Claudiu Zamfir

ANAF, despre criptomoneda OneCoin: Prejudiciu de peste 400.000 Euro în România

Thumbnail

Inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din ANAF susțin joi că au identificat un prejudiciu de 1,94 milioane de lei (circa 400.000 euro), compus din taxă pe valoare adăugată și impozit pe venit, cauzat bugetului de stat de către reprezentanții unei firme din România, în legătură cu diverse produse referitoare la „investiții pentru o pseudo-monedă virtuală denumită OneCoin”.

Aceștia sunt acuzați că au încasat, fără a declara, 7,59 milioane de lei din vânzarea în sistem de vânzări de tip piramidal (Multi Level Marketing - MLM) a unor pachete care conțin produse „educaționale”, dispozitive de „minerit” și investiții pentru o pseudo-monedă virtuală denumită OneCoin.

Respectiva monedă este recunoscută exclusiv pe o platformă online cu acces restricționat, dedicată tranzacţiilor dintre membrii comunităţii OneCoin.

Pentru a păstra aparența legalității, reprezentanții firmei declarau și plăteau taxe doar la valoarea comisioanelor percepute, în timp ce sumele încasate erau virate ulterior către o firmă cu sediul în altă țară, mai susține ANAF.

Potrivit ANAF, această firmă era utilizată doar pentru a transfera sumele de bani încasate urmare activității desfășurate pe teritoriul național, fără a avea alte relații economice cu firma românească.

Pentru asigurarea recuperării prejudiciului cauzat bugetului de stat, inspectorii antifraudă fiscală au instituit măsuri asigurătorii asupra activelor financiare identificate și au sesizat organele de urmărire penală specializate.

„Atenționăm deținătorii de monede virtuale să se asigure că respectă toate obligațiile fiscale aferente obținerii de venituri din tranzacții cu aceste monede”, spune ANAF.
Criptomoneda OneCoin, inițiată de oameni de afaceri din Bulgaria, a intrat recent în colimatorul autorităților americane.

Biroul Federal de Investigații al SUA (FBI) și procurorii federali îi acuză pe creatorii bulgari ai sistemului internațional de plăți bazat pe criptomoneda OneCoin, utilizat și în România, de fraudă în sistem piramidal, prin care ar fi prejudiciat investitorii din întreaga lume cu peste 4 miliarde de dolari. La începutul anului trecut, presa din țară anunța că a fost realizată cea mai mare tranzacţie cu moneda digitală OneCoin din România, de aproape două milioane de euro, care a vizat un teren din localitatea Băicoi, judeţul Prahova.

OneCoin a fost creat în 2014 de către o femeie de afaceri din Bulgaria - Ruja Ignatova, iar operațiunile erau conduse de fratele său - Konstantin Ignatov - care a servit drept lider al OneCoin de la sfârșitul anului 2017. 

Din anul 2016, proiectul a făcut obiectul unor investigații în China și India, iar mai multe autorități de reglementare au emis avertismente împotriva operațiunilor sale, scrie Futurism.com. Sistemul piramidal a funcționat mai mult de doi ani în Europa și Asia și a atras milioane de dolari de la investitori înainte ca autoritățile de reglementare din diferite țări să se îngrijoreze de legitimitatea acestei afaceri.

OneCoin s-a dovedit a fi o înșelătorie - nu a existat nici un blockchain OneCoin, iar fondatorii companiei dictau valoarea criptomonedei, nu piața, așa cum susțineau ei.

Pe 6 martie, autoritățile din Statele Unite l-au arestat pe Konstantin Ignatov pe Aeroportul Internațional Los Angeles. Sora lui a rămas în libertate, dar a fost acuzată și ea de fraudă și spălare de bani.

Citește și:

FBI: Criptomonedă folosită și în România, înșelătorie tip "Caritas"

Parallax

Vizualizari
5698
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri