Raluca Abrihan

Intrarea pe bursa, o strategie de a face rost de capital: Square, startup fondat de seful Twitter, si-a anuntat listarea

Imagine principala
Intrarea pe bursa, o strategie de a face rost de capital: Square, startup fondat de seful Twitter, si-a anuntat listarea
​Square, serviciu de plati mobile, si-a anuntat listarea la bursa din New York, dupa ce in primul semestru al acestui an a raportat pierderi de 79 de milioane de dolari, dar o crestere de circa 40% a veniturilor, la peste 560 de milioane de dolari, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Dar daca startup-ul fondat de CEO-ul Twitter, Jack Dorsey, are in plan investitii serioase in perioada urmatoare, acesta oferta publica initiala (IPO) ar putea sa il ajute sa obtina capitatul necesar.

Daca ar fi sa urmarim trendul altor oferte publice initiale ale unor startup-uri din tehnologie listate in ultimii ani, valoarea actiunilor Square s-ar putea sa scada in primele luni. Cateva exemple in acest sens sunt: Alibaba, Facebook, Twitter, Groupon sau Zynga, al caror actiuni au scazut considerabil in primul an de la listare. Iar spre deosebire de Square, Facebook a fost pe profit trei ani consecutiv inainte de listarea din 2012.

Cu toate acestea, compania a anuntat ca detine capital si bunuri de aproape 198 de milioane de dolari si ca nu se afla intr-o situatie disperata de a obtine capital, insa banii obtinuti dintr-o listare i-ar putea ajuta sa isi continue investitiile.

De asemenea, Square are acces la o linie de credit de 225 de milioane de dolari, din care a accesat pana acum 30 de milioane de dolari.

Totalul platilor porcesate de Square in prima jutate a acestui an au fost de circa 15,9 miliarde de dolari, fata de 10,4 miliarde de dolari in primele sase luni din 2014. Chiar daca serviciile startup-ului sunt plina crestere, presa de specialitate atrage atentia asupra catorva elemente ce ar putea fi riscante pentru Square. Spre exemplu, amenintarile asupra securitatii datelor cu care trebuie sa se confrunte majoritatea companiilor de acest gen. Apoi, actionarul majoritar al Square, Jack Dorsey, a fost recent numit si CEO al Twitter, ceea ce inseamna ca nu se mai putea concentra doar pe afacerile startup-ului.

Dorsey detine 24,4% din actionariatul Square, restul actiunilor sunt detinute de fondul de investitii Khosla Ventures (17,3%), de un alt fondator, James McKelvey (9,4%), JPMC Strategic Investments (5,5%), Sequoia Capital si Rizvi Traverse, (ambele fonduri cu cate 5,4%).

Vezi aici cum functioneaza serviciul de plati SquareSurse: usatoday.com si techcrunch.com


Parallax

Vizualizari
22
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri