Daria Botez

Controale în toată România la comercianții de produse cosmetice: Amenzi de peste 4 milioane lei. Lista neregulilor

makeup

Autoritatea Naționlă pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a controlat 828 de comercianți de produse cosmetice din România și în urma verificărilor a dat amenzi în valoare totală de peste 4 milioane de lei pentru neregulile descoperite.

Principalele abateri găsite de Protecția Consumatorilor în urma controlelor făcute sunt comercializarea de produse expirate sau care conțin o substanță interzisă, precum și spațiile de depozitare insalubre, potrivit News.ro.

Reprezentanţii ANPC au anunţat că în perioada 27 mai – 7 iunie au desfăşurat în România o campanie de verificare a modului în care sunt respectate legile în domeniul comercializării produselor cosmetice, inclusiv la comerţul online. 

Controalele au vizat 828 de firme, însă nereguli au fost găsite la 682 dintre acestea. Astfel, au fost aplicate 585 de amenzi contravenţionale de aproximativ 4,1 milioane lei şi 431 avertismente. În plus, Protecția Consumatorilor a oprit definitiv de la comercializare produse cosmetice neconforme, în valoare de peste 300.000 de lei. 

„Este important ca produsele cosmetice să fie achiziţionate doar din locuri autorizate, astfel încât condiţiile de depozitare ale acestora să corespundă cu cele menţionate pe etichetă, să verifice termenul de valabilitate, precum şi existenţa simbolului PAO, care reprezintă numărul de luni până la care un produs este conform, începând cu data deschiderii acestuia. Recomand consumatorilor să refuze cumpărarea cosmeticelor care conţin butylphebyl methylpropional-BMHCA, aceasta fiind o substanţă interzisă, şi de asemenea, să evite achiziţia şi folosirea produselor contrafăcute care pot fi periculoase pentru organismal uman”, a declarat preşedintele interimar ANPC, Sebastian Hotca. 

Principalele abateri constatate au fost: 

  • deficienţe de etichetare; 
  • folosirea unor testere de produse cosmetice, diverse categorii, neinscripţionate cu data deschiderii, deşi acestea sunt etichetate cu simbolul PAO; 
  • lipsa autorizaţiei de funcţionare; 
  • lipsa etichetelor traduse în limba română sau traducerea eronată a elementelor de pe etichetă; 
  • comercializarea unor produse cu data de minimă durabilitate depăşită; 
  • folosirea unor spaţii de depozitare insalubre, cu praf sau scurgeri de conţinut; 
  • nerespectarea regimului promoţiilor.

Alte probleme descoperite de comisarii ANPC au fost comercializarea de mărfuri desigilate sau rupte, produse cosmetice fără certificat de garanție neconform sau care conțin butylphebyl methylpropional-BMHCA (substanţă interzisă) și lipsa afişării preţului sau a unității de măsură.

Parallax

Vizualizari
467
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.59
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.97

publishing: 3.08

expertise: 0.07

rating: 1.59

Articole publicate : 1, 251
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri