Claudiu Zamfir

Split TVA: Conturile IBAN vor fi aflate de pe site-ul ANAF

Thumbnail

Conturile IBAN de TVA ale firmelor vor fi aflate printr-un sistem on-line operaționalizat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), pe site-ul oficial.

În sistemul on-line se poate introduce codul de identificare fiscală al firmei precum și un cod captcha de verificare după care sunt afișate automat contul IBAN și unitatea de trezorerie pentru firma respectivă.

Reamintim că, de la 1 ianuarie 2018, firmele plătitoare de TVA vor fi obligate să introducă plata defalcată a taxei pe valoarea adăugată. De la 1 octombrie 2017, sistemul va fi opțional.

În acest sens, firmele respective vor primi un cod de TVA la trezorerie, numai pentru lei. De asemenea, ele pot să-și deschidă conturi de TVA și la băncile comerciale, inclusiv pe euro.

De asemenea, persoanele impozabile, indiferent dacă sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, au obligația să plătească contravaloarea TVA aferente achizițiilor de bunuri și servicii într-un cont de TVA al furnizorului/prestatorului. Persoanele fizice care nu sunt și nu au obligația înregistrării în scopuri de TVA nu au obligația plății în contul de TVA al furnizorului.

Potrivit ordonanței 23/2017, privind plata defalcată a TVA, începând cu data de 1 ianuarie 2018, pentru debitarea și creditarea contului de TVA, Trezoreria Statului asigură un mecanism automat/manual care să verifice că tranzacțiile cu instrumente bancare se realizează doar între aceste conturi, după cum urmează:

  • la debitarea contului de TVA, existența unui IBAN beneficiar care să conțină în structura sa șiirul de caractere "TVA";
  • permiterea debitării doar cu aprobarea ANAF și doar prin creditarea unui cont curent distinct deschis la Trezoreria Statului. Pentru încasarea sumelor aprobate de ANAF, persoanele impozabile solicită unității Trezoreriei Statului deschiderea unui cont de disponibil distinct, nepurtător de dobândă și pentru care nu se percep comisioane, prin care se pot derula orice operațiuni de încasări și plăți în lei.

Conturile de TVA se publică pe pagina de internet a Ministerului Finanțelor Publice, denumit în continuare MFP, sau ANAF și se actualizează periodic. Informațiile minime publicate sunt: denumirea titularului de cont, codul de identificare fiscală, codul IBAN al contului de TVA și unitatea trezoreriei la care este deschis contul - mai arată ordonanța 23/2017.

Parallax

Vizualizari
12615
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri