Claudiu Zamfir

Creșterea salariului minim 2021, cerută de PSD guvernului minoritar

Thumbnail

În acest moment, guvernul Câțu este practic unul minoritar, după ce miniștrii USR-PLUS și-au anunțat oficial demisia, iar PSD pune presiune pe executiv să crească din nou salariul minim pe economie, inclusiv în firmele private.

PSD cere „creșterea imediată” a salariului minim pe economie, de la  2.300 de lei brut la 2.500 de lei brut.

„Urmare a scăderii puterii de cumpărare a românilor, este absolut necesară creşterea imediată a salariului minim brut general pe economie de la valoarea de 2.300 la 2.500 lei. În contextul scăderii abrupte a puterii de cumpărare a populaţiei urmare a exploziei preţurilor la toate produsele şi serviciile, dar în special la utilităţi, este absolut necesară creşterea imediată a salariului minim brut pe economie cu un procent de 8,7%, concomitent cu ridicarea plafoanelor privind deducerile personale de care pot beneficia angajaţii care au persoane în întreţinere", transmite luni PSD într-un comunicat, citat de Agerpres.

În schimb, social-democrații anunță că vor iniția și un proiect pentru firmele mici și mijlocii, pentru ca IMM-urile să suporte mai ușor scumpirea utilităților, iar majorarea salariului minim să nu reprezinte o povară suplimentară.

Salariul minim pe economie a fost stabilit, în ianuarie 2021, la 2.300 de lei brut.

La un salariu minim de 2300 de lei brut, angajatul primește un salariu net (în mână) de 1386 lei, iar angajatorul suportă un cost salarial total de 2352 lei (salariul complet), în anul 2021.
 
De asemenea, în prezent este în vigoare și salariul minim pentru lucrătorii cu studii superioare, de 2.350 de lei brut.  La acest nivel salarial,  remunerația netă (în mână) primită de angajat este de 1413 lei, iar costul total plătit de firmă, de 2403 lei.

Dacă salariul minim ar crește la 2500 de lei brut, atunci salariul net al angajatului ar ajunge la 1497, iar firma va plăti un cost salarial complet de 2556 de lei. Asta pe legislația curentă, fără vreun mecanism de compensare.

Ce putere are PSD asupra guvernului? Mare, în acest moment.

Luni, USR-PLUS și-a anunțat oficial ieșirea de la guvernare, urmând ca marți miniștrii din acest partid să-și depună efectiv demisiile din cabinetul Cîțu.

De asemenea, în Parlament USR-PLUS a depus o moțiune de cenzură, alături de partidul AUR, pentru demiterea guvernului Cîțu. Procedura pentru moțiune a fost însă blocată în Biroul Permanent al Camerelor Reunite ale Parlamentului, prin boicotul celor de la PSD.

Și dacă și-ar urma cursul în Parlament, moțiunea are nevoie și de voturile celor de la PSD, care este de fapt cel mai mare partid din Legislativ.

Practic, în acest moment, guvernul Cîțu râmâne în picioare atât timp cât va vrea PSD din Opoziție.

 

Parallax

Vizualizari
6663
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri