Claudiu Zamfir

Amenzi de 40.000 lei pentru firme- noi norme românești la vânzarea de conținut digital, de la 1 ianuarie 2022 (proiect de OUG)

Thumbnail

Se pregătesc amenzi de până la 40.000 de lei pentru firme care încalcă anumite reglementări privind comercializarea de  conținut digital, inclusiv software, pe internet, pe CD sau pe alte suporturi, de la 1 ianuarie 2022.

Ministerul Economiei a scos joi, 16 decembrie 2021, în dezbatere publică două proiecte de ordonanță de urgență care privesc direct mediul de afaceri și cumpărătorii:

 

  • OUG privind contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale

Printre altele, comercianții vor răspunde  „pentru orice nefurnizare a conținutului digital sau a serviciului digital” și vor oferi consumatorilor un „certificat de garanție comercială, cel mai târziu în momentul livrării bunurilor”. Abaterile se vor sancționa  cu amendă contravențională de 10.000 - 40.000 de lei, conform proiectului de ordonanță de urgență privind contractele de furnizare de conținut digital și de servicii digitale.

Ministerul Economiei susțune că obiectivul general al propunerilor sale este de a „contribui la creșterea mai rapidă a pieței unice digitale, atât în beneficiul consumatorilor, cât și al firmelor”. Proiectul de OUG transpune în legislația națională Directiva europeană 2019/770.

Prin eliminarea principalelor obstacole legate de dreptul contractelor care stau în calea comerțului transfrontalier, normele prezentate în aceste propuneri vor reduce nesiguranța cu care se confruntă întreprinderile și consumatorii din cauza complexității cadrului juridic, precum și costurile suportate de întreprinderi ca urmare a diferențelor dintre statele membre în ceea ce privește dreptul contractelor.

Inițiativa ar trebui să sporească încrederea consumatorilor prin prevederea de norme uniforme care conferă consumatorilor „drepturi clare” - se mai arată în nota de fundamentare.

În acest scop, prin prezentul proiect de ordonanță de urgență sunt armonizate normele privind conformitatea conținutului digital sau a serviciului digital cu contractul, măsurile corective în caz de neconformitate sau de nefurnizare a conținutului digital ori a serviciului digital și modalitățile de punere în aplicare a acestor măsuri corective, precum și privind modificarea conținutului digital sau a serviciului digital.

Prezentul proiect stabilește reguli privind contractele de furnizare de conținut digital sau servicii digitale, în special:
- reguli de conformitate cu contractul;
- măsuri pentru cazul în care conținutul digital sau serviciul digital nu este conform sau în cazul în care nu este furnizat.
- conținutul digital include programe de calculator și aplicații mobile, precum și fișiere video și audio în formă digitală.
- serviciile digitale includ, de exemplu, servicii de tip cloud și social media.

Proiectul de ordonanță de urgență se aplică oricărui contract în care un comerciant furnizează conținut digital sau servicii digitale consumatorului, iar consumatorul plătește sau se angajează să plătească un preț.

Se aplică și atunci când consumatorul nu plătește un preț, dar oferă sau se angajează să furnizeze date cu caracter personal comerciantului, cu excepția cazului în care datele cu caracter personal furnizate sunt prelucrate numai în scopul furnizării conținutului digital sau a serviciului digital sau pentru ca comerciantul să respecte cerințele legale.

Pentru a ține seama de evoluțiile tehnologice rapide și pentru a menține valabilitatea în timp a noțiunii de conținut digital sau de serviciu digital, prezentul proiect trebuie să acopere, printre altele, software-ul, aplicațiile, fișierele video, fișierele audio, fișierele de muzică, jocurile digitale, cărțile electronice sau alte publicații electronice și, de asemenea, serviciile digitale care permit crearea, prelucrarea sau stocarea de date în format digital ori accesul la acestea, inclusiv software-ul sub formă de servicii, cum ar fi partajarea materialelor video și audio și alte tipuri de găzduire de fișiere, procesarea de text sau jocurile oferite în mediul de tip cloud și platformele de comunicare socială.

Prezentul proiect de orodonanță de urgență se aplice inclusiv conținutului digital furnizat pe suport material, cum ar fi DVD-urile, CD-urile, unitățile flash pentru USB și cardurile de memorie, precum și suportului material, cu condiția ca suportul material să servească exclusiv ca suport al conținutului digital.  

Proiect OUG Contracte Continut Digital by claus_44 on Scribd

 

  • OUG privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri

Acest proiect de reglementare a mai fost scos în dezbatre de Ministerul Economiei, dar ca proiect de lege. Acum, ministerul vine cu un proiect de ordonanță de urgență similar, să meargă mai repede procesul legislativ. Viitoarea OUG ar trebui să transpună în legislația națională Directiva UE 2019/771, să nu ne amendeze Uniunea Europeană.

Noua OUG ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022 și să înlocioacă astfel actuala Lege 449/2003 privind vânzarea produselor și garanțiile asociate acestora, dar regelementarea are nevoie să fie aprobată de Guvern.

Pe partea de sacțiuni, comercianții vor risca amendă contravențonală de la 2.000 lei la 10.000 lei pentru abateri legate de garanția comercială care trebuie acordată consumatorului  (în vechea lege 449/2003, aflată în vigoare, amenzile aici sunt de 1.000-2.000 de lei). Săvârşirea repetată de către vânzător a acestor abateri se va sacnționa  cu amendă contravenţională de la 5.000 lei la 25.000 lei.

Riscă amenzi de 5.000-25.000 de lei comercianții care vând produse neconforme, sau produse care nu răspund scopurilor de utilizare ori care nu sunt similare mostrelor oferite de vânzător cumpărătorului etc. Tor aici intră și cazurile de încălcare a cerințelor de instalare din cadrul contractelor de vânzare.

Propunerea de OUG mai prevede că vânzătorul răspunde față de consumator pentru orice neconformitate care există în momentul livrării bunurilor și care este constatată în termen de cinci ani de la data respectivă. Și pentru abaterea de la această prevedere, comerciantul riscă amenzi de 5.000-25.000 de lei.

Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Proiect de OUG Privind Contracte de Vânzare de Bunuri by claus_44 on Scribd

Parallax

Vizualizari
2278
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri