Intrată în vigoare în România și în celelalte 26 de state membre ale Uniunii Europene, legea europeană privind inteligența artificială, AI Act, este considerată prima reglementare de acest fel la nivel mondial. Tudor Galoș, cunoscut consultant în domeniul tehnologiei, vine la StartupCafe.ro, marți, 6 august 2024, de la ora 15.30, pentru o întâlnire online LIVE-VIDEO, cu explicații asupra regulamentului european AI Act.
Cu experiența sa bogată în consultanță, dar și ca manager la vârful unor mari companii IT prezente în România, Tudor Galoș va veni cu explicații utile antreprenorilor din comunitatea StartupCafe.ro:
- Prevederile Regulamentului AI Act
- Implicațiile pentru firme și utilizatori
- Dezvoltarea domeniului AI și a tehnologiei în general, în România și UE
Comisia Europeană susține că legea UE privind inteligența artificială „este concepută pentru a se asigura că IA dezvoltată și utilizată în UE este de încredere, cu garanții pentru protejarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor”.
Regulamentul are scopul declarat de a institui o piață internă armonizată pentru IA în UE. Comisia Europeană susține că legea încurajează adoptarea tehnologiilor AI și creează „un mediu favorabil inovării și investițiilor”.
În schimb, o serie întreagă de antreprenori și manageri de companii IT s-au plâns că reglementarea va pune piedici dezvoltării inteligenței artificiale în Europa.
Comisia Europeană afirmă că Legea privind IA introduce o definiție a IA, „bazată pe siguranța produselor și pe o abordare bazată pe riscuri în UE”:
- „Risc minim: Majoritatea sistemelor de IA, cum ar fi sistemele de recomandare bazate pe IA și filtrele spam, se încadrează în această categorie. Aceste sisteme nu au nicio obligație în temeiul Legii privind IA din cauza riscului minim la adresa drepturilor și siguranței cetățenilor. Întreprinderile pot adopta în mod voluntar coduri de conduită suplimentare.
- Risc specific în materie de transparență: Sistemele de IA, cum ar fi roboții de chat, trebuie să dezvăluie în mod clar utilizatorilor că interacționează cu o mașină. Anumite conținuturi generate de IA, inclusiv deep fake, trebuie etichetate ca atare, iar utilizatorii trebuie să fie informați atunci când se utilizează sisteme biometrice de clasificare sau de recunoaștere a emoțiilor. În plus, furnizorii vor trebui să proiecteze sistemele în așa fel încât orice conținut artificial (audio, video, text și imagini) să fie marcat într-un format care poate fi citit automat și să fie detectabil ca fiind generat sau manipulat artificial.
- Risc ridicat: Sistemele deIA identificate ca prezentând un grad ridicat de risc vor trebui să respecte cerințe stricte, inclusiv sisteme de atenuare a riscurilor, o înaltă calitate a seturilor de date, înregistrarea activității, documentație detaliată, informații clare pentru utilizatori, supravegherea umană și un nivel ridicat de robustețe, acuratețe și securitate cibernetică. Spațiile de testare în materie de reglementare vor facilita inovarea responsabilă și dezvoltarea unor sisteme de IA conforme. Astfel de sisteme de IA cu grad ridicat de risc includ, de exemplu, sistemele de IA utilizate pentru recrutare sau pentru a evalua dacă o persoană are dreptul de a obține un împrumut sau de a administra roboți autonomi.
- Risc inacceptabil: Vor fi interzise sistemele deIA considerate a fi o amenințare clară la adresa drepturilor fundamentale ale persoanelor. Printre acestea se numără sistemele sau aplicațiile IA care manipulează comportamentul uman pentru a eluda voința liberă a utilizatorilor, cum ar fi jucăriile care utilizează asistența vocală care încurajează comportamentul periculos al minorilor, sistemele care permit un „punctaj social” de către guverne sau întreprinderi, precum și anumite aplicații ale poliției predictive. În plus, vor fi interzise unele utilizări ale sistemelor biometrice. Este cazul sistemelor de recunoaștere a emoțiilor utilizate la locul de muncă, al unor sisteme de împărțire a oamenilor pe categorii sau al identificării biometrice de la distanță în timp real în scopul asigurării respectării legii în spațiile accesibile publicului (cu excepții restrânse)”.