabulului decont precompletat de TVA, care a născut foarte multe pasiuni, chiar și o grevă. A fost și pentru noi o experiență nouă această grevă, am învățat ceva din ea, am învățat că trebuie să dialogăm mai mult cu profesia dvs., că trebuie să ascultăm mai mult profesia” - le-a spus Iulian Ardeleanu contabililor prezenți la summit-ul TaxDome. 

protest contabili

El a insistat că eTVA ar urma să conducă la reducerea decalajului de colectare a TVA, oferind o situație extrasă din sistemul eTVA. 

„E și un comitet al e-decontului din care fac parte consultanți, contabili etc., în care se discută lunar ce s-a întâmplat în perioada precedentă. Întâlnirea următoare o să fie marți, dar anticipez cu niște date: 

  • 18.000 de contribuabili care înregistrează TVA colectat în decont, dar nu au facturi și rapoarte Z. OK, poate să fie o ajustare, o să vedem.
  • TVA deductibil - contribuabili care au TVA deductibil dar nu au facturi și operațiuni vamale - 18.800.
  • Contribuabili care nu au depus Declarația 300 (Decont de taxă pe valoarea adăugată) și au TVA colectat și TVA deductibil în precompletarea noastră - 8.612. 
  • 184.377 de contribuabili cu sume egale pe TVA colectat, adică între decontul nostru și decontul contribuabilului nu apar diferențe. 
  • 96.446 contribuabili cu sume egale pe deductibil. 
  • Din toți, 37.000 sunt contribuabili cu sume egale atât pe colectat cât și pe TVA deductibil”. 

El a recunoscut, însă, că Ministerul Finanțelor trebuie să ajusteze sistemul. 

„Deci spunem că cel puțin demersul cu decontul pe TVA pare a fi unul în direcția potrivită. E nevoie de ajustare, știm asta, avem SAF-T, lucrăm la mecanismul prin care decontul de TVA va fi precompletat cu datele din SAF-T, dar cu siguranță vor mai fi verificări în spate în sensul în care chiar dacă luăm date din SAF-T ceea ce raportează un program informatic, se vor face verificări legat de datele din eFactura, case de marcat, să fie cumva înscrise în SAF-T” - a precizat directorul Iulian Ardeleanu, de la Ministerul Finanțelor. 

Parallax

Vizualizari
1541
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Dan
Voiculescu
Comisia este interesata EXCLUSIV de DE, FR, NL si in planul 2 de IT. Restul trebuie doar sa inghita ce se cere. Adica sa nu faca niciun fel de competitie fiscala si sa nu atenteze la taxele stranse de aceste tari...

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri