Claudiu Zamfir

Controale ANAF pentru casele de marcat electronice

Thumbnail

Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță vineri că, „în perioada imediat următoare”, va face controale la firme, privind conectarea la distanță a noilor case de marcat digitale  pentru transmiterea de date fiscale, în cazul operatorilor economici al căror termen limită de conectare a acestor aparate a ajuns la scadență.

Într-un anunț oficial  ANAF amenință astfel firmele cu amenzi  de la 8.000 la 10.000 lei, în caz de neconformare la regulile privind casele de marcat electronice.

  • Firmele care sunt mari contribuabili au avut termen de conectare a caselor de marcat la ANAF  30 iunie 2021.
  • Agenții economici mici și mijlocii au avut termen de conectare a caselor de marcat la ANAF data de 30 noiembrie 2021.
  • Contribuabilii care își achiziționează casele de marcat după 1 decembrie 2021 au obligația conectării la data instalării.
  • Firmele aflate în zone fără acoperire a comunicațiilor electronice trebuie să transmită o declarație conform OpANAF nr.435/25.03.2021.

Anunțul ANAF privind verificările la casele de marcat electronice:

Având în vedere termenele limită de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la  sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al  ANAF stabilite prin OpANAF nr. 435/2021, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală informează operatorii economici care au obligația  utilizării AMEF conform art. 1 alin. 1 din O.U.G. nr. 28/1999,  că  în perioada imediat următoare, structurile abilitate de control, în special Direcția Generală Antifraudă Fiscală, vor întreprinde acțiuni de verificare cu privire la îndeplinirea obligației de a asigura conectarea la distanță a AMEF în vederea transmiterii de date fiscale, prevăzute la art. 3^1 alin. (4) din O.U.G. nr. 28/1999, pentru operatorii economici al căror termen limită de conectare a AMEF a ajuns la scadență.

De asemenea, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală atrage atenția operatorilor economici încadrați în categoria contribuabililor mici și mijlocii asupra termenului scurt, mai puțin de 60 de zile, până la care își mai pot îndeplini obligația de conectare a AMEF la  sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale al  ANAF, conform prevederilor art. 3 alin (1) lit.b) din OpANAF nr. 435/25.03.2021.

Prin excepţie, potrivit art. 3 alin. (2) din OpANAF nr.435/25.03.2021, operatorii economici care utilizează aparate de marcat electronice fiscale instalate în zone nedeservite de reţele de comunicaţii electronice au obligaţia completării şi transmiterii unei declaraţii pe propria răspundere (Formularul F4110), prevăzută în Anexa nr. 2 la ordinul menționat.

Nerespectarea obligației de a asigura conectarea la distanță a AMEF, în vederea transmiterii de date fiscale către ANAF, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 8.000 la 10.000 lei, în conformitate cu prevederile art. 10 lit. ff), coroborate cu prevederile art. 11 alin. (1)  lit. j), din O.U.G. nr. 28/1999.

Parallax

Vizualizari
5394
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri