Claudiu Zamfir

Noile case de marcat, după prima zi. Ministrul Finanțelor: Cei care nu vor face dovada bunei-credințe vor suporta rigorile legii

casa marcat-digitala-dreamstime

Termenul de grație pentru introducerea caselor de marcat cu jurnal electrnic a expirat și pentru firmele mici la 1 noiembrie 2018, iar acum ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, amenință că societățile care nu vor face dovada că măcar și-au comandat noile aparate fiscale „vor suporta rigorile legii”.

A fost un termen de conformare, iar Fiscul, pentru a avea abordare preventivă, nu amendează pe nimeni dacă face dovada bunei credințe, că a comandat o casă de marcat, iar cei care nu pot să dovedească nici că au comandat o casă de marcat suportă rigorile legii”, a spus Teodorovici, vineri, la evenimentul Topul Național al Firmelor Private din România.

El le-a spus patronilor prezenși la eveniment că nu va accepta o nouă amânare de termen pentru schimbarea caselor de marcat cu rolă jurnal cu aparatele cu jurnal electronic.

„Casele de marcat. Nu renunțăm la chestia asta, degeaba se insistă, degeba se cere prorogare de termene, nu merge! Vine control ANAF. Foarte bine. A dat comandă omul la o firmă care distribuie case de marcat, e foarte bine, nu se dă nicio amendă. Este doar un avertisment și nimic altceva”, a spus ministrul la evenimentul organizat de Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR).

Teodorovici a mai spus că noile aparate fiscale stochează datele și offline, motiv pentru care ANAF va putea să le colecteze ulterior.

Casele de marcat stochează offline, deci eu pot să vin să citesc datele. Așa că mai ușor, știu că se încearcă, dar nu renunțăm la această abordare, de a opri evaziunea, cât se poate, cu pași mici, și ulterior, cu pași mari începând de la anul să vedeți o schimbare radicală pe această zonă, pentru că sunt foarte mulți bani în această zonă, care trebuie aduși în economie”, le-a mai spus ministrul de Finanțe patronilor.

Pentru prevenirea blocajelor survenite în procurarea caselor de marcat digitale, Teodorvici ar fi vrut ca statul să fi cumpărat noile case de marcat și să le fi distribuit firmelor.

„Ideal ar fi fost ca statul, când face astfel de lucruri, să cumpere case de marcat , spunea care sunt softurile agreate, cine e autorizat, cumpăra numărul de case, le distribuiam în piață și într-un an de zile oamenii își achita lună de lună costul acelor case și era închisă discuția. Dar măcar statul să învețe din greșeli pe viitor, câdn are astfel de idei să se gândească și la efectele în lanț. Dar trebuie să închdem această discuție cu casele de marcat” - a afirmat Eugen Teodorovici.

Reamintim că de la 1 septembrie 2018 contribuabilii mari și mijlocii sunt obligați să schimbe casele de marcatcu rolă jurnal cu aparate cu jurnal electrinic, car de la 1 noiembrie obligația a intrat în vigoare și pentru contribuabilii mici.

Problema este că firmele distribuitoare de case de marcat electronice nu fac față necesarului din piață în acest moment. Ministerul Finanțelor susține că „dotarea cu noile case de marcat a crescut semnificativ în ultimele luni, iar până la sfârșitul anului 2018 se estimează că majoritatea operatorilor economici vor fi dotați cu noile aparate cu jurnal electronic”.

Totuși, dacă ne uităm la cifrele la zi comunicate de MFP dotarea este slabă: 252.561 aparate înregistrate în sistemul informativ al ANAF, 179.065 aparate cu identificator fiscal atribuit, 117.429 case de marcat digitale în funcțiune la contribuabili. Necesarul estimat în piață, neoficial, este de 800.000 de case de marcat.

Amenda pentru lipsa caselor de marcat la firmele care au obligația ultilizării acestora poate ajunge la 10.000 de lei.

Vezi AICI ce firme au și ce firme NU au obligația utilizării caselor de marcat.

Firmele cu capital negativ, luate la ochi de ANAF

Ministrul Finanțelor a pus gând rău și firmelor cu capital negativ, adică celor care au datorii mai mari decât capitalul propriu.

„Insolvența, partea de capital negativ. Da, ușor, ușor va fi o obligație, va trebui clar să decideți, ori cresc capitalul companiei, ori iau banii înapoi. Nu se mai poate, piața trebuie curățată. De asta am dat legea insolvenței, pentru a fi o concurență corectă, să nu dați de unii și de alții țepari care numai asta urmăresc. Să dea țepe și pe urmă să intre în insolvență”, le-a mai spus Eugen Teodorovici patronilor, la conferința CNIPMMR.

Potrivit unor date ale Băncii Naționale, în anul 2015 circa 280.000 de firme românești, adică peste 40% din firmele înregistrate, aveau capital net negativ.

În schimb, ministrul spune că se opune unei măsuri prin care ANAF ar urma să oprească 15% din amenzile date firmelor pentru recomensarea inspectorilor săi.

„Asta cu 15% a fost o chestiune făcută de Parlament, nu de Guvern și ne opunem la contnuarea ei. Și o să mă opun eu clar, pentru că nu stimulez ca să hăituiască piața . ANAF are foarte multe de făcut, de simplificat”, a mai spus ministrul Teodorovici.

Prezentare Case de Marcat by Claudiu on Scribd

Parallax

Vizualizari
7638
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Radu
Delatrei
Inca o bataie de joc din partea guvernului PSD. Firmele de casa ale PSD sunt ocrotite de ANAF si cu datorii amnistiate, in timp ce contribuabilii cinstiti sunt persecutati de ANAF, executati pentru 1 ban in plus ramas in casa. Guvernul PSD e complet patologic.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri