Claudiu Zamfir

VIDEO. Contabil: Amnistia fiscală are un caracter grav discriminatoriu. Eu am avut poprire în 5 bănci, în aceeași zi, pentru o amendă de 300 de lei

Horatiu Hagiu consultant fiscal contabil.jpg

Amnistia fiscală are un caracter grav discriminatoriu față de firmele și persoanele fizice care își plătesc taxele, consideră consultantul fiscal Horațiu Hagiu, dar el nu-i sfătuiește pe contribuabilii bun-platnici să nu-și mai plătească impozitele în așteptarea unei noi amnistii. 

Prezent la Întâlnirile online StartupCafe.ro, contabilul și consultantul Horațiu Hagiu, fondatorul Weex Global, a analizat, pentru antreprenorii din comunitatea noastră, amnistia fiscală 2024, decisă de guvern prin Ordonanța de Urgență 107/2024. 

„Sunt două aspecte inedite: anularea unor debite principale pentru persoanele fizice și noutatea absolută în istoria modernă a României: bonificație pentru contribuabilii bun-platnici, pentru că, să recunoaștem, o astfel de măsură are un caracter grav discriminatoriu. Mare parte dintre contribuabilii onești, corecți, care aunplătit dobânzi și penalități nu beneficiază de o astfel de prevedere” - a spus consultantul fiscal. 

El a precizat, însă, că nu-i poate sfătui pe contribuabilii bun-platnici să nu-și mai plătească nici ei taxele la stat, în așteptarea unei viitoare amnistii, pentru că riscă să le fie poprite conturile. 

„Nu pot da astfel de sfaturi. Marea majoritate a contribuabililor nu pot opta pentru neplata taxelor și impozitelor la bugetul de stat, nu pot avea această opțiune. Deja în acest moment, mecanismul de urmărire, de control, de risc pe care îl are statul român identifică foarte rapid acel contribuabil și poate începe măsura de executare silită, de poprire de conturi. Eu, personal, am fost în situația de a fi poprit pentru o amendă judiciară de 300 de lei în 5 bănci în aceeași zi, în condițiile în care legea nu mai permite acest lucru. Și, atenție, în calitate de persoană fizică, nici după 3 luni de zile nu mi-am recuperat banii popriți! Cei care se gândesc că vor rezista în următorii 2-3 ani să nu plătească taxe, că va veni o nouă amnistie fiscală - o astfel de opțiune ține de domeniul fantasticului” - a explicat Horațiu Hagiu. 

Fondatorul Weex Global consideră că marea majoritate a firmelor care au datorii restante la ANAF și sunt eligibile la amnistia fiscală nu au oricum bani pentru a-și plăti datoria principală pentru a beneficia de amnistie și a scăpa de penalități. 

„Hai să recunoaștem că celor care au rezistat și nu au plătit până acum fie nu are statul ce să le execute, nu au activitate, sunt companii fie băgate în faliment cu bună știință, fie efectiv în ciclul economic au ajuns în această stare, fie sunt companii cu dedicație, că sunt și astfel de companii, care nu sunt și nu vor fi executate vreodată. (...) Din datele publice, eu nu am reușit să-i identific pe cei 355.000 de contribuabili pe care Guvernul îi menționează în ordonanță ca fiind persoane juridice potențiale beneficiare ai amnistiei fiscale. Datele statistice ANAF pe care am reușit să le analizez duc la un maximum 39.000-40.000 de contribuabili, dintre care, atenție - cei mai mulți sunt fie în insolvență, fie în faliment, fie în reorganizare judiciară, fie sunt acele companii (de stat n.r.) pe care nimeni, niciodată nu le-a executat și nici nu vor fi executate și nici nu vor avea fonduri să plătească aceste datorii” - a comentat Hagiu. 

În schimb, el îi sfătuiește pe cei care se încadrează la măsurile de amnistie să facă demersurile necesare și să-și plătească o parte din datorii, pentru a beneficia de clemență. 

„Dintre cei care totuși vor beneficia sunt cei care accidental au ajuns în astfel de situație. Au întârziat cu plățile din trecut și au norocul că nu au fost executați până acum pentru dobânzi și penalități. Au norocul acum - și dau un sfat public - să se ducă să facă diligențele ca ANAF să emită deciziile de accesorii până la această dată, pentru că ele vor fi anulate prin această ordonanță. În calitate de persoană fizică, să mi se anuleze 50% din debiutul principal înseamnă foarte mult - bine, pentru sumele acestea mici, dar și 25% pentru sumele mari. Sunt persoane fizice care acum sunt supuse inspecției fiscale, sunt persoane care nu și-au declarat veniturile din trecut, din crypto, din activități independente, din chirii și care poate nu au știut, poate au greșit” - a spus Horațiu Hagiu. 
 

Amnistia fiscală 2024 vine cu avantaje față de precedentele măsuri de acest fel: bonificația acordată bun-platnicilor (firme, nu și persoane fizice), data recentă de scadență a datoriilor restante (31 august 2024) și termenul generos de depunere a cererii de clemență (25 noiembrie 2024). 

„Prin această bonificație introdusă în ordonanță se încearcă să se calmeze un pic contribuabilii corecți și totușși să-i facă să aibă același comportament și pe viitor și să nu spună: băi, sunt ultimul fraier, mă opresc, nu voi mai plăti, să vedem ce se va mai întâmpla, va mai fi altă amnistie?” - a menționat consultantul fiscal. 

Amnistia fiscală 2024 - principalele prevederi: 

Toți contribuabilii care au datorii la ANAF, restante la data de 31 august 2024, pot beneficia de facilitățile fiscale de anulare a dobânzilor, penalităților, accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale stabilite prin OUG 107/2024:

  • persoane fizice 

  • PFA, persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii liberale, 

  • firme, persoane juridice de drept public sau privat, asocieri și alte entități fără personalitate juridică, 

  • unități administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București,

  • instituții publice. 

Lista măsurilor de tăiere a datoriilor: 

  1. Măsura 1 - Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cazul contribuabililor care datorează la această dată atât obligații bugetare accesorii, cât și obligații bugetare principale.

  2. Măsura 2 - Anularea dobânzilor, penalităţilor şi a tuturor accesoriilor aferente diferenţelor de obligaţii bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declaraţie rectificativă, cu scadenţă anterioară datei de 31 august 2024 inclusiv.

  3. Măsura 3 - Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, dacă la această dată contribuabilul datorează doar accesorii, iar obligațiile bugetare principale au fost stinse.

  4. Măsura 4 - Anularea dobânzilor, penalităților și a tuturor accesoriilor aferente obligaţiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisă ca urmare a controlului fiscal, care este în curs de derulare la data intrării în vigoare a ordonanţei de urgență.

  5. Măsura 5 - Anularea unor obligații fiscale principale în cazul persoanelor fizice. 

Proiectul de procedură prevede că datornicii îşi exprimă intenţia de a beneficia de anularea unor obligații bugetare, respectiv a obligaţiilor de plată accesorii și/sau a unui procent din obligațiile bugetare principale, după caz, prin depunerea unei notificări, astfel:

  • a) la registratura organului fiscal central competent, în cazul persoanelor fizice care nu sunt înrolate în serviciul „Spaţiu privat virtual“, denumit în continuare SPV;

  • b) prin poştă, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, în cazul persoanelor fizice care nu sunt înrolate în SPV;

  • c) prin intermediul serviciului SPV.

Notificarea se întocmește completând un formular atașat la procedură (Anexa 1). 

Parallax

Vizualizari
18648
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri