Gonczi Timea

TUTORIAL Fonduri europene fara "bani de acasa": 200.000 de euro pentru afaceri mici. Cativa pasi simpli pentru microintreprinderi

Imagine principala
TUTORIAL Fonduri europene fara "bani de acasa": 200.000 de euro pentru afaceri mici. Cativa pasi simpli pentru microintreprinderi
​Firmele cu cel mult 9 angajati vor putea primi finantari europene intre 25.000 de euro si 200.000 de euro pentru afaceri in mediul urban, printr-o linie de finantare care urmeaza sa se deschida in perioada urmatoare. Documentatie, proceduri, solutii - StartupCafe si Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene  (ACRAFE) va prezinta un tutorial realizat de consultantul Gonczi Timea, in intampinarea oamenilor de afaceri care vor dori sa ia banii UE din prioritatea de investitie 2.1. a Programului Operational regional (POR) 2014-2020.

Bani europeni pentru investitii in mediul urban realizate de microintreprinderi. Finanțare 100%, află mai multe despre această oportunitate unică

In curand, estimativ in luna septembrie sau octombrie 2015, urmeaza sa se lanseze prima linie de finantare nerambursabila din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, dedicata investitiilor realizate in mediul urban de microintreprinderi cu un istoric de functionare de minim 1 an. Avantajul extraordinar al acestei prioritati de investitie este intensitatea finantarii de 100% - adica investitii care pot fi realizate fara contributie proprie.

In 31 iulie, Autoritatea de Managament pentru Programul Operational Regional a lansat proiectul de ghid specific pentru prioritatea de investitie 2.1., apel de proiect dedicat microintreprinderilor. Proiectul de Ghid al solicitantului se afla momentan in consultare publica, pana la data de 30 august si ar putea sa apara modificari in forma finala care urmeaza sa se publice dupa incheierea consultarii.

Ce tip de activitate se finanteaza?

Principala activitate sprijinita prin intermediul acestei prioritati de investitie vizeaza:

- Constructia / modernizarea si extinderea spatiului de productie / servicii microintreprinderilor, inclusiv dotare cu active corporale si necorporale.


documente


(24 Aug 2015)
DOC,
122KB

Doar activitatile de productie si servicii vor fi finantate. Lista activitatilor eligibile (clasele CAEN) a fost publicata impreuna cu ghidul consultativ. La momentul depunerii cererii de finantare, solicitantul trebuie sa aiba deja domeniul de activitate vizat de investitie, autorizat la sediul identificat ca loc de implementare a proiectului. O singura activitate se finanteaza, iar aceasta activitate poate fi prinicipala sau secundara.

Locul de implementare a proiectului trebuie sa fie in mediul urban, adica:

- Orasele si municipiile din Romania

- Satele care din punct de vedere administrativ-teritorial apartin de orase, si nu de comune

- Microintreprinderile sunt eligibile si daca sediul lor social este in mediul rural – numai locatia de implementare trebuie sa respecte critieriul privind realizarea investitiei in mediul urban.

Care este valoarea minima si maxima a unui proiect?

Valoarea eligibila a proiectului trebuie sa fie cuprinsa intre 25.000 si 200.000 de euro. Rata de schimb RON/EUR utilizata in cadrul acestui apel de proiecte este de 4,43 RON/EUR.

Prin acest apel de proiecte sunt finantate proiecte in baza Schemei de ajutor de minimis, ceea ce inseamna ca valoarea maxima a ajutorului ce poate fi acordata unei intreprinderi unice, pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi, este de 200.000 de euro, intensitatea ajutorului fiind de 100%.

In cazul intreprinderilor care efectueaza transport rutier de marfuri in numele unor terti sau contra cost, plafonul este de 100.000 de euro pe o perioada de 3 ani fiscali consecutivi.

Alocarea totala a acestui apel de proiecte, cat si alocarea detaliata pe regiunile de dezvoltare, inca nu este publica. In regiunea Bucuresti Ilfov ne putem astepta la o lansare mai tarzie, deoarece inca nu s-au finalizat evaluarile ex-ante privind utilizarea instrumentelor financiare, in urma careia se poate stabili finantarea acestui domeniu in regiunea amintita.

Cine poate accesa aceste fonduri?

Solicitantii eligibili sunt microintreprinderile (care au pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane de euro, echivalent in lei). Microintreprinderile pot fi constituite in una dintre urmatoare forme: SRL, SNC, SCS, SA, SCA, cooperative.

Sunt excluse de la finantare urmatoare forme de organizare: PFA, II, IF, CMI.
Click pentru a extinde
Ce se poate achiziționa?
Click pentru a extinde
Eligibilitatea cheltuielilor si limite maxime
Click pentru a extinde
Pentru proiectele care implică executia de lucrari de constructii se solicita ca aceeasi instrastructura / acelasi segment de infrastructura sa nu fi beneficiat de finantare publica in ultimii 5 ani inainte de data depunerii cererii de finantare.
Click pentru a extinde
De asemenea, in cazul proiectelor care implica lucrari de constructii, se solicita ca terenul si/sau cladirea sa fie in proprietatea solicitantului (microintreprinderii), sa fie intabulat si fara sarcini. La depunerea proiectului se solicita deviz general in conformitate cu legislatia in vigoare si Certificat de urbanism.

NU sunt eligibile următoarele categorii de cheltuieli:

a. echipamente, utilaje second-hand
b. achiziționarea de terenuri si/sau construcții,
c. costurile operationale, de functionare, de testare și intretinere
d. costuri administrative
e. costuri de personal
f. cheltuieli financiare, respectiv prime de asigurare, taxe, comisioane, rata și dobânzi aferente creditelor, amenzi, penalitati, cheltuieli de judecata
g. contributia in natura
h. amortizarea
i. cheltuielile cu leasingul
j. mijloacele de transport inmatriculabile si neinmatriculabile: ascensoare, pod rulant, stivuitoare, etc.
k. activități de audit financiar extern

Modalitatea de depunere a proiectelor si Criteriile de selectie

Cererile de finantare se vor putea depune, dupa lansarea cererii de proiecte, la sediul agentiilor pentru dezvoltare regionala unde va avea loc implementarea proiectului.


Click pentru a extinde


Proiectele vor putea fi depuse intr-o perioada de 6 luni.
Proiectele depuse in primele 2 luni vor fi contractate daca obtin cel putin 85 de puncte si se incadreaza in alocarea financiara disponibila pentru acest apel.

Daca alocarea financiara disponibila nu este acoperita, pragul lunar de calitate scade in mod succesiv cu 5 puncte/luna.

Proiectele care obtin mai putin de 50 de puncte sunt respinse.

Principii de selectie a proiectelor:

- Domeniul de activitate in care se realizeaza investitia - max. 30 de puncte

- Caracterul inovativ al investitiei propuse - max. 10 puncte

- Cresterea productivitatii muncii (se calculeaza ca raport intre cifra de afaceri si nr. de angajati cu norma intreaga ai microintreprinderii) - max. 30 puncte

- Capacitatea operationala si financiara a solicitantului – max. 10 puncte

- Includerea unor masuri de imbunatatire a calitatii mediului inconjurator si de crestere a eficientei energetice – max. 6 puncte

- Includerea unor masuri de asigurare a egalitatii de sanse si tratament – max. 4 puncte

- Complementaritatea cu alte investitii realizate din alte surse de finantare – max. 3 puncte

- Proiectul se implementeaza intr-o statiune turistica sau resedinta de judet – max. 7 puncte
POR 2.1 este o oportunitate de finanţare nerambursabila unica, de care fiecare microintreprindere urbana dornica sa se dezvolte trebuie sa profite.

Resurse utile:

Ghidul solicitantului POR 2.1 – varianta consultativa AICI.

Formular verificare gratuita eligibilitate si solicitare consultanta gratuita AICI.

Gonczi Timea este director departament de consultanta Goodwill Consulting, membru ACRAFE.

Citeste si:

VIDEO Tutorial. Cum va functiona noul sistem online MySMIS prin care vom putea cere fonduri europene

DOCUMENTE Se apropie cei 200.000 de euro pentru microintreprinderi, fara bani de acasa. Cine plateste TVA


Noi fonduri UE: Firmele mici si mijlocii din Romania vor putea lua 865 de milioane de euro prin noul Program regional
Parallax

Vizualizari
15310
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Cei care n-au bani de garsoniera dau in dar bani pentru asta Cei care n-au bani de garsoniera, dau mai mult de jumatate de salar statului si UE-ului ca sa-i finanteze pe cei care au.
poza de profil
Clarificare eligibilitate beneficiar Buna ziua,articolul este bine sintetizat pentru a ajuta potentialii beneficiari sa isi dea seama in 10 minute daca sunt sau nu interesati. Exista insa o neclaritate destul de importanta in ceea ce ati scris legat de aria geografica unde activeaza potentialul beneficiar. In Ghidul general POR, versiunea 2 se stipuleaza ca „În cazul în care proiectul obtine 0 puncte la oricare dintre subcriteriile din grila de evaluare tehnică și financiară, proiectul este respins automat.” Daca corelam aceasta prevedere cu Anexa 4 la ghidul special - grila de evaluare tehnica si financiara, criteriul 5 - Concentrarea strategică a investițiilor, nu putem ignora faptul ca aria geografica de implementare a proiectelor a fost drastic restransa la municipii resedinta de judet exceptand Bucuresti si Tulcea si statiuni turistice, balneare, climatice si balneoclimatice urbane. Speram ca in versiunea finala a ghidului special sa fie relaxat acest criteriu pentru a da o sansa si beneficiarilor din celelalte orase ale Romaniei!
poza de profil
Firma consultanta Ne puteti recomanda si firme de consultanta la care sa apelam pentru intocmirea unui dosar pe aceasta linie?
poza de profil
Inca o mica precizare IMM-urile trebuie sa fi avut si sa aiba cel putin un angajat, la momentul depunerii cererii.
poza de profil
Chiria Chiria este cheltuiala eligibila?
poza de profil
firme consultanta Buna ziua, este rocomandat sa gasiti o firma de consultanta din regiune dvs. pentru operativitate. Daca sunteti din regiunea nord-vest sau centru va pot face ceva recomandari pe mail ca nu stiu in ce masura este oportun sa afisez nume de firme / persoane pe acest site. ID-ul meu este cobrea_lavi pe yahoo. Suncces !
poza de profil
Chiria Chiria nu este o cheltuiala eligibila pe POR 2.1.
poza de profil
activitate eligibila Buna ziua,Am o firma (microintreprindere) care activeaza in domeniul telecomunicatiilor. Am achizitionat o casa la rosu in Gura Humorului in suprafata de 230mp, cu 6 dormitoare. Este posibil sa obtin finantare pentru a transforma aceasta casa intr-un spatiu de cazare? Adica sa termin cladirea, instalatiile si sa cumpar mobilierul? Daca da, cum se calculeaza productivitatea muncii?Va multumesc.
poza de profil
Transporturi rutiere de marfuri Buna ziua, avem nevoie de o clarificare.In textul articolului apare informatia ca, activitatea de transport de marfa pentru terti contra cost poate fi finantata in limita a 100.000 eur. Am solicitat informatii suplimentare si am primit de la reprezentantul Goodwill Consulting lista cu codurile caen eligibile, dar pe aceasta lista nu apare nici un cod caen din domeniul transporturilor (4941) si nici in domeniul de lostica sau depozitare marfa, sau activitati conexe in transport. Se poate clarifica acest aspect? Multumesc!
poza de profil
Michael
Rotaru
poza de profil
pot sa deschid de la ZERO o firma de transport marfa internation Vreau sa pornesc de la zero o afacere . As putea conta pe ajutorul dumneavoastra?
poza de profil
constructii Buna ziua ,Vreau sa deschid o statie de betoane (microintreprindere) prin fonduri europene nerambursabile.Ma puteti ajuta cu cateva chestiuni, astept cu interes raspunsul Dumneavoastra.
poza de profil
CONDITII DE ELIGIBILITATE Buna seara ,ar fi oportun, cumpararea de teren sau imobil -iarasi un criteriu restrictiv foarte delicat , merita luat in calcul .Va multumesc, Renata
poza de profil
Angajat cu norma intreaga in 2014 Buna ziua,Conditia ca firma sa fi avut cel putin 1 angajat cu norma intreaga in 2014 este obligatorie? Va multumesc!
poza de profil
tva Nu este mentionat tva-ul, este sau nu eligibil ?
poza de profil
Clarificare Buna ziua,Ma aflu in urmatoarea situatie. Vreau sa inchiriez (concesionez) un spatiu intr-un parc industrial de la Consiliu Judetean pe o perioada de minim 10-20 ani, si as fi interesat daca in cazul in care reusesc sa inchiriez parcela de teren va putea fi considerata cheltuiala eligibila?
poza de profil
Finanțare 2.1 Bună ziua. Vă rog să îmi spuneți dacă pentru aceasta măsură, microintreprinderea trebuie să dețină acești bani şi apoi îi va primi înapoi. Mulțumesc.
poza de profil
Consultanta Pot ajuta antreprenorii interesati de accesarea fondurilor prin aceasta masura sa obtina fondurile si sa implementeze proiectul.Nu se percepe nici o suma pentru redactarea proiectului, anterior obtinerii finantarii, ci doar un comision pentru castigarea proiectului.Pentru detalii scrieti aici sau un mail la adresa ion-adrian@siaconsulting.ro
poza de profil
colaborare buna ziua!sunt interesat de consultanta in vederea realizarii unui proiect pe fonduri nerambursabile!Multumesc!
poza de profil
Fonduri nerambursabile Buna ziua,Ma intereseaza daca pot accesa fonduri, eventual nerambursabile, pentru un magazin online. Firma nou infiintata. Multumesc
poza de profil
PUB MODERN Pot primi aceasta finantare daca solicit deschidere unui pub modern bazat pe o tehnologie avansata?
poza de profil
Constructie pensiune turistica oras statiune Buna ziua,va rog sa imi spuneti daca se poate realiza pe baza minimis 200.000 eur o constructie pensiune intr-un oras statiune in urmatoarele conditii:- terenul este proprietatea familiei mele;- firma este mai veche de 1 an dar am cumparat-o in anul 2016 deci s-a schimbat actionariatul in anul 2016 .Multumesc
poza de profil
vrajala de 2 bani Auzi poti primii bani de pana la 20000E fara sa vii cu bani de acasa adica sa pornesti de la 0. Vrajeala! Solicitantii eligibili sunt microintreprinderile (care au pana la 9 salariati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane de euro, echivalent in lei). Microintreprinderile pot fi constituite in una dintre urmatoare forme: SRL, SNC, SCS, SA, SCA, cooperative. Sunt excluse de la finantare urmatoare forme de organizare: PFA, II, IF, CMI.
poza de profil
por masura 2.1 Cand da drumul la acest program?
poza de profil
bravo Ati punctat bine,de ce resedintele de judet sa ia 3 puncte in plus?celelalte orase sunt discriminate
poza de profil
Firma de transport persoane Rog informatii firma de transport persoane poate accesa fonduri europene 2014-2020-pentru achizitia de microbuze transport ??Care sint conditiile?Are sediul social in comuna.Multumesc?
poza de profil
Proiecte Mai este valabila oferta ? Sunt interesat de elaborarea unui proiect.
poza de profil
Fonduri P.O.R. 2016 Buna ziua , pe anul 2016 nu se stie cand se va lansa o noua transa de fonduri pentru ca as fii interesat sa depun un proiect ce se incadreaza
poza de profil
transporturi Buna ziua, am o firma de transport international de marfuri din 2012 si as vrea sa stiu daca achizitionarea de camioane si remorci este eligibila si de ce nu apar CAEN-urile pentru transporturi in lista desi se mentioneaza ca fondurile vizeaza si aceasta categorie ? Multumesc.
poza de profil
Intrebare Daca detin o mica firma de transport, formata din 3 camioane , a-si putea accesa un astfel de proiect de fonduri eurolene nerambursabile ???
poza de profil
Buna ziua ! Am doar 23 de ani si as dori sa stiu daca pot accesa fonduri europene nerambursabile pentru a deschide o pizzerie ?
poza de profil
buna ziua pentru o firma de transport este valabila aceast ajutor ??raspunde cineva la intrebarile astea??
poza de profil
accesare fonduri europene2.1 la aceasta data, respectiv februarie 2017,mai e valabila aceasta masura?
poza de profil
Buna ziua, este eligibil si deschiderea unei firme organizatoare de evenimente cu locatie? Si care este mai exact suma pentru care se poate aplica?
Multumesc.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri