Denisa Crăciun

Băuturile energizante nu vor mai putea fi vândute minorilor. Comercianții români riscă amenzi (proiect adoptat)

energizante

Comercianții români nu vor mai avea voie să vândă băuturi energizante minorilor, iar cei care o vor face riscă amenzi și, în cazul în care interdicția este încălcată repetat, le poate fi suspendată activitatea între 10 și 30 zile, potrivit unui proiect de lege adoptat, marți, de Camera Deputaților.

Proiectul de lege a primit 238 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” și 12 abțineri. Acesta ar urma să modifice Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Potrivit proiectului de lege, va fi considerată contravenție „comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit, inclusiv prin automate comerciale, a băuturilor energizante către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturi energizante”.

Astfel, cei care comercializează sau oferă gratuit băuturi energizante minorilor ar putea, astfel, să fie sancționați cu amenzi între 5.000 și 20.000 lei.

De asemenea, în cazul în care aceste activități se întâmplă „în incinta unei instituții de învățământ, a unei instituții de sănătate ori destinate ocrotirii speciale a unor categorii de persoane, sancțiunile aplicabile sunt amenzile de la 10.000 lei la 30.000 lei”.

Proiectul de lege prevede și că va putea fi suspendată activitatea localului public pe o perioada de 10 – 30 de zile, dacă va fi încălcată repetat interdicția de a vinde aceste băuturi minorilor.

Inițiativa stabilește, de asemenea, că băuturile energizante sunt cele care conțin combinații variate de carbohidrați vitamine, minerale, cu două sau mai multe substanțe, precum: cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Parallax

Vizualizari
242
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri