Claudiu Zamfir
De 3 săptămâni, ANAF spune că face controale la comercianții din complexul Dragonul Roșu, de la marginea Bucureștiului, ajungând la amenzi și confiscări de 12 milioane de euro, și avertizează și comercianții cu amănuntul care au luat marfă din centrul angro că vor fi și verificări ulterioare.
În perioada 11–31 martie, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) din ANAF au derulat operațiunea „Integrum” și au verificat 460 de firme.
În timpul verificărilor au identificat abateri minore de la legislația financiar-contabilă pentru care au aplicat 15 avertismente.
De asemenea, inspectorii antifraudă spun că au identificat și contravenții, care nu intră sub incidența Legii prevenirii, pentru sancționarea cărora au dispus 586 de sancțiuni cu amendă contravențională, în cuantum total de 8,54 milioane lei, și confiscări de numerar, venituri şi mărfuri fără acte justificative, în valoare totală de 49,48 milioane lei.
Din 11 martie, de la începutul operațiunii, inspectorii antifraudă fiscală au dispus sancțiuni contravenționale (amenzi contravenționale și confiscări de numerar, venituri şi mărfuri fără acte legale de proveniență) în valoare totală de 58,02 milioane lei. Din totalul mărfurilor confiscate, 73% reprezintă articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte.
Operațiunea „Integrum”, aflată în desfășurare, a fost declanșată deoarece „inspectorii DGAF au identificat lanțuri tranzacționale frauduloase de aprovizionare cu bunuri și mărfuri, fără documente justificative, care se depozitează în spațiile din Dragonul Roșu”, mai spune ANAF.
Printre obiectivele prioritare ale conducerii actuale a Ministerului Finanțelor Publice și a Agenției Naționale de Administrație Fiscală se numără destructurarea lanţurilor tranzacţionale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale şi reducerea evaziunii fiscale, în vederea atingerii obiectivului strategic de creștere a gradului de conformare voluntară la declarare și plată.
„Atenționăm clienții centrelor angro să se asigure că primesc toate actele prevăzute de lege (facturi, chitanțe, documente de însoțire etc) pentru toate mărfurile cumpărate, deoarece monitorizarea și controlul antifraudă vizează inclusiv traseul ulterior al bunurilor provenite din aceste centre comerciale, fiind verificate toate etapele ciclului de comercializare, până la vânzarea către consumatorul final” - spune ANAF.