Denisa Crăciun
Peste 3.000 de controale fiscale și peste 1.900 de controale antifraudă au fost făcute de inspectorii ANAF în luna iunie 2023, în toată țara.
Luna trecută, inspectorii ANAF au făcut:
3.275 de controale fiscale (inspecții fiscale și verificări documentare) fiind stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de aproape 989 milioane lei și diminuată pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu suma de aproape 1,3 miliarde lei
1.924 controale antifraudă cu implicații fiscale cuantificate în valoare de 2,6 miliarde lei, din care suma de 2,5 miliarde lei în cadrul acțiunilor derulate în domeniul energiei electrice.
În cadrul acțiunilor de control operativ au fost aplicate amenzi în valoare de peste 9,4 milioane lei, a anunțat Ministerul Finanțelor, joi, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Pentru creșterea conformării voluntare, „de la data publicării în Monitorul Oficial a OPANAF 420/2023 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului “Notificare de conformare emisă de organul de inspecţie fiscală”, a procedurii de notificare şi a periodicităţii de emitere, precum şi pentru modificarea anexei nr. 1.a la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.711/2015 privind modelul şi conţinutul formularelor şi documentelor utilizate în activitatea de inspecţie fiscală și până la data de 30.06.2023, organul de inspecție fiscală din cadrul ANAF a emis un număr de 3.742 notificări de conformare pentru riscuri fiscale estimate în sumă de 284.168.707 lei”, potrivit MF.
În prezent, strategia ANAF în privința controalelor fiscale are ca scop încurajarea creșterii conformării voluntare la declarare a contribuabililor și prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.
Pentru a armoniza „procedurile de control fiscal cu tendințele internaționale potrivit cărora activitatea de control fiscal devine ultima pârghie a administrației fiscale pentru realizarea conformării la declarare, ANAF a adoptat abordarea adaptată și progresivă a formelor și acțiunilor de control fiscal”, conform MF.
Astfel, în prezent ANAF desfășoară în prezent două tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea de la distanță cu contribuabilul:
Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuși acțiunilor de control fiscal: inspecția fiscală în cazul contribuabililor care urmare Notificării de Conformare, nu corectează și nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificați; controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.