Denisa Crăciun

Consiliul Concurenței recomandă menționarea Grupurilor de Interes Economic ca ofertanți la licitațiile publice

Business 2023

Consiliul Concurenței recomandă Agenției Naționale pentru Achiziții Publice să modifice legislația în domeniu și să fie prevăzute și Grupurile de Interes Economic (GIE) și Grupurile Europene de Interes Economic (GEIE) ca posibili ofertanți într-o procedură de achiziție publică.

Recomandarea autorității de concurență, transmisă miercuri, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, vine în contextul în care nu există o lege dedicată GIE și GEIE și a fost făcută în urma unui studiu privind grupurile de interes economic, „în contextul în care autoritățile contractante sunt reticente față de aceste forme de organizare pentru a le admite în cadrul licitațiilor publice”.

GIE/GEIE reprezintă o asociere între două sau mai multe persoane fizice sau juridice, constituită pe o perioadă determinată, în scopul facilitării sau dezvoltării activității economice a membrilor săi, precum și al îmbunătățirii rezultatelor activității respective.

„Comparativ cu alte state europene, precum Germania sau Belgia, unde numărul de GEIE depășește 500, în România, GIE/GEIE sunt mai puțin cunoscute, fiind introduse în dreptul român mai târziu decât celelalte forme de asociere sau alte instrumente legale tradiționale. Astfel, la ora actuală, în România se înregistrează un număr redus de GIE/GEIE, în 2022 fiind raportate 83 de grupuri de interes dintre care 68 GIE și 15 GEIE.

Această situație este generată, în primul rând, de legislația care nu reglementează activitățile și responsabilitățile membrilor unui GIE/GEIE, mai ales în legătură cu participarea la licitații și accesarea fondurilor nerambursabile sau a schemelor de ajutor de stat”, susține Consiliul Concurenței în comunicat.

Acest lucru poate duce la interpretări diferite și la incertitudine în ceea ce privește statutul legal și drepturile sau obligațiile acestor tipuri de asociere. Ca urmare, și din partea companiilor există o reținere față de această formă de asociere, deoarece le este „teamă" de eventuale sancțiuni în lipsa unei legislații foarte clare, apelând adesea la recomandările specialiștilor financiar-contabili și juridici, mai arată autoritatea de concurență.

„Niciuna dintre formele specifice de asociere nu este mai predispusă decât alta la un comportament anticoncurențial, fie că vorbim de asociere în participație, cooperativă sau grup de interes economic. Așadar, nu sunt motive pentru a privi cu scepticism GIE/GEIE, atât timp cât este respectată legislația în domeniul concurenței. Dimpotrivă, aceste forme de asociere pot avea efecte benefice asupra economiei, având în vedere că au fost concepute special pentru a facilita cooperarea transnațională și interprofesională între operatorii economici, în special IMM-uri”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Parallax

Vizualizari
96
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri