Claudiu Zamfir

​DOCUMENT Exemple la legea preventiei: Am gresit ca am otravit oamenii?! Nu merge. Atentie la procesul-verbal!

Imagine principala
​DOCUMENT Exemple la legea preventiei: Am gresit ca am otravit oamenii?! Nu merge. Atentie la procesul-verbal!
Ragazul care va fi oferit antreprenorilor pentru conformarea la diferite norme, prin viitoarea lege a preventiei, nu se va aplica in cazuri in care exista riscul unor consecinte grave, a aratat unul dintre patronii care au participat la discutiile cu Guvernul pentru elaborarea actului normativ. El a dat exemple concrete de aplicare si neaplicare a termenului de conformare si a atras atentia si asupra unei posibile capcane din proiectul de lege: procesul-verbal de constatare ar putea pune problme firmelor in instanta.

Noul presedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru, a expliat ca viitoarea lege a preventiei, aflata inca in lucru la Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, va oferi un termen de minimum 7 zile in care firmele gasite in neregula de organe de control ale statului vor fi lasate sa se conformeze, fara amenda.

Legea preventiei va acoperi astfel doar controalele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Inspectoratului Teritorial de Munca si Oficiului de Protectie a Consumatorului.

La primul control, agentii constatatori vor face un proces verbal de constatare in care vor fi trecute abaterile gasite si vor da firmei un ragaz de cel putin 7 zile pentru a se conforma, fara amenda.

Abia ulterior, daca va persista abaterea, se vor putea aplica sanctiuni.  

Rogojinaru atrage, insa, atentia ca acest proces-verbal ar putea crea probleme firmelor in cauza, daca se va ajunge cu transarea presupuselor nereguli in instanta de judecata.

"Agentul constatator trebuie sa incheie un prces-verbal prin care sanctiunea este avertisment insotit de un plan de conformare. Acest Proces verbal este unul de constatare de nereguli. Daca va fi considerat proces-verbal ci nu va fi doar o constatare a neregulilor, avem o mare problema, pentru ca cei care vor fi controlati nu vor fi de acord sa semneze acest proces-verbal, in general. Daca semnezi un proces-verbal intocmit de un organ abilitat al statului, daca ajunge in instanta, inseamna ca esti de acord cu tot ce se inatampla acolo. Si, daca nu te-ai conformat, ai o problema" - a explicat liderul patonatului IMM.

(Citeste pe larg materialul de lucru pentru redactarea Legii preventiei si vezi cum ar urma sa functioneze)

El a dat si exemple de aplicare a acestui ragaz de 7 zile oferit antreprenorilor gasiti in neregula:

  • Neafisarea in mod vizibil a denumirii unitatii, a codului unic de inregistrare la registrul comertului, din care sa rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societatii pentru care este autorizata sa functioneze, precum si afisarea si respectarea orarului de functionare. Sanctionarea in caz de neconformare prevazuta in prezent este amenda de la 1.000 la 10.000 lei
  • Nerespectarea prevederilor legale privind inregistrarea de catre angajator a demisiei. Sanctionarea cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.
  • Neanuntarea in termen de 3 zile a agentiilor pentru ocuparea fortei de munca cu privire la incadrarea in munca, conform legii, a persoanelor din randul beneficiarilor de indemnizatii de somaj. Sanctionarea cu amenda de la 5.000-10.000 lei
  • Necomunicarea agentilor pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza isi au sediul, a tuturor locurilor de munca vacante, in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora. Sanctionarea cu amenda de la 5.000-10.000lei


Liderul Consiliului IMM a mai dat exemple si de situatii in care NU se va acorda termenul de conformare de minim 7 zile:

  • Utilizarea muncii nedeclarate  (negru). Nu poti sa spui ca ai gresit si din greseala ai 15 oameni in santier care nu au forme legale. "Asta e o prostie, cine crede asa ceva e nebun. Si aici, am spus ca inspectorii de munca trebuie sa aplice de la inceput legea".
  • Angajarea unui salariat sub salariul minim garantat in plata. "Nu poti sa spui ca ai gresit, ca nu ai stiut ca s-a majorat salariul minim pe economie garantat in plata la 1.450 de lei brut si tu dai 1.250 de lei brut".  
  • Punerea in pericol a sanatatii si vietii consumatorilor. "Aici nu avem ce sa mai discutam, din greseala vreau sa otravesc oamenii?! Nu merge".
  • Intarzierea in luarea deciziei de impunere ce determina un pericol pentru constatarea situatiei fiscale reale privind executarea obligatiilor contribuabilului/ platitorului sau pentru luarea altor masuri prevazute de lege,
  • Cand urmeaza sa se ia masuri de executare silita.



Lege Preventie by Claudiu on Scribd




Citeste si:

LISTA Sanctiunile ANAF sau ale altor organe de control care ar putea fi evitate de firme prin viitoarea Lege a preventiei. Descarca materialul de lucru

Minister: Firmele NU vor mai fi sanctionate de ANAF si alte organe de control fara sa fi fost prevenite si indrumate. LISTA legilor supuse viitoarei Legi a preventiei

Promisiunile
noului ministru al Antreprenoriatului: Firmele nu vor mai fi
sanctionate de ANAF fara preventie. 2 miliarde de lei, ajutoare de la
stat pentru IMM

Parallax

Vizualizari
65
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Eroare Un proces verbal il poti semna cu mentiunea,, obiectiunile le voi formula ulterior'' si l poti contesta . Ar trebui sa ne desteptam , d lor patroni.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri