Raluca Abrihan

ANIS: Lipsa de specialisti IT blocheaza dezvoltarea industriei

Imagine principala
ANIS: Lipsa de specialisti IT blocheaza dezvoltarea industriei
Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii sustine ca  rata medie de crestere a cifrei de afaceri pentru industria de software si servicii IT ar putea depasi 20% daca ar fi mai multi specialisti pentru aceste domenii, dar cum numarul lor nu este suficient cresterea se va situa doar la 11% in urmatorii 3 ani.

Principalul factor care blocheaza dezvoltarea mai rapida a industriei romanesti de software este disponibilitatea resurselor umane; numarul absolventilor de la specializarile cu profil tehnic este prea mic in comparatie cu cererea de pe piata, iar competentele lor sunt limitate la ceea ce pot asimila in timpul cursurilor universitare, mai arata reprezentantii ANIS.
 
"Companiile anunta constant intentii de angajare pentru perioade scurte spre medii (1-3 ani); daca luam in considerare doar aceste anunturi publice, estimarile pentru anul viitor, de exemplu, depasesc 5.000 de noi pozitii deschise, doar in companiile mari. Foarte probabil ca numarul final sa se apropie de 9.000-10.000." spune Valerica Dragomir, director executiv ANIS.

Numarul anual de absolventi de la specializarile tehnice nu depaseste 7.000, cu o rata de absorbtie pe piata muncii de 100%.

In aceste conditii, sistemul de educatie superioara tehnica nu este in masura sa acopere cererea, iar companiile compenseaza prin atragerea de angajati cu calificari diferite si complementare cu cele tehnice.

Modalitatile prin care industria incearca sa compenseze decalajul intre cerere si oferta sunt dintre cele mai variate - de la programe de stagii, la burse, programe de pregatire interne, scoli de vara, evenimente si competitii de codare, precum si programe de training de durata scurta care au ca obiectiv sa pregateasca angajati pentru pozitii entry-level, potrivit ANIS.
Parallax

Vizualizari
74
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Ce se invata in scoli De unde specialisti in IT ? SUA a introdus codingul de la gradinita si au facut o campanie imensa de atragere a copiilor catre studierea informaticii . Unde , cum si cat se studiaza la noi informatica in scoli ?
poza de profil
mai este un motiv nu se ocupa locurile pentru ca ei se asteapta sa stii exact ceea ce stia omul care le-a plecat. E ca si cum daca stii X si Y, cumva, nu stiu cum, dar pur si simplu nu ai putea sa inveti foarte repede Z. Ei asa gandesc. In plus mai pun oameni de la HR care nu pricep nimic sa faca trierea initiala. Daca vor oameni trebuie sa se adpteze si ei la noua situatie.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri