Claudiu Zamfir

TVA în comerțul online: UE ia măsuri asupra vânzărilor independente pe marketplace-uri gen Amazon sau Alibaba

Thumbnail

Marile marketplace-uri de vânzări online, cum sunt Amazon sau Alibaba, vor avea responsabilitatea, din anul 2021, să se asigure că vânzătorii online independenți din afara UE, care fac comerț pe aceste site-uri mari, nu fac evaziune fiscală cu taxa pe valoarea adăugată (TVA), potrivit unei propuneri anunțate, marți, de Comisia Europeană.

„Din anul 2021, marile marketplace-uri vor deveni responsabile pentru asigurarea faptului că TVA-ul va fi colectat pe vânzările de bunuri de către companiile din afara UE către consumatorii UE, care au loc pe platformele lor”, a anunțat CE într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Propunerile de marți clarifică situațiile în care se consideră că platformele online doar facilitează vânzarea între utilizatorii lor și detaliază înregistrările pe care marketplace-urile vor trebui să le păstreze privind vânzările efectuate prin interfața lor.

Deoarece marketplace-urile vor fi responsabile pentru TVA pierdută, autoritățile se vor asigira că vor putea solicita taxa datorată atunci când vânzătorii din afara UE încalcă legea.

În special, noile norme vor garanta că bunurile vândute din spațiile de depozitare din UE vor avea suma corectă de TVA, chiar și atunci când bunurile sunt vândute tehnic de afaceri din afara UE consumatorilor din UE.

În prezent, poate fi dificil pentru statele membre UE să obțină TVA-ul datorat pentru bunurile vândute de așa-numitele centre de fulfillment, utilizate de vânzătorii independenți.

Comisia Europeană mai spune că noile sale măsuri tehnice au fost elaborate în consultare cu platformele online și cu autoritățile statelor membre.

Mai departe, pentru a păutea intra în vigoare, normele TVA propuse trebuie aprobate de statele membre UE în cadrul Consiliului UE, precum și de Parlamentul European. Comisia cere  încheierea unui acord rapid în 2019, astfel încât firmele să poată aștepta o tranziție fără probleme la sistemul de TVA pentru comerțul electronic în anul 2021.

Parallax

Vizualizari
2664
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri