Raluca Abrihan

De ce are nevoie o companie de “mentori” si cum ii alege pe cei mai potriviti pentru afacere

Imagine principala
De ce are nevoie o companie de “mentori” si cum ii alege pe cei mai potriviti pentru afacere
​​“Un advisor care aduce valoare reala este cel care poate ajuta la
crearea unui salt semnificativ in modul in care compania opereaza”,
spune Ioan Iacob, unul dintre fondatorii companiei autohtone de testare
software, Qualitance. Aceasta a anuntat recent ca Tom Chi, fondator al
Google X s-a alatruat conducerii companiei in calitate de advisor. Sefii
Qualitance au explicat care ar trebui sa fie criteriile de care sa tii
cont cand iti alegi un astfel de mentor pentru business-ul tau si cum
poate el sa iti ajute afacerea.


“De cele mai multe ori advisorii pe care ti-i doresti nu ii alegi tu, mai degraba te aleg ei pe tine”, sustine Radu Constantinescu, fondator al companiei romanesti de software. Dar, cu toate acestea, el sublinieaza ca in final decizia de colaborare apartine tot companiei, care ar trebui sa tina cont de trei factori atunci cand isi alege mentorii:

  • incredere reciproca
  • o aliniere la nivel de valori si misiune personala - o viziune comuna asupra valorilor personale si de business
  • expertiza in zonele importante pentru companie si capacitatea advisorului de a ajuta compania sa faca un “quantum leap” (salt in timp) in aceste zone, nu doar o crestere organica

“Am reusit sa ne aducem alaturi oameni care aveau cunostintele si capacitatea sa ne invete sa operam - atat in companie, cat si ca manageri individuali in cadrul companiei - la un nivel de performanta potrivit cu ceea ce dorim sa construim - o companie care sa aduca un impact net pozitiv la nivel global”, explica reprezentantul Qualitance.Radu Constantinescu si Ioan Iacob, fondatorii QualitancePrimul advisor care a lucrat cu cei doi fondatori ai companiei este Radu Cautis, business angel, care li s-a alaturat in urma cu 4 ani. Cautis este fost vicepresedinte si manager general al companiei Gambro in Asia de sud-est si India si a investit de-a lungul timpului in companii din industria farmaceutica, in biotehnologii si in industria software.

A urmat apoi Robert Neivert, business angel si venture-partner la 500 Startups, care s-a alaturt Qalitance, in functia de advisor in urma cu doi ani. “Robert era CEO-ul HighlightCam, practic primul nostru client pe piata nord-americana. Dupa ce am lucrat cu echipa lui, am ramas apropiati si ne-a ajutat multa vreme cu sfaturi si idei, iar transformarea lui in advisor a fost un proces natural”, povesteste Ioan Iacob.

Pe Tom Chi, fondatorul Google X, l-au intalnit in urma cu doi ani, iar, de atunci, el a i-a ajutat in mod constant cu sfaturi in zona de inovatie de business, inovatie tehnologica si operationala.

In luna septembrie a acestui an, Tom Chi s-a alaturat si el in calitate de avisor, companiei Qualitance. El este unul dintre personajele  care a stat in spatele unor proiecte precum Google Glass, masinile autonome Google si Project Loon, care isi propune sa ofere internet gratuit intregii omeniri.  Inainte de Google X, Tom Chi a condus o divizie a Yahoo, unde a coordonat inclusiv crearea Yahoo Answers.

“Impreuna, cei trei advisori acopera diversele fatete ale business-ului Qualitance - zona de inovatie si tehnologie, zona operationala si strategica, comunicare si marketing”, adauga Ioan Iacob.

Acestia au dreptul de a intra in posesia unui pachet de din actionariatul companiei (stock option) intr-o anumita perioada sau pana la o data anume.

O astfel de strategie ar putea ajuta un startup sa treaca de cateva etape de inceput. Un “mentor” care sa  indrume in lansarea produsului pe piata, atragerea de finantare sau gestionarea perioadelor de criza ar putea fi un element esential pentru o afacere aflata la inceput de drum, scrie Forbes.com.

Qualitance a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 3 milioane de euro,  un profit de circa 15% din cifra de afaceri si estimeaza o crestere a veniturilor de pana la 7 milioane de euro pentru anul urmator. Compania are 150 de angajati.
Parallax

Vizualizari
160
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri