Claudiu Zamfir

ANAF va extinde „Operațiunea Mercur”, de control în comerțul online

Thumbnail

Agenția Națională de Administrare Fiscală va extinde controalele pentru combaterea evaziunii fiscale din comerțul online, se arată în Programul de Convergență 2021-2024, adoptat de Guvern.

Controlul comerțului electronic - noile atribuții ale Direcției Generale Antifraudă Fiscală în acest domeniu având un rol esențial în identificarea și instrumentarea cazurilor de evaziune fiscală, prin structura nou creată (Direcția Comerț Electronic). Operațiunea <<Mercur>> va continua în ritm accelerat și va fi extinsă pentru asigurarea fiscalizării încasărilor  provenite din vânzările online de bunuri și servicii, fiind cea mai amplă acțiune în domeniul comerțului electronic nefiscalizat” - se menționează printre obiectivele ANAF, în documentul oficial transmis de Guvern la Comisia Europeană.

Alte obiective ANAF:

  • „Implementarea SAF-T (fișierul standard internațional de control) rolul acestuia fiind  de raportare standardizată a unor informații financiare, de a simplifica astfel interacțiunea  contribuabililor cu autoritățile fiscale, principalul avantaj fiind facilitarea identificării corecte și a sancționării ferme a comportamentelor neconforme,
  • Interconectarea caselor de marcat - proiectul vine în sprijinul efectuării unor analize  de risc complexe cu date furnizate în timp real ce conduc la contruirea unei imagini fidele a  comportamentului fiscal și comercial a contribuabililor,
  • E-factura - sistemul va furniza date fiscale consistente către sistemul de analiză de  risc, activitate care va conduce la creșterea veniturilor colectate ca pondere în PIB.
  • Creșterea volumului informațiilor disponibile din platformele online în vederea  identificării de comportamente fiscale neconforme și adaptarea măsurilor aplicate”.

De asemenea, Guvernul afirmă că „din perspectiva proiecțiilor privind veniturile bugetare în 2021, nu sunt planificate modificări ale sistemului de taxe și impozite”.

„În sfera accizelor sunt prevăzute ușoare  majorări ale nivelului accizei la tutun, potrivit calendarului de creștere graduală a nivelului  accizelor prevăzut în Codul fiscal. Totodată nivelul accizei totale pentru țigarete s-a majorat  de la 1 ianuarie (de la 533,97 lei/1000 țigarete la 546,21 lei/1000 țigarete) astfel încât să fie  respectate cerințele prevăzute de Directiva 2011/64/UE a Consiliului privind structura și  ratele accizelor aplicate tutunului prelucrat. Ulterior, de la 1 aprilie, nivelul accizei totale la  țigarete va crește potrivit calendarului de creștere graduală a nivelului accizei totale pentru  țigarete prevăzut în Codul fiscal” - se mai arată în Programul de convergență 2021-2024.

În privința adoptării monedei euro, Guvernul spune că „România își menține angajamentul de aderare la Zona Euro, în continuare eforturile Guvernului se concentrează pe minimizarea efectelor sociale și economice negative ale pandemiei”. Autoritățile române nu mai dau însă o dată până la care își propun să aderă la zona euro, după ce obiectivele din anii trecuți au fost ratate.

 

Program Convergenta 20212024 by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
6614
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri