CZ

Estimare: Mult mai multe mame vor opta pentru concediul de 2 ani pentru cresterea copilului

Imagine principala
Estimare: Mult mai multe mame vor opta pentru concediul de 2 ani pentru cresterea copilului
Ponderea proaspetelor mamici care vor opta pentru concediul de
2 ani pentru cresterea copilului va creste substantial in urmatorul an, ca urmare a
eliminarii plafonului indemnizatiei de crestere a copilului, estimeaza o
firma de externalizare a serviciilor de resurse umane, intr-un
comunicat remis joi StartupCafe.ro .


Potrivit calculelor companiei de HR Smartree, in anii trecuti circa 42% dintre mamele din Romania optau pentru concediul de crestere a copilului cu durata de doi ani, in conditiile in care indemnizatia acordata de stat in acest caz era de maximum 1.200 lei.

Odata cu eliminarea acestui plafon pentru concediul de maternitate de 2 ani, incepand cu acest an ponderea ar putea creste la aproximativ 85%, estimeaza sursa citata.

"Primele efecte ale legii ce a intrat in vigoare la 1 iulie 2016 se vor vedea in aproximativ un an", a declarat Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

Pana in data de 1 iulie 2016, indemnizatia de crestere a copilului reprezenta 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, dar in limita maxima de 3.

400 lei in cazul concediului pentru cresterea copilului de pana la un an (3 ani in cazul copilului cu handicap) si 1.200 lei in cazul concediului de pana la doi ani.  

Insa, incepand cu aceasta vara, limitarea maxima a fost eliminata, astfel mamele beneficiind de o indemnizatie de 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, fara a avea o limitare, pe percursul celor 2 ani de concediu (3 ani in cazul copilului cu handicap).

"Intrarea in concediul de crestere a copilului nu are legatura cu durata de cand mama este angajata la actualul loc de munca. Atat timp cat conditia de realizare de venituri in ultimele 12 luni este indeplinita, parintele care opteaza pentru acest concediu va beneficia de indemnizatie, indiferent ca a avut un singur angajator, sau mai multi, in ultimul an", a mai spus Raluca Penes.

Potrivit acesteia, acum numarul mamelor care aleg sa petreaca mai mult timp alaturi de copii va creste simtitor, deoarece noua lege asigura stabilitate familiei si ofera posibilitatea de a avea acces la un venit aproape similar cu cel din perioada de activitate.
 
Pe de alta parte, exista si o categorie de mame care vor opta pentru perioade mai scurte de concediu de maternitate. "Acestea sunt, de cele mai multe ori, cele care au pozitii de top si middle management si care nu pot lipsi 2 ani, dorindu-si sa nu puna pauza in cariera", considera Smartree.

In privinta reintegrarii in munca a parintilor care s-au afoat in concediu de crestere a copilului, de cele mai multe ori, mamele care petrec mai mult de 1 an in concediu aleg  sa se revina la jobul de dinainte, crede Smartree.

Compania de HR recomanda acest lucru, considerand ca reintegrarea este mult mai usoara intr-un mediu deja cunoscut.

Pe de alta parte, firmele ezita sa recruteze mame dupa o perioada de 2 ani. "Acesta este un alt motiv ca femeile revin la vechiul loc de munca, urmand o perioada de adaptare si abia ulterior, daca isi doresc o schimbare, cauta un alt job", a mai spus Raluca Penes.
Parallax

Vizualizari
854
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri