Claudiu Zamfir
La focul mocnit al campaniei electorale românești, am făcut un exercițiu simplu de dialog cu micii antreprenori români, să vedem de ce ar avea ei nevoie de la politicieni, fără să se atingă de bugetul statului. Nici pe partea de cheltuieli, nici pe partea de venituri, adică nici cu ajutoare de stat, nici cu scăderi de taxe.
Am lansat un chestionar (noi i-am spus sondaj, dar se supără sociologii, profesie care e destul de mâhnită în aceste zile) în cadrul comunității antreprenoriale StartupCafe și pe Grupul Antreprenorilor din România, de pe Facebook.
Înainte de alegerile parlamentare și prezidențiale, am supus și noi la vot 7 măsuri care ar putea sprijini firmele fără să afecteze bugetul și am lăsat a opta căsuță deschisă oricăror sugestii de la antreprenorii noștri.
430 de respondenți au dat un vot interesant, dar mai interesante sunt propunerile antreprenorilor, din căsuța a opta.
După atâta digitalizare la ANAF, Finanțe și Registrul Comerțului, ne omoară birocrația digitală. Armatele de bugetari s-au retras tactic din spatele ghișeului în dosul tastaturii.
declarațiile. Ne-am încolonat, în schimb, la „noul” portal ONRC, să facem o firmă sau să scoatem un certificat constatator. Am trecut de la dosarul cu șină la dosarul cu silă.
Portalul online al Registrului Comerțului a mâncat 40 de milioane de euro și noi tot la ghișeu ajungem. „ONRC, pol de birocratie, barieră impotriva mediului de afaceri, mancatori-de-timp, atitudine de superioritate la ghișee, respingătoare, de luat si de verificat pe spețe si detalii cu o campanie insistenta pt reducerea birocratiei si atitudinii anti-firme. Reducerea birocratiei ‘formularisticii stufoase’ si a programului online foarte greoi al ONRC, care se BLOCHEAZA continuu” – a scris un antreprenor.
În numele digitalizării, anul acesta, Guvernul a introdus, cu polonicul, E-urile în alimentația fiscală a firmelor private: eFactura (B2B), eTransport, eTVA. La anul, micile afaceri vor da piept și cu SAF-T. În loc să reducă birocrația, digitalizarea românească ia sarcina colectării taxelor de pe capul bugetarilor și o aruncă tot în cârca antreprenorilor. Ba mai rău, oamenii simt că, pe spinarea lor, statul și-a propus să facă bani din amenzi, nu din taxe.
Citește mai departe pe HotNews.ro...