Vlad Barza

Startup-urile de tehnologie din Ucraina sa zbat sa progreseze, in ciuda gravelor probleme economice ale tarii

Imagine principala
Startup-urile de tehnologie din Ucraina sa zbat sa progreseze, in ciuda gravelor probleme economice ale tarii
In Ucraina exista 2.000 de startup-uri de IT si numarul ar putea creste cu cateva mii in urmatorii ani, dar tara vecina are probleme economice grave si o regiune din Est este controlata de separatistii pro-rusi. Insa Ucraina nu duce lipsa de povesti de succes, un startup fiind achizitionat de Snapchat, cu 150 milioane dolari, in toamna lui 2015. Multe startup-uri din Ucraina au birouri la Londra sau in Silicon Valley, iar alte companii au decis sa-si mute angajatii in tari mai sigure din regiune, precum Polonia si Slovacia, arata o analiza a Financial Times.

Putine tari au avut atat de mult de suferit in ultimii ani, cum s-a intamplat cu Ucraina. Regiunea Crimeea a fost anexata de Rusia, zonele Lugansk si Donetk din estul tarii sunt controlate de separatistii pro-usi, iar economia intregii tari a suferit enorm, fiind afectate si orase precum Kiev, Lvov sau Odesa.

Economia tarii a scazut cu 12% anul trecut, iar teritoriile controlate de separatistii rusi contribuau cu un sfert la productia industriala a tarii.

Insa Ucraina are o scena interesanta a startup-urilor de tehnologie, in prezent existand 2.000, cu posibilitatea ajungerii la un total de 5.000 in trei ani, estimeaza Andrei Kolodyuk de la fondul de investitii AVentures Capital.

Anul trecut fondurile de investitii au finantat cu 100 milioane dolari  startup-urile de tehnologie din tara vecina, iar povestile de succes nu au lipsit, fiindca in septembrie anul trecut startup-ul de editare foto Looksery a fost preluat cu 150 milioane dolari de cunoscuta retea Snapchat.

O alta poveste de succes este a companiei M2Epro care dezvolta produse de e-commerce pentru EBay si care are sediul in orasul estic Dnepropetrovsk, la nici 100 km de locul unde s-au desfasurat lupte. Pentru ca lucrurile deveneau periculoase si pentru ca partenerii internationali erau ingrijorati, a existat intentia de a muta o echipa de 11 programatori in estul Poloniei. Lucrurile s-au calmat, insa temerile aduse de razboi s-au mentinut.

In total, in Ucraina 100.000 de persoane lucreaza in IT si, in afara de capitala Kiev, si orasul vestic Lvov este o forta, cu 15.000 de angajati la aproape 200 de companii de IT.

Mai multe companii locale, dar si internationale, au decis sa-si mute programatorii in locuri mult mai sigure, cum ar fi Polonia, Slovacia si Slovenia. Ucraina sufera insa un "brain-drain" si este posibil ca multi dintre IT-isti sa nu mai revina, chiar si cand conditiile vor fi prielnice.

O parte dintre startup-urile mari au sediul in San Francisco sau in Europa de Vest, fiindca daca ar avea sediul central in Ucraina le-ar fi greu sa obtina contracte.

Daca se va rezolva si conflictul din regiunea Donbass si daca si conditiile economice se vor imbunatati, Ucraina are toate sansele sa dea nastere unor povesti de succes. Daca lucrurile nu vor merge in directia buna, cei mai intreprinzatori ucraineni vor fonda si creste companii in SUA sau Europa de Vest.

Un amanunt interesant este ca la Kiev s-a nascut Ian Koum, fondatorul Whatsapp care la varsta de 16 ani s-a mutat cu familia in SUA.
Parallax

Vizualizari
19
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri