Claudiu Zamfir

Cât economisește patronul dacă oferă angajaților performanți părți sociale în firmă în loc de bonusuri în bani

Thumbnail

Practica de a oferi angajaților-cheie planuri de remunerare de tip stock option, care presupune acordarea unor părți sociale din firmă, în anumite condiții, este mai avantajoasă pentru patron decât oferirea de bonsurui în bani, din punctul de vedere al taxelor. Consultanții de la Deloitte au făcut calculele și le-au trimis StartupCafe.ro.

Consultanții Raluca Bontaș și Elena Răileanu au ajuns la concluzia că  planul de remunerare de tipul Stock Option Plan, utlizat mai ales în cazul angajaților din management, este mai favorabil fiscal în România comparativ cu alte state din regiunea Europei Centrale și de Est, ca Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Croația, Serbia și Letonia.

Facilitățile fiscale reprezintă principalele avantaje ale mecanismelor de remunerare bazate pe capitaluri proprii (mai specific, Stock Option Plan) atâta timp cât, de regulă, impozitarea intervine atunci când angajatul vinde acțiunile primite și obține un câștig de capital, și nu când le primește, așa cum se întâmplă cu alte categorii de beneficii, cum ar fi bonusurile în numerar.

Un Stock Option Plan se bazează pe două elemente:

  • raportarea remunerației la creșterea valorii acțiunilor angajatorului

și, implicit,

  • retenția angajatului pe o perioadă mai lungă, fie pentru a beneficia de o valoare mai mare a acțiunilor, fie pentru a încasa dividendele asociate.

Principalele concluzii privind planurile bazate pe acțiuni din cele nouă state analizate:

  • Legislațiile din România, Polonia, Serbia, Letonia și Ungaria prevăd facilități fiscale asemănătoare pentru planuri de remunerare ce oferă acțiuni în companie, principala deosebire fiind că cel din România este mai favorabil din perspectiva impozitării;
  • în Polonia, Letonia, Serbia și Ungaria, facilitatea este similară cu cea din România, taxarea fiind amânată până la momentul vânzării acțiunilor;
  • totuși, impozitul pe venit pentru câștigurile de capital este mai mare: în Letonia 20%, în Polonia 19%, iar în Serbia și Ungaria, 15%, față de 10%, cât este în prezent în România;
  • Legislațiile din Cehia, Slovacia, Bulgaria și Croația nu prevăd planuri de remunerare ce oferă acțiuni în companie care să beneficieze de tratament fiscal favorabil;
  • Cu privire la tipurile de planuri care pot beneficia de avantaje fiscale, în unele țări, acestea sunt asemănătoare cu cel din România (de exemplu, în Letonia, planul trebuie să fie de tip Stock Option Plan), în timp ce în alte țări există și condiții suplimentare (de exemplu, în cazul Serbiei, perioada de angajare în companie nu poate fi mai mică de doi ani).
  • De menționat este și că, pe lângă impozitul pe venit datorat pentru beneficiile primite ca urmare a participării la planuri bazate pe capitaluri proprii, salariații și angajatorii trebuie să ia în considerare și contribuțiile sociale obligatorii, datorate în fiecare țară, în funcție de legislația locală și europeană în acest domeniu.

Exemplu: Un calcul comparativ al modalităților de impozitare pentru oferirea de beneficii sub formă de acțiuni în firmă, respectiv un bonus în numerar, evidențiază avantajele generate de facilitatea fiscală în România.

Calculul pornește de la premisa că venitul din câștigul de capital obținut ca urmare a vânzării acțiunilor este egal cu valoarea bonusului, pentru a avea un rezultat cât mai relevant.

Thumbnail

Citește și:

Marea insulta care ii face pe angajati sa plece din firma. 9 greseli ale patronilor​

Parallax

Vizualizari
3169
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri