Denisa Crăciun

Mii de controale ANAF în toată România

amnistie

Peste 3.000 de controale fiscale și peste 1.900 de controale antifraudă au fost făcute de inspectorii ANAF în luna iunie 2023, în toată țara.

Luna trecută, inspectorii ANAF au făcut:

  • 3.275 de controale fiscale (inspecții fiscale și verificări documentare) fiind stabilite obligații fiscale suplimentare prin decizii de impunere de aproape 989 milioane lei și diminuată pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu suma de aproape 1,3 miliarde lei

  • 1.924 controale antifraudă cu implicații fiscale cuantificate în valoare de 2,6 miliarde lei, din care suma de 2,5 miliarde lei în cadrul acțiunilor derulate în domeniul energiei electrice.

În cadrul acțiunilor de control operativ au fost aplicate amenzi în valoare de peste 9,4 milioane lei, a anunțat Ministerul Finanțelor, joi, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Pentru creșterea conformării voluntare, „de la data publicării în Monitorul Oficial a OPANAF 420/2023 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului “Notificare de conformare emisă de organul de inspecţie fiscală”, a procedurii de notificare şi a periodicităţii de emitere, precum şi pentru modificarea anexei nr. 1.a la Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 3.711/2015 privind modelul şi conţinutul formularelor şi documentelor utilizate în activitatea de inspecţie fiscală și până la data de 30.06.2023, organul de inspecție fiscală din cadrul ANAF a emis un număr de 3.742 notificări de conformare pentru riscuri fiscale estimate în sumă de 284.168.707 lei”, potrivit MF.

Acțiuni pentru creșterea colectării veniturilor

În prezent, strategia ANAF în privința controalelor fiscale are ca scop încurajarea creșterii conformării voluntare la declarare a contribuabililor și prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.

Pentru a armoniza „procedurile de control fiscal cu tendințele internaționale potrivit cărora activitatea de control fiscal devine ultima pârghie a administrației fiscale pentru realizarea conformării la declarare, ANAF a adoptat abordarea adaptată și progresivă a formelor și acțiunilor de control fiscal”, conform MF. 

Astfel, în prezent ANAF desfășoară în prezent două tipuri de acțiuni care presupun interacțiunea de la distanță cu contribuabilul:

  • emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecției fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situației fiscale și îndeplinirii obligațiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz;
  • efectuarea de acțiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale.

Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuși acțiunilor de control fiscal: inspecția fiscală în cazul contribuabililor care urmare Notificării de Conformare, nu corectează și nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificați; controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală.

Parallax

Vizualizari
17629
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri