Claudiu Zamfir

Noi obligații pentru comercianții de telefoane 2019. Amenzi usturătoare

Thumbnail

Firmele care comercializează telefoane mobile vor fi obligate să pună pe site-urile proprii și la magazinele fizice informații despre capabilitățile de recepționare a mesajelor de urgență RO-ALERT pe aceste terminale, iar aparatele incapabile să recepționeze mesajele sistemului nu vor mai fi permise la vânzare. Măsurile sunt prevăzute într-o propunere de ordonanță de urgență, care curpinde si amenzi usturătoare.

Propunerea de OUG a Ministerului de Interne prevede, printre altele:

  • Operatorii economici care comercializează telefoane mobile au obligația de a furniza și a menține pe paginile web proprii, cât și la punctele de vânzare, pentru telefoanele mobile comercializate, informații privind:

a) capabilitățile de recepționare a mesajelor RO-ALERT;
b) modalitățile de activare a acestor facilități pentru fiecare tip de telefon mobil comercializat.             

Informațiile menționate se transmit și Serviciului de Telecomunicații Speciale în vederea publicării în portalul web RO-ALERT.

Firmele care vor încălca obligațiile privind publicarea de informații despre capabilitățile telefoanelor de a recepționa RO-ALERT riscă amenzi de la 5.000 lei la 50.000 lei, iar pentru abateri repetate amenda poate crește la 10.000 lei - 100.000 lei.
 

  • Telefoanele mobile aflate în stoc sau contractate înainte de data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT, pot fi comercializate până la lichidarea acestor stocuri, dar nu mai târziu de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

După expirarea termenului de 180 de zile, se interzice operatorilor economici comercializarea telefoanelor mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor ROALERT.

Firmele care încalcă obligațiile privind comercializarea telefoanelor compatibile cu RO-Alert riscă amenzi de la 35.000 lei la 75.000 lei, plus măsura complementară de interzicere a telefoanelor respective de la comercializare. Amenda poate crește la 50.000 lei - 100.000 lei, în cazul firmelor care persistă cu această abatere.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de ordonanță de urgență are nevoie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Oug Ro Alert by Claudiu on Scribd

Sistemul de alarmare a populației în cazuri de dezastru RO-ALERT este gestionat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din subordinea Ministerului de Interne și de Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Potrivit autorităților române, nu este nevoie să aveți neapărat telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT. Pentru configurarea telefonului, puteți accesa informațiile oficiale de AICI.

Tehnologia Cell Broadcast, pe care se bazează Sistemul RO-ALERT, permite ca antenele de comunicații mobile din zona selectată să difuzeze mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile care funcționează în aria de acoperire a acestora. Numele și numărul de telefon ale utilizatorilor telefoanelor mobile nu sunt necesare, așadar rămân necunoscute - mai spun autoritățile.

Telefoanele mobile, compatibile cu tehnologia Cell Broadcast și funcționale în zona de acoperire a antenelor care difuzeaza alerta, vor afișa conținutul mesajului de avertizare în mod automat.

Parallax

Vizualizari
1172
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri