Raluca Abrihan

​VIDEO: Din Chisinau in Silicon Valley, via Cluj – un startup moldovenesc dedicat agentiilor de social media, in cautarea visului american

Imagine principala
​VIDEO: Din Chisinau in Silicon Valley, via Cluj – un startup moldovenesc dedicat agentiilor de social media, in cautarea visului american
Planable este un startup creat de patru tineri din Republica Moldova, care au hotarat sa isi dezvolte si sa isi lanseze produsul la Cluj, dar intre timp li s-a ivit ocazia de a-si muta afacerea in Silicon Valley, unde spera sa gaseasca investitorul potrivit. Care este povestea acestui startup si cu ce se ocupa el.Planable este o aplicatie dedicata agentiilor de publicitate, marketing si social media prin care, dezvoltatorii lui intentioneaza sa usureze realizarea campaniilor de promovare de pe retelele de socializare.

"Ideea acestui startup a aparut dintr-o problema personala sau profesionala pe care am avut-o noi. Toata echipa noastra am lucrat in industria de social media inainte de a porni in Planable. Una dintre problemele pe care le aveam noi era colaborarea cu clientii nostri pe partea de social media, pe partea de planuri editoriale pentru Facebook. Si aceasta este partea pe care o rezolvam in Planable. Incercam sa facem colaborarea dintre agentiile de marketing si clientii lor mai simpla", spune  Xenia Muntean, CEO Planable.

Practic, startup-ul a creat o platforma comuna, la care au accest atat agentia cat si clientul care a comandat o campanie de promovare pe social media. Toti cei care se ocupa de realizarea campaniei pot colabora in timp real si totodata clientul poate sa vina cu feedback.

"In Planable este simplu sa creezi postarile pentru campania de social media pentru clientul agentiei. E usor sa previzualizezi cum va arata in social media seed-ul clientului tau si colaborarea dintre client si agentie devine mult mai rapida. E usor sa ii transmiti clientului planului, campania pentru aprobare, clientul iti da feedback foarte repede si sunteti amandoi pe aceeasi pagina. Este foarte important ca agentia si clientul sa fie sincronizati", mai explica Xenia Muntean.

Echipa care sta in spatele acestui proiect este formata din Nicolae Gudumac (CTO), Vlad Calus (CMO), Veronica Zubcu (PR) si Xenia Muntean (CEO) - patru tineri din Republica Moldova care au hotarat in urma cu cateva luni sa isi lase joburile pe care le aveau in agentii de marketing si relatii publice pentru a pune bazele unei firme si al unui proiect propriu.

"Toti am lucrat in domeniul social media si avem experienta pe zona de marketing in social media. Asa ca eram familiarizati cu aceste problemele si provocarile din aceste domenii si am stiu cat greu este sa colaboram cu clientii cand  vine vorba de campanii de social media", spune fondatoarea Planable.

De ce au ales Clujul?


Ei s-au inscris anul trecut in programul de antreprenoriat Spherik Accelerator, organizat anual la Cjul-Napoca, unde ideea le-a fost acceptata si au inceput sa isi dezvolte startup-ul. In luna mai a acestui an au participat la competitia de startup-uri Startup Avalanche, organizata in cadrul Techsylvania, unul dintre cele mai importante eveniment de tehnologie din estul Europei si au fost alesi castigatori dintre alte  100 de proiecte din 15 tari participante. Astfel ei obtinut ocazia de a pleca in Statele Unite, in  Silicon Valley, unde sunt asteptati de unii dintre cei mai importanti investitori si de fonduri de investitii in tehnologie. Plecarea este programata pentru luna septembrie.

"Am ales sa venim la Cluj pentru ca aici comunitatea startup-urilor este mult mai puternica decat ce avem noi in prezent in Chisinau - unde ecosistemul startup-urilor se afla abia la inceput, sunt multe startup-uri cu potential, idei bune si oameni talentati si acolo, dar in Moldova lucrurile evolueaza foarte incet din acest punct de vedere. Ceea ce am gasit in Cluj este o comunitate unita, unde startup-urile se sustin intre ele", mai spune Xenia Muneant. De altfel, ea tine sa sublinieze ca si-au infiintat firma la Cluj cu sprijinul unui startup local care te ajuta sa scapi de o parte din birocratia infiintarii unei firme, approd.ro.

Cat despre provocarile pe care le au in general, startup-urile din Republica Moldova, tanara spune ca, in ciuda faptului ca au inceput si acolo sa apara tot mai multe evenimente dedicate startup-urilor si sa se creeze comunitati destul de puternice, obtinera de finantari ramane inca o problema majora pentru startup-urile aflate la inceput de drum.

Planable se afla, in prezent, in faza de testare (private beta).  "Dar vom deschide in curand accesul pentru beta testeri si vom face o comunitate de utilizatori, care sa ne dea feedback, sa putem imbunatati produsul pe baza experientei lor. Va fi private pentru ca trebuie sa fie o comunitate exclusiva si vrem sa le dam treptat accesul userilor. Apoi, urmatorul pas este sa integram partea de Instagram si Twitter (platforma fiind adaptata doar pentru Facebook)", mai adauga Xenia Muntean.

Aplicatia va functiona dupa modelu freemium - adica fiecare agentie va avea dreptul la lucreze gratuti pentru capmapaniile unui singur client, pe masura ce mai adauga si alti clienti li se va percepe o taxa.

"Am acumulat 500 de beta useri, dintre care si 5 agentii care ne dau feedback constant. Este foarte important sa avem legatura cu agentiile. Nu este suficient sa venim cu solutii la probleme pe care le banuim noi ca exista ci sa aflam de ce au nevoie cu adevarat managerii de social media", explica fondatoarea Planable.

Ce se va intampla in Silicon Valley


"Daca experienta din Romania ne-a schimbat viata, credem ca in Silicon Valley ne asteaptea o experienta la fel de uimitoare pentru noi. Ne voi intalni acolo cu investitori si fonduri de investitii, oameni din startup-uri si din industria noastra si credem ca ne va ajuta foarte mult sa cunoastem industria si sa ne dezvoltam mult mai repede. Sper sa reusim sa ramanem acolo. Sigur vom muta firma in Statele Unite", spune Xenia Muntean.

Dar pana la plecarea spre State, pe cei patru ii asteapta o noua competitie dedicata startup-urilor, Pirate Summit, care va avea loc la Koln in septembrie, unde Planable va reprezenta Romania.
Parallax

Vizualizari
652
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri