Claudiu Zamfir

reportaj. Ce poate sa faca un militar cu o drona deasupra Bucurestiului? BANI. Plus: cum s-a luptat cu Ministerul Transporturilor pentru drepturile sale

Un fost ofiter STS din Bucuresti face bani din drone si merge cu Loganul. Firma lui Mihai Dragu, FAE Drones, construieste vehicule aeriene civile fara pilot, de dimensiuni reduse, pe care le vinde in toata lumea, pentru aplicatii in topografie, agricultura, filmari sau misiuni de salvare ale pompierilor. HotNews Start-up Cafe va prezinta si va arata in imagini povestea tipului cu dronele.
  • Mihai Dragu  este cel
    care a contestat in instanta un ordin al Ministerului Transporturilor de
    a limita utilizarea dronelor civile de mici dimensiuni in Romania.
Pe omul de afaceri Mihai Dragu (37 de ani) l-am gasit in atelierul sau - un "hangar" de mini-aeronave amenajat in fosta uzina IOR 2 din cartierul bucurestean Titan.

In cladirea fostei fabrici de pe vremea lui Ceausescu, Dragu a inchiriat un spatiu pentru firma sa, FAE Drones. Intrarea este bine securizata, iar accesul in firma se face numai cu cartele speciale. Secretul procesului e bine pastrat. E foarte atent sa nu filmam in detaliu motorasele si "intestinele" dronelor sale - avantajul sau competitiv, care il diferentiaza si ii confera superioritate pe piata.

Urmareste reportajul video despre dronele lui Mihai Dragu



Material realizat cu echipament Nikon / VIDEO: Balázs Nitsch-Petioky

Mihai Dragu este inginer militar. A absolvit Academia Tehnica Militara din Bucuresti, care alimenteaza cu ingineri si IT-isti Armata, serviciile de informatii si alte institutii militare ale statului roman.

Cinci ani a fost ofiter activ - inginer in Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), institutia care asigura retelele de telecomunicatii ale statului roman, inclusiv liniile criptate sau securizate.

Pe Dragu nu l-au interesat, insa, nici locul de munca sigur, nici salariul bunicel de ofiter, nici pensia militara care il astepta la o batranete "frageda". Asa ca a lasat STS pentru experienta de antreprenor.

Unii ar da bani grei sa obtina un post la stat, dar Mihai a platit sa plece de la STS. Studentii institutiilor de invatamant militare au locurile de munca asigurate dupa ce termina facultatea, dar statul le impune sa munceasca minimum 10 ani in sistem. Pot sa plece si mai devreme, dar trebuie sa-si plateasca studiile proportional cu anii lucrati pentru stat.

 


Mihai Dragu in atelierul sau

Scapat in civilie, Dragu s-a aruncat in business, mai intai cu un studio foto-video, pe care l-a vandut. De aici si afacerea cu drone civile, pentru ca la inceput facea fotografii si filmari aeriene.

Totul a inceput ca hobby, cu 100 de euro pe luna cheltuiti pe aparatele de zbor miniaturale, sisteme de ghidaj radio si baterii. "Capital social am avut cam 100 euro pe luna, timp de doi ani, in perioada de hobby, cand puneam, fara stirea nevestei, bani de baterii si radiocomenzi", povesteste omul de afaceri.

In 2012 a infiintat FAE Drones, care oferea mai intai servicii de filmare si fotografie aeriana.






Ulterior, firma a inceput sa cumpere piese separate si apoi sa-si produca subansable si sa monteze aparate de zbor. Dragu pare tipul de antreprenor care isi concentreaza resursele pe dezvoltarea afacerii. Patronul conduce un Logan, in timp ce unii dintre angajatii sai au masini mai scumpe.

Dragu si-a inchegat o echipa de sase angajati si colaboratori: obisnuita contabila, operatori de drone sau "piloti", cum le spune el, si constructori de drone. Sursa de capital uman a gasit-o in cluburile de aeromodelisti si alti impatimiti ai aerului.

Tanarul om de afaceri se implica total in business-ul sau. Intro-zi normala de munca, pe Mihai Dragu il gasesti intre bancurile de lucru, imbracat in camasa alba si pantaloni la dunga. Taie mici piese la imprimanta 3D, mai strange niste suruburi, cu o drona in brate, mai da un sfat unui coleg mai tanar.

Cifra de afaceri a FAE Drones a depasit anul trecut 100.000 de euro, la o marja de profit si de 200-300%. "Facem cercetare, nu doar comert", explica omul de afaceri cifrele.







Reteta "secreta" a afacerii cu drone pare sa se ascunda in cateva aspecte-cheie:

  • Integrarea produselor si serviciilor. FAE Drones construieste drone pe care le vinde. In plus, ofera servicii bazate pe utilizarea dronelor, cum ar fi fotografia si filmarea aeriana. In fine, ofera training pentru pilotarea dronelor.
  • Internationalizarea. Firma are un magazin online prin care clienti din Romania, Europa, America Latina si de Nord pot sa comande produsele si serviicile FAE Drones.
  • Pretul bun. Un bun raport pret-calitate este asigurat prin furnizorii (straini) de piese si materii prime, angajatii priceputi si costurile relativ reduse cu forta de munca din Romania.
Reteta pare sa dea rezultate. Mihai Dragu spune ca are 80% clienti straini, mai ales din America de Sud. "Avem un client din Mexic. A gasit oferta noastra pe internet si ne-a spus ca i s-a parut cea mai avantajoasa", sustine el.

Desi are preponderent clienti straini, militarul din Mihai Dragu "arboreaza" fara sfiala steagul Romaniei cu "MADE IN ROMANIA" in magazinul sau online, chiar daca tara noastra nu se bucura intotdeauna de o buna reputatie in strainatate.






Filmare aeriana deasupra Parcului Titan cu o drona a lui Mihai Dragu (captura)

Portofoliul de clienti se bazeaza pe mediul privat in proportie de 90%, insa FAE Drones are si clientela de stat. Mihai Dragu povesteste ca a semnat deja un contract cu pompierii, care au nevoie de drone pentru a repera mai usor victimele in cazul unor dezastre. "Exista tatonari in domeniu, cam fiecare institutie cu profil militar a pus cate o intrebare. Am facut prezentari la Serviciul Roman de Informatii, MApN, Jandarmerie, dar doar tatonari. ISU Botosani ne-a cerut un contract pentru o drona pentru supravegherea incendiilor. Contractul este in derulare", mai spune Mihai Dragu.

De curand, si Ministerul Afacerilor Externe l-a abordat pe Dragu, pentru cateva imagini aeriene cu Bucurestiul, pentru Expozitia Mondiala de la Milano.

Dronele pe care le vinde firma din Titan pleaca de la 4.000 de euro bucata si pot ajunge la 20.000 de euro. O drona la 13.000 de euro e capabila sa stea in aer pana la 90 de minute si poate fi radiocomandata si de la 10 km distranta, sustine compania. Drona poate cara 1 kilogram pana la altitudini de cateva sute de metri.

Dragu a avut si intercatiuni mai putin fericite cu statul. El este cel care a contestat in instanta un ordin al Ministerului Transporturilor de a limita utilizarea dronelor civile de mici dimensiuni in Romania.

"Odata ce domeniul a luat amploare, s-a incercat o reglementare dezastruasa de catre Ministerul Transporturilor. Noi am combatat-o in instanta si instanta a aprobat cererea noastra de a anula 100% ordinul Ministerului Transporturilor", povesteste antreprenorul. 





Filmare aeriana deasupra Parcului Titan cu o drona a lui Mihai Dragu (captura)

  •  De unde frenezia dronelor in afaceri
Afacerile cu drone capata proportii in special in SUA, dar au urmat China, Japonia, Europa de Vest. Dronele sunt aparate de zbor fara pilot sau UAV - unmanned aerial vehicles.

Piata globala de aparate de zbor fara pilot este de 6,4 miliarde de dolari pe an, potrivit estimarilor companiei de consultanta americane The Teal Group, care sustine ca pana in anul 2024 se va dubla (Sursa).

Piata este dominata de segmentul militar, care depaseste 5 miliarde de dolari pe an, in timp ce dronele civile ocupa o piata un de miliard de dolari.




Piata dronelor militare si civile (Sursa: Teal Group)

Cei mai mari producatori de drone sunt companiile americane private care lucreaza pentru Armata SUA: Boeing (cu venituri de 95 de miliarde de dolari pe an, in industria aerospatiala militara si civila), General Atomics (care a vandut drone de peste 600 de milioane de dolari numai in anul 2012), Lockheed Martin (care are venituri anuale de 45 de miliarde de dolari in toata industria aerospatiala).

In Armata, dronele sunt apreciate pentru silentiozitatea lor - de altfel de aici le vine si numele, drone insemnand bondar in engleza, "porecla" capatata de la zumzetul discret al acestor aparate in comparatie cu vuietul asurzitor al avioanelor.

Avantajul principal al folosirii dronelor este faptul ca nu au pilot la bord, armatele care detin aceste aparate reusind astfel sa iasa din actiuni de lupta cu pierderi omenesti proprii mai reduse.
 


Drona militara americana de dimensiuni mari. Foto: wallpaperstube.com

Dronele militare ajung la preturi de milioane de dolari bucata. De exemplu o General Atomics MQ-9 Reaper costa cam 17 milioane de dolari, fara armament. Dronele militare au si cele mai mari performante. De exemplu, conceptul Phantom Eye al Boeing se lauda ca poate sa stea la 20.000 m in aer timp de patru zile, fara realimentare.

In sectorul civil, pretul este cel mai important. De altfel, dronele civile nici nu sunt denumite UAV-uri in cel mai strict sens al terminologiei, pentru ca, fiind de dimensiuni reduse, de nivelul unor aeromodele, oricum nu ar fi capabile sa aiba pilot la bord.

Aici compania DJI face legea pe piata globala. Producatorul chinez de drone civile a raportat venituri totale de 500 de milioane de dolari in anul 2014, potrivit The Verge.

In aplicatiile civile, dronele sunt folosite pentru filmari si fotografii aeriene, topografie, misiuni de observare in caz de dezastre sau accidente si, mai nou, in domeniul livrarilor.

La sfarsitul lui 2013, magnatul american Jeff Bezos a anuntat dezvoltarea unui sistem de livrare a marfurilor vandute pe Amazon cu ajutorul dronelor. Guvernul american a impus, insa, si restrictii la utilizarea dronelor pentru livrari: altutudine maxima de 122 m si limita de viteza de 160 km pe ora.

Analiza SWOT -FAE Drones:
  • Puncte forte: Afacerea este bazata pe inovatie si tehnologie, ceea ce ii confera capacitate de crestere mare. Dragu utilizeaza foarte activ internetul pentru promovare si vanzare, ceea ce ii diversifica bine clientela si ii internationalizeaza afacerea. Gama completa de produse si servicii in domeniu: drone, service, piese, training, alte servicii. Pregatirea tehnica a lui Dragu si pasiunea angajatilor pentru aeromodele. Capacitatea de a-si asigura furnizori in regim de eficienta.
  • Puncte slabe: Lichiditati reduse.
  • Oportunitati: Piata in continua crestere la nivel global. Concurenta scazuta in Romania. Localizare buna - fabrica este in Uniunea Europeana, ceea ce ii confera o imagine buna in piata, are acces la piata europeana bogata in lichiditati si clientela. Romania ofera forta de munca relativ ieftina, dar pregatita in domeniu. Nu exista restrictii draconice in domeniul dronelor - incercarile recente ale Ministerului Transporturilor, de limitare a utilizarii acestor aparate, au fost atacate in justitie si multe dintre ele au picat. Domeniul este inca la inceput, mai ales in Romania, iar FAE Drones are ocazia sa seteze tendintele si regulile in piata.
  • Amenintari: Incercarile autoritatilor de a restrictiona utilizarea dronelor. Concurenta puternica din Asia.
Evaluare generala - Mihai Dragu si FAE Drones
  •     Pregatire: *****
  •     Idee: *****
  •     Capital: **
  •     Profit: ***
  •     Potential de crestere: *****
  •     Tupeu: *****
  •     Media:  4,16/ 5.

Citeste si:

Parallax

Vizualizari
2044
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Bravo! Bravo si pentru reportaj, si pentru ideea reportajului, si pentru afacere si pentru intreprinzator. Luate in ordine inversa ca importanta.
poza de profil
e in urma cu filmatu'. vezi la teamdronat.ro
poza de profil
excelent Felicitari antreprenorului, e reconfortant sa mai citesti si vesti bune din Romania! Un domeniu de viitor, tehnologie, cercetare, initiativa privata. Bravo!
poza de profil
a Imi pare rau, eu ma ocup cu drone din 2006 de cand au aparut pe piata senzorii MEMS. Asta e reclama la FAE. Sunt o gramada care se ocupa cu constructia dronelor.
poza de profil
Tz, t, tz Saracutul "fost militar"... Cum si-a rupt el de la gura o pensie cinsta ca sa isi faca bisis cu drone. Uof, saracutul....cum conduce el un Logan prapadit. :(( De unde a venit el? Din STS? Dar vaaaai... Hai mai, ce naiba....Sunt eu carcotas, rau intentionat si barfitor. Nu laud "intreprinzatorii" astia amarati care ascund banii de neveste ca sa poate incheia contracte babane cu statul. Sa imi fie rusine. Sunt un nerusinat.Mda...
poza de profil
angajati model Il felicit sincer pentru initiativa si ii doresc succes dar nu ma pot abtine sa fiu putin carcotas: in primul video din stire, daca va uitati atent ce scrie pe tabla (incepand cu secunda 7-8) o sa vedeti scris "miecruri... " :)
poza de profil
IOR Cum stă treaba cu întreprinzătorii ăştia care fac afaceri moderne în foste fabrici ale socealizmului:IOR este renumită în întreaga lume pentru optica de uz militar şi vânătoresc.La noi e cvasi-inaccesibilă publicului, fiindcă mai toate lunetele lor au tub de 30 mm, deci au nevoie de suporţii lor speciali şi nu de cei standard de 26 mm, au tubul de oţel şi deci cântăresc dublu faţă de o lunetă de bună calitate cu tub de aluminiu, şi costă de la 4000 RON în sus.Astfel încât cu 2000 RON se poate cumpăra o lunetă bună de la Bushnell sau Leupold, construită în Japonia şi care cântăreşte
poza de profil
sclavii tot sclavi... Nu orice musca face miere,gogule.. Macar mergi si tu pe trotuar pe langa Academia Tehnica Militara poate te molipsesti de vreo idee mai acatari,ori calci in ceva inspiratie. Pana atuncea,abtine-te.
poza de profil
Pt.Gogu Da' prost esti Gogule, vorbeste gura fara tine si de fapt nu spui nimic!Tu ce faci in viata asta, lucrezi undeva?
poza de profil
Preturile lui Mihai Dragu sunt exagerate O platforma de zbor avind 6 elici se gaseste cu 829 dolari.vezi: http://www.aliexpress.com/store/product/Free-shipping-explores-MH650-RC-hexacopter-RTF-RC-multicopter-frame-with-carbon-fiber-propeller-DJI-Controller/426329_1388981597.htmlEchipata cu camera de luat vederi nu trece de 2000 $.La Mihai Dragu cel mai amarit quadcopter este 4092 $.vezi: http://fae-drones.com/en/
poza de profil
africa .
poza de profil
poate face trafic de droguri? poate lansa proiectile?poate lansa focare de virusi?poate sau nu poate?.
poza de profil
Tu ce alegi? Nea Mitrica confunzi jucaria cu marfa industriala.Poti gasi drone si mai ieftine decat spui matale. Problema este ce faci cu ea? Te joci cand ai chef - atunci exista AliExpress sau HobbyKing, sau pe aici prin Romania pe Sierra Modelsport sau RC-Hobby etc.Daca ai de facut treaba industriala (sau profesionala cum vrei sa-i spui) atunci il cauti pe omul acesta din articol.Si asa de incheiere: ai la dispozitie minunatele autoturisme Made in China cum ar fi Cherry Automobile si Great Wall, sau alea din India cum ar fi Nano TATA. Circuli cu astea sau ai Dacie, VW, Volvo .... ? Pai de ce nu mergi cu alea din China? Si atunci ai raspunsul la problema ta cu pretul.
poza de profil
Diferenta Sunt mai multe firme in Romania care comercializeaza dorine, dar din cate cunosc eu cea mai cunoscuta este FAE Drones.Sa compari niste kit-uri cu produse finale este o prostie... iei KIT-ul de exemplu si mai cumperi niste echipamente de inca 1000 de euro... ansamblezi si vezi ca ceva nu merge... ce faci? Mai cumperi alte subanamble? Testezi? Pe banii cui?Omul vinde o solutie care functioneaza, testata, ofera garantie, te invata sa o folosesti, iti ofera suport... cum sa compari cu niste chiezarii...
poza de profil
Diferenta Asamblez eu drone in maximum 1000 Euro cu ce software vrea clientul: Ardupilot, MultiWii, Naza V2 etc. si controlere pentru motoare brushless SimonK si BLHeli. Nu trebuie sa iau 4000E pe drona ca FAE. Eu ma multumesc cu 1000E pentru o drona full option. Toate modulele se cumpara de la chinezi...ca in Romania nu se produce nimic. Aici se strang doar suruburile si se fac setarile de PID din GUI. Va invat eu cum se face low cost astfel incat toata populatia Romaniei sa aiba drone comerciale pentru filmare aeriana sau pentru entertainment.
poza de profil
Marfa industriala Dupa cate am vazut eu, Mihai Dragu foloseste tot chinezarii stil motoare MultiStar, controllere Ardupilot Mega.etc... Face el firmware de flight controller? Face el firmware de controller brushless? Modulele sunt luate tot de pe Aliexpress. Despre ce naiba vorbim? Daca modulele lui erau facute In House ca la Mikrokopter.. mai ziceam. Asa ca "expertii" sa nu-si mai dea cu parerea.
poza de profil
Aia nu fac decat sa revanda, ... ... pe cand omu' asta produce.In plus, chiar si cea mai ieftina drona pe care o vinde FAE Drones e peste ceea ce poate DJI Phantom 2. De ex. DJI Phantom 2 are range teoretic de 1km, pe cand cea mai ieftina de la FAE Drones ajunge la 2 km. Plus ca pe DJI Phantom n-ai din constructie sistem de telemetrie topografica. Nu ca ti-ar trebui, pt. hobby, da' ce face omu' asta nu e pt. hobby.Daca te uiti la alea mai scumpe, diferenta e si mai evidenta: raza de actiune de 5 ori mai mare la durata de zbor mai bine de tripla si sarcina utila de 10 ori mai mare.Google is a good thing, mai ales daca-l si folosesti.
poza de profil
Tu nu sesizezi un aspect Omu' nu vinde drone, el vinde un serviciu.Plateste si tu un om sau doi sa adapteze software-ul la cerintele clientului, mai tine 2-3 drone din fiecare model livrat pe stoc, sa il poti servi repede pe client daca i se strica ceva, mai tine pe stoc si piese de schimb, fa si traininguri de zbor pt. pilotii clientului, si dupa aia vezi daca te mai incadrezi in 1000 EUR pe bucata.Eventual mai si strica 1-2-5-10 drone pe an in tot felul de teste, ca sa poti oferi garantii solide clientului si sa optimizezi drona pt. diverse aplicatii.Si dupa aia mai angajeaza si un expert in securitate IT ca sa analizeze softul si sa-ti patch-uie gaurile de securitate - chestia asta pt. amatori/hobby nu e importanta, da' cand vinzi drone la armata, SIE sau pompieri este. Si costa.Si dupa ce le-ai platit pe toate, vezi de mai adauga si o marja de profit cat sa-ti acopere perioadele in care n-ai vanzari. Cand faci asta ca hobby, n-ai nevoie de marja asta, da' nici nu-ti poate zice clientu' sa vii din concediu sa-i repari lui drona c-a dat-o-n pom, da' cand ai de client o firma de topografie care tre' sa asigure termene de livrare la lucrari, daca nu oferi garantii de genul asta, firma aia nici nu sta de vorba cu tine - in schimb plateste cu draga inima pt. un serviciu de incredere.Io iti inteleg punctul de vedere, da' tu nu sesizezi imaginea de ansamblu. In cam orice business, nu doar cel cu drone, aspectele strict tehnice sunt doar o mica parte din tot ceea ce trebuie luat in considerare.
poza de profil
NESERIOSI Complet neseriosi, nu recomand nimanui. Nu le efectuati plati in avans ! Toata marfa este China si vanduta de 2-3 ori mai scump: bateriile de pe site la 260E costa in realitate 129E http://www.gensace.de/tattu/tattu-10000mah-14-8v-25-50c-4s1p-lipo-battery-pack.html
poza de profil
drona de distanta Ai spus ca faci drone cu 1000E. Ce poti oferi la banii astia? Pe mine ma intereseaza sa mearga la distanta si sa filmeze.
poza de profil
drona Vreau si eu o drona. Am nevoie la supraveghere, paza.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri