Ovidiu Popica

Harta interactiva:  Cluj, judetul cu cele mai multe firme tip SRL-Debutant la mia de locuitori

Imagine principala
Harta interactiva:  Cluj, judetul cu cele mai multe firme tip SRL-Debutant la mia de locuitori
Clujul este judetul cu cele mai multe firme SRL-D active, raportat la numarul de locuitori si este foarte aproape de Bucuresti care ocupa primul loc pe tara in ceea ce priveste numarul efectiv de srl-uri debutant . Intre cele doua zone, diferenta este de aproape 50 de firme in favoarea capitalei . Urmatorul judet este Timis, dar cu peste 1000 de SRL-D mai putin decat clujenii.

Numarul srl-urilor debutant, SRL-D, este cu peste o treime mai mare la finalul lunii august fata de sfarsitul anului trecut, arata cele mai recente statistici ale Oficiului National al Registrului Comertului. In Romania functionau la sfarsitul verii peste 22.000 de firme SRL-D si alte aproape 700 erau in curs de infiintare. In medie, in Romania sunt peste 500 de firme debutante pe judet (inclusiv Bucuresti si Ilfov).
Poti afisa harta pe tot ecranul, intr-un tab separat, cu butonul din stanga-sus de pe harta

In afara Bucurestiului, judetul cu cele mai multe SRL-D este Cluj care vine puternic din spate si, la o diferenta de doar 50 de firme, pare sa tinteasca la pozitia de lider al debutantilor si in ceea ce priveste numarul efectiv de firme SRL-D functionale.  In Cluj sunt active 2833 de Srl-uri debutant fata de 2882 in Bucuresti.

In coada clasamentului, la numarul efectiv de SRL-D, sunt Covasna (loc 42), Calarasi (41), Tulcea si Vaslui (la egalitate pe loc 39). Cele patru judete codase au sub sau putin peste 100 de srl-uri debutant active, de cinci ori mai putin decat media calculata aritmetic la nivel national.

SRL-D radiate

Evident, nu toate SRL-D-urile infiintate supravietuiesc: in medie, putin peste 3% din numarul total la nivel national erau radiate, la finalul lunii august, adica o medie de 15 radieri pe judet. Procentele cele mai mari de radieri (sensibil peste media nationala) sunt in judetele Braila, Harghita si Covasna. Covasna se detaseaza deja ca un caz special pentru ca, pe langa faptul ca are debutanti putini inregistreaza si un procent aproape dublu de SRL-D radiate fata de media celorlalte judete.  In capatul celalalt, cele mai putine radieri sunt in Olt (sub 1%).

Cum arata insa harta srl-urilor debutant daca o privim in contextul populatiei din judete. Cluj ocupa deja primul loc ca judet cu cele mai multe SRL-D functionale, 4 la mia de locuitori, urmat de Timis cu 2,2 la mie si Maramures cu 2 SRL-D la mie.Poti afisa harta pe tot ecranul, intr-un tab separat, cu butonul din stanga-sus de pe harta


Se observa ca judetele cu o buna concentratie a antreprenorilor in populatia generala sunt cele in care bulina este cu atat mai mare (mai multe srl-uri debutant) cu cat culoarea judetului e mai diluata (populatie mai putin numeroasa). E cazul judetelor Salaj sau Bistrita-Nasaud. Clujul are o concentratie buna dar si o populatie pe masura. Interesante sunt cazurile Constanta, Iasi, Prahova unde concentratia de SRL-D este redusa desi sunt judete in top cinci ca numar de locuitori. Concentratia redusa a numarului de firme debutate din Covasna pare sa fie legata si de numarul mai mic de locuitori.

O ultima comparatie: la nivelul lunii august, statisticile disponibile incepand din 2013 arata un ritm de crestere anual de 50%, pana acum; daca ritmul se pastreaza pana in 2020 cat e preconizat sa dureze programul SRL-D, inseamna ca numarul de SRL-D s-ar putea dubla cam o data la un an si jumatate.   

Util: cum poti folosi hartile

  • mareste, micsoreaza ori muta harta cu ajutorul mouse-ului
  • poti afisa harta pe tot ecranul, intr-un tab separat, cu butonul din stanga-sus de pe harta
  • selecteaza straturile tematice ca sa vezi, separat doar numarul de radieri sau doar procentajele de radieri
  • foloseste cautarea daca vrei sa centrezi harta pe un anumit judet (ex. Bucuresti)
  • muta mouse-ul peste fiecare judet si afla cate srl-uri debutant sunt functionale din numarul total si ce loc ocupa judetul pe tara
  • da click pe bulina colorata din fiecare judet si afla numarul de firme radiate si procentajul radiatelor din numarul total
Parallax

Vizualizari
272
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri