Antreprenor român, despre scutirea de impozit pentru IT-iști: excepțiile într-o legislație nu sunt bune, dar trebuie studiu de impact

Antreprenorul român Dragoș Anastasiu, care are afaceri de circa 100 de milioane de euro în principal în transport și turism, consideră că „excepțiile nu sunt bune” în legislație, însă o decizie privind o eventuală reintroducere a impozitului pe venitul angajailor din IT trebuie analizată înainte prin studii de impact.

 
 

Miercuri, într-o conferință, la Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), presa a cerut reprezentanților patronilor o reacție la dorința președintelui PNL, Ludovic Orban, de a reintroduce impozitul pe venitul angajaților din domeniul IT.

Președintele Consiliului IMM-urilor, Florin Jianu, s-a declarat din start împotriva eliminării acestei scutiri de care beneficiază programatorii și alți IT-iști.

 
 

„Cred că această măsură a fost una dintre măsurile foarte bune luate în România. Uitați-vă la ponderea în PIB a industriilor creative și a IT-ului cum a crescut, corobporată cu o educție solidă în sfera IT. Deci este o măsură foarte bună, considerăm că România nu și-a atins potențialul maxim în ceea ce înseamnă această sferă a IT-ului, ea trebuie continuată și susținută”, a spus Jianu.

În schimb, prezent la conferință, omul de afaceri Dragoș Anastasiu a ținut să nuanțeze, afirmând că „excepțiile într-o legislație nu sunt bune”.

Aș vrea să nuanțez puțin. În mod cert, excepțiile într-o legislație nu sunt bune, nu sunt de dorit. Țin minte, când trăiam în Germania și aveam discuții cu cel care îmi făcea mie partea asta contabilă, și el îmi spunea să nu fie excepții, pentru că excepțiile deschid tot felul de uși. Ca principiu general. La noi, avem execepție la excepție și suntem numai în excepții. În al doilea rând, nu putem să ne trezim noaptea, avem un gând  și venim a doua zi și tăiem sau adăugăm. Hai să facem un studiu de impact. Orice măsură are și părți bune, are și riscuri. Facem o analiză SWOT”, a spus Dragoș Anastasiu, care este și președinte al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane.

Scutirea de impozit pe venit acordată în prezent unor categorii de angajați din domeniul IT „nu-și mai produce efectele” acum și „nu e un capăt de țară să plătești acest impozit” de 10%, a declarat, marți, într-un interviu live la HotNews.ro, Ludovic Orban, președintele PNL, cel mai mare partid de opoziție.

 
 

„Suntem deschiși la discuții privind alte forme de a susține acest sector, dar nu printr-o astfel de formă” - a mai spus Orban, la HotNews.

Declarațiile lui Ludovic Orban, când a fost întrebat despre posibilitatea ca un viitor guvern condus de PNL să elimine scutirea de impozit pentru IT-iști:

 
 


- Nicio măsură de natură fiscală nu va fi luată fără o dezbatere cu fiecare sector de activitate în parte. În ceea ce mă privește, vă spun că după o analiză, măsura asta a fost introdusă în perioada guvernării Năstase. În vremea respectivă exista o impozitare progresivă, dacă vă aduceți aminte. Ea a avut un anumit efect, dar numai în primii 2-3 ani. De regulă o facilitate fiscală trebuie dată pe o perioadă limitată și cu niște obiective bine stabilite și să se renunțe după perioada respectivă la facilitatea fiscală.

- Eu am văzut comparația evoluției sectorului IT din România până în 2018 comparativ cu evoluția sectorului IT din Ungaria, Polonia, în alte țări, unde nu există nicio facilitate fiscală de genul acesta acordată sectorului IT și aproape că nu există nicio diferență. Ceea ce înseamnă că această facilitate nu-și mai produce efectele pentru care a fost introdusă. Iar eu vă spun că oricât de antipatic aș fi unora din IT sau din alte domenii de activitate, eu nu sunt adeptul unor regimuri foscale discriminatorii, preferențiale.

- Sarcina fiscală - și ăsta este un principiu inclusiv constituțional - trebuie just aplicată asupra contribuabililor. Există un principiu al echității fiscale, al neutralității fiscale, care trebuie aplicată în politica fiscală a statului. de exemplu, veniturile trebuie impozitate similar.

- Avem o cotă de impozitare de 10%, cotă unică, pe care noi o susținem cu toată tăria. Nu e o cotă foarte mare. Acum, chiar nu e un capăt de țară să plătești acest impozit.

- Sigur, pot exista alte forme de a facilita activitatea companiilor IT, dar ar fi nedrept față de alte 7 milioane de angajați care plătesc impozit pe venit pe toate categoriile de venit pe care le realizează ca unii să nu mai plătească impozit pe venit, deși după părerea mea nu mai există nicio rațiune astăzi pentru menținerea acestor facilități.

- Cu atât mai mult cu cât, dacă ele ar fi servit unui sector autohton puternic, cu valoare adăugată foarte mare, care să producă drept de proprietate, adică branduri, cum e Bitdefender, care e consacrat la nivel mondial, într-adevăr ar fi fost o măsură bună. Numai că de această măsură beneficiază foarte multe companii care fac un soi de lohn - noi producem diferite subcompnente ale unor softuri pe care le exportăm către producători care au locația în altă parte. Noi luăm o foarte mică parte din valoarea adăugată din cadrul produsului respectiv.

- Nu am pierdut (voturi, în urma acestei declarații- n.r.), sunt convins că oamenii care sunt raționali preferă o exprimare onestă decât minciuni numai pentru a obține voturi.

- Cu asiguranță că am discutat și vom discuta în contunuare (cu patronii din IT- - n.r.). Suntem deschiși la discuții privind alte forme de a susține acest sector, dar nu printr-o astfel de formă.