Claudiu Zamfir
Practica de a oferi angajaților-cheie planuri de remunerare de tip stock option, care presupune acordarea unor părți sociale din firmă, în anumite condiții, este mai avantajoasă pentru patron decât oferirea de bonsurui în bani, din punctul de vedere al taxelor. Consultanții de la Deloitte au făcut calculele și le-au trimis StartupCafe.ro.
Consultanții Raluca Bontaș și Elena Răileanu au ajuns la concluzia că planul de remunerare de tipul Stock Option Plan, utlizat mai ales în cazul angajaților din management, este mai favorabil fiscal în România comparativ cu alte state din regiunea Europei Centrale și de Est, ca Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Croația, Serbia și Letonia.
Facilitățile fiscale reprezintă principalele avantaje ale mecanismelor de remunerare bazate pe capitaluri proprii (mai specific, Stock Option Plan) atâta timp cât, de regulă, impozitarea intervine atunci când angajatul vinde acțiunile primite și obține un câștig de capital, și nu când le primește, așa cum se întâmplă cu alte categorii de beneficii, cum ar fi bonusurile în numerar.
Un Stock Option Plan se bazează pe două elemente:
și, implicit,
Principalele concluzii privind planurile bazate pe acțiuni din cele nouă state analizate:
Exemplu: Un calcul comparativ al modalităților de impozitare pentru oferirea de beneficii sub formă de acțiuni în firmă, respectiv un bonus în numerar, evidențiază avantajele generate de facilitatea fiscală în România.
Calculul pornește de la premisa că venitul din câștigul de capital obținut ca urmare a vânzării acțiunilor este egal cu valoarea bonusului, pentru a avea un rezultat cât mai relevant.