Ovidiu Petra

Idei de afaceri: Pensiune agro-turistica pe fonduri europene 2016. Pasii necesari si profitul asteptat

Imagine principala
Idei de afaceri: Pensiune agro-turistica pe fonduri europene 2016. Pasii necesari si profitul asteptat
​Pensiunile agro-turistice pot fi idei de afaceri profitabile pentru antreprenorii aflati la inceput de drum, mai ales intr-o tara ca Romania, care beneficiaza de atractii turistice inca nevalorificate de marile companii din domeniu. Un avantaj in plus: in anul 2016, micile afaceri romanesti vor putea sa profite de fondurile europene pentru agro-turism.

StartupCafe si Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) va prezinta o noua idee de afaceri care poate fi aplicata si de anreprenorii care nu dispun de resurse mari.


Ovidiu Petra, de la societatea de consultata in accesarea fondurilor europene TDP Partners, membru ACRAFE, a pregatit un articol-tutorial pentru cititorii StartupCafe care se gandesc la o afacere in agro-turism.

Infiintare pensiune agro-turistica

​Una dintre oportunitatile de a obtine finantare cu fonduri europene in mediul rural este infiintarea unei pensiuni agro-turistice, prin Submasura 6.4 din Programul National de Dezvoltare Rurala, gestionat de catre AFIR .

(Mai multe despre linia de finantare care se va deschide in 2016 prin Submasura 6.4 a PNDR, AICI)

Interesul solicitantilor fata de astfel de investitii a fost evidentiat pe parcursul sesiunii din 2015 si speram ca pentru anul 2016 sa creasca dorinta de realizare a noi proiecte in domeniul agro-turismului.

Conform Ordinului 65/201: "Pensiunea agroturistica este o structura de primire turistica, avand o capacitate de cazare pana la 8 camere, care asigura in spatii special amenajate cazarea turistilor si conditiile de pregatire si servire a mesei, precum si posibilitatea participarii la activitati gospodaresti sa mestesugaresti".

De asemenea, "in pensiunile agroturistice, turistilor li se ofera masa preparata din produse naturale, preponderent din gospodaria proprie sau de la producatorii autorizati pe plan local. In cadrul pensiunilor agroturistice se desfasoara cel putin o activitate legata de agricultura, cresterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, livezi de pomi fructiferi sau se desfasoara o activitate mestesugareasca, cu un atelier de lucru, din care rezulta diferite articole de artizanat. Activitatile In cauza trebuie sa se desfasoare In mod continuu sau In functie de specific si sezonalitate, sa aiba caracter de repetabilitate".

Prin proiectul de infiintare a pensiunilor agroturistice, amplasarea trebuie realizata pe un teren de cel putin 1.000 mp, In locuri ferite de surse de poluare si de orice alte elemente care ar pune In pericol sanatatea sau siguranta turistilor.

Valoarea maxima a finantarii nermabursabile: 200.000 Euro
Procentul de finantare nerambursabila: 90%

Studiu de caz: Infiintare pensiune agro-turistica si atelier mestesugaresc

  • Valoarea investitiei este structurata astfel:

 A.    Constructie pensiune si atelier mestesugaresc, asigurarea utilitati si amenajare teren: 690.000 lei
 B.    Utilaje si dotari: 130.000 lei
 C.    Cheltuieli generale pentru proiect: 80.000 lei


Total: 900.000 lei (fara TVA)

Numar de camere: 8 camere duble

Activitati desfasurate: cazare, servire masa in circuit inchis, realizare si comercializare obiecte mestesugaresti

  • Necesar personal:

Personal pentru pensiune – 2 persoane
Personal pentru activitatea de mestesugarit – 2 persoane

  • Venituri estimate la un grad de ocupare de 50%/an:

Cazare in circuit inchis:  140 lei/camera x 1.460 camere duble/an = 204.400 lei

Servire masa in circuit inchis: 25 lei/persoana x 2.920 persoane/an = 73.000 lei

Mestesugarit: aprox. 105.000 lei/an

Total venituri: 382.400 lei

  • Cheltuieli estimate:
Cheltuieli cu materiile prime si cu materialele consumabile:  59.000 lei
Alte cheltuieli materiale: 23.000 lei
Cheltuieli cu utilitatile (energia si apa)    : 27.000 lei
Cheltuieli privind marfurile: 4.000 lei
Cheltuieli cu personalul angajat: 68.000 lei
Cheltuieli cu asigurarile si protectia sociala: 19.000 lei
Cheltuieli cu amortizarile: 5.000 lei
Alte cheltuieli de exploatare (prestatii terti, impozite, taxe): 42.000 lei

Total cheltuieli: 247.000 lei

  • Profit mediu anual: 135.400 lei
  • Durata de recuperare a investitiei: 6,7 ani

Resurse utile:

Contacteaza-l AICI e Ovidiu Petra, consultant TDP Partners

Lista consultanti membri ACRAFE

Pagina oficiala a Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale


Citeste si:

​Idei de afaceri: Fabricuta de peleti, pe fonduri europene. Ce rata de profit poate avea


Idei de afaceri: Hainute pentru copii. De unde iei banii si ce profit poti face


Parallax

Vizualizari
12746
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Nu are treaba cu realitatea Administrez o locatie de 4 stele pe Valea Prahovei. Afirm aceste lucruri pentru a stabili de la inceput ca a experienta in acest domeniu, iar Valea Prahovei este cea mai cautata destinatie turistica montana din Romania.Date fiind premisele de la care plecam, mi se pare de-a dreptul fantezist modul in care se calculeaza gradul de ocupare, sa nu mai vorbim de alte detalii. Pe Valea Prahovei gradul de ocupare la vila/pensiuni se calculeaza la weekenduri. Si daca ai 30 de weekenduri pe ani full inseamna mare lucru ( includem Paste, Craciun si Revelion, desi anul asta de Paste a batut vantul ca s-au cam dus oamenii la mare).50% grad de ocupare este ceva utopic, ireal, din basme, povesti. Cine a calculat asta nu stie ce vorbeste. Exista o sezonalitate, cu luni pline: februarie si august, luni ok: iunie, iulie, decembrie si ianuarie si restul de 6 luni moarte.( cateodata ai noroc de vreme buna in septembrie si octombrie si mai pica vreun weekend doua)Apoi, pretul de 140 lei/camera este pret de 3 stele pe Valea Prahovei, sau mai bine in alte parti. Stelele astea au nevoie de certificare. Pentru certificare e nevoie de 5 dosare: mediu, pompieri, sanepid, sanitar veterinar si ANT. Astea mananca bani si timp. La mine a durat vreo 8 luni in care nu am putut pune vila pe booking sau turistinfo pentru ca eram fara certificare, deci ilegal.Mai apoi, sunt bagate niste cifre din burta. Nu ma bag la constructie, dar la taxe, ce taxe au calculat? I-au bagat si pe cei cu drepturile de autor, ca sunt vreo 4. Daca e agroturistica, e mai la tara, deci sanse mari sa aiba fosa. E intre 400 si 800 de lei vidanjarea si la un week end full trebuie sa scoti fosa. Ca daca o dai prin balarii si vine mediul, s-a inchis afacerea.In continuare, ce presupune mestesugarit? Aduce 100.000 venit pe an, as vrea sa ma apuc si eu ca pare sa mearga mai bine decat turismul. :)

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri